keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Suuren keikan aattona

Maaliskuun kääntyessä huhtikuulle vuonna 1899 kolme muukalaista ratsasti rauhallista käyntiä pitkin Elkon pääkatua Nevadassa.


Elko, NevadaPääkatu

Muukalaiset kirjautuivat hotelliin nimillä Joe Stewart, John Hunter ja Frank Bozeman.  Todellisuudessa he oli Sundance Kid, Kid Curry sekä Flat Nose George Curry. Kolme päivää kolmikko piti hauskaa paikallisessa Club Saluunassa pelaten ja juoden, kunnes Sundance Kid oli hävinnyt joukkion kaikki rahat.


Kuvan Faroa pelaavat miehet eivät liity tarinaan

On hämärän peitossa, syntyikö silloin idea ryöstää pankki vai jo aiemmin. Joka tapauksessa miehet päättivät muuttaa suunnitelmiaan, sillä he olivat kuulleet huhuja, että Club Saluunan kassakaappi olisi helposti murrettavissa.


Sundance Kid


Kid Curry


Flat Nose George Curry

Kolmas huhtikuuta 1899 kolme naamioitunutta miestä ilmestyi saluunaan juuri kun omistaja James Gatridge ja baarimikko C. B. Niclos olivat laskemassa illan kassaa. Arvio konnien saaman ryöstösaaliiin suuruudesta vaihtelee aina 550 dollarista kolmeen tuhanteen. Ryöstöä seuranneena päivänä Stewart, Hunter ja Bozeman olivat kadonneet kaupungista.
Kun Sundance Kid, Kid Curry ja Flat Nose George Curry saapuivat ryöstösaaliineen Brow's Parkin piilopaikkaansa, he löysivät Butch Cassidyn suunnittelemassa Hurjan joukon "suurinta keikkaa".


Brow's Park

Butch oli aina sanonut, että pankkiryöstöt olivat riskialttiita. Pankit sijaitsivat kaupungeissa, joihin oli sheriffien helppo järjestää väijitys. Lennättimien ansiosta tieto oli hetkessä kaikkialla. Junan taas saattoi pysäyttää minne tahansa, ja lainvalvojilta ottaisi kauan päästä ryöstäjien jäljille. Mutta Butch Cassidy ei voinut vielä tietää, että ajat tulisivat muuttumaan.


Butch Cassidy

UP:n johtoon (Union Pacific) tullut E.H. Harriman oli kyllästynyt lainsuojattomiin. Hän päätti, ettei ottaisi enempää päänsärkyä koplasta. Harriman hankitutti kestäviä ja nopeita hevosia, sekä palkkaisi joukon päteviä etsiviä avukseen, kuten montanalaisen lainvalvojan, Joe Le Foresin, pätevän taktikon T. T. Keliherin, sekä armottoman kovan jäljittäjä Sam Lawsonin.


E. H. Harriman


Sam Lawson toinen vasemmalta (oletettavasti) T. T. Keliher kolmas vasemmalta ja Joe LeFores toinen oikealta

Lainvalvojat ja hevoset lastattiin heille valmistettuihin erikoisjunanvaunuihin, jotka kulkivat UP:n rahakuljetusjunien mukana. Näin lainvalvojat pääsivät välittömästi iskemään lainsuojatonjoukkion kimppuun ryöstön sattuessa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti