maanantai 15. tammikuuta 2018

Pistoleerojen prinssi.


Moni mies vannoi tappavansa hänet, joillakin oli siihen oikeasti syynsä, toiset vain keksivät ne. Jotkut etsivät halpaa mainetta hänen tappajanaan. Vain muutama heistä uskalsi kohdata hänet kasvotusten.
Laajalti tunnettu revolverisankari ja lainvalvoja James Butler Hickok aka Wild Bill Hickok (1837 – 1876), jonka urotyöt, aidot ja keksityt, ovat pitäneet kirjailijat ja elokuvantekijät kiireisinä pitkälti yli sadan vuoden ajan.  Hickok oli jo omalla ajallaan hyvin tunnettu hahmo amerikassa. George Ward Nichols kirjoitti hänestä ensimmäisenä jo vuonna 1876 Harper's New Monthly Magazinessa. Nichols kutsui häntä Pistoleerojen prinssiksi.

                                                 

Jos Hickokiin itseensä on uskomista, hän omien sanojensa mukaan tappoi yli 100 miestä; Wild Bill oli kyllä kovasti taipuvainen liioittelemaan. Arvostetun Wild Bill Hickok -tutkijan Joseph G. Rosan mukaan Hickokin tappamien miesten lukumäärä on enemmänkin kymmenen kuin kaksikymmentä. Myös massiivisessa ja seikkaperäisesti kirjoitetussa Encyclopedia of Western Gunfighters -opuksen kirjailija Bill O'Neal on sitä mieltä, että Hickok tappoi vain seitsemän miestä. Hänen ohitseen menivät vain Jim Miller kahdellatoista, John Wesley Hardin ja Bill Longley yhdellätoista ja Harvey Logan (Kid Curry) yhdeksällä tapolla.
Wild Bill Hickokista on kirjoitettu valtavasti. Kuten usein revolverisankareista, myös hänestä ja hänen teoistaan liikkuu useita epämääräisiä tarinoita. Varsinkin Wild Billin kuolemasta Deadwoodissa (kuva alla) on kirjoitettu hyvin suurpiirteisesti.


Kun Jack McCall elokuun 2. Päivänä 1876 Deadwoodissa saluuna No:10:ssä ampui takaapäin Wild Bill Hickokin kuoliaaksi ja huusi samalla ”Damn it, take that!”, erilaiset huhut Wild Billin kuolemasta lähtivät liikkeelle.
Erään tarinan mukaan Jack McCall tappoi Billin kostoksi veljensä murhasta. Todisteita siitä, että Hickok olisi tappanut McCallin veljen, ei ole olemassa. Myös oikeudessa McCall itse kovaäänisesti kielsi ampuneensa Hickokin kostoksi veljensä kuolemasta. Täysin varmaa vastausta, miksi McCall Hickokin ampui, maailma ei ole saanut. Tuomion saatuaan McCall lupasi kertoa kirjeessä, miksi hän ampui Wild Billin, mutta hän hävitti kirjeen ennen hirttämistään ja vei salaisuuden mukanaan hautaan.

Ainoa tiedossa oleva valokuva Jack McCallista. 
Useat historioitsijat epäilevät kuvan todenperäisyyttä, 
sillä McCall oli kuollessaan 26-vuotias. 
Kuvan mies näyttää huomattavasti vanhemmalta

Uskottavimpana tarinana ampumisesta pidetään nykyisin sitä, että Jack McCall olisi edellisenä iltana hävinnyt korttipöydässä Hickokille rutkasti rahaa. Pelin päätyttyä Bill oli antanut McCallille muutaman dollarin, jotta hän saisi sillä itselleen aterian. Sellainen oli nimittäin tapana rajaseudulla pelattaessa. Ja näin ampumisen syy olisi ollut katkeruus ja viha korttipelin voittajaa kohtaan.
Hickokin seurassa lätki kortteja tuolloin kapteeni William Massie, joka istui vastapäätä Hickokia. Luoti, joka osui Hickokia ja lävisti hänet, jatkoi matkaansa osuen Massien vasempaan käsivarteen, ranteen yläpuolelle. Massie luuli Hickokin ampuneen häntä ja huusi ulos juostessaan: ”Wild Bill ampui minua!”
Myös Calamity Jane väitti johtaneensa kaupunkilaisista koottua lynkkausporukkaa ja lopulta itse vanginneen Jack McCallin. Todellisuudessa Jane ei ollut lähelläkään Deadwoodia, kun kaupunkilaiset vaativat McCallin hirttämistä.


Yllättävää oli se, että täysin varmoin näyttein Jack McCallin syyllisyydstä oikeus kahden tunnin istunnon jälkeen päätyi vapauttamaan hänet. Paikallinen sanomalehti piti päätöstä pöyristyttävänä.
Jack McCall vetelehti muutaman päivän kaupungissa, kunnes Wild Billin ystävä California Joe, oikealta nimeltään Moses Milner vihjasi McCallille, että kaupungin ilmasto saattaisi olla pahaksi hänen terveydelleen, ja Jack ymmärsi viestin ja katosi Deadwoodista. Joitakin viikkoja myöhemmin hänet pidätettiin Laramiessa, kuljetettiin Yanktoniin ja tuomittiin kuolemaan.

California Joe

Lorenzo Butler Hickok matkusti Illinoisista seuraamaan veljensä murhaajan oikeudenkäyntiä ja oli tyytyväinen oikeuden päätökseen "syyllinen". Maaliskuun 1. päivänä 1877 Jack McCall hirtettiin.


Kesällä 1879 levisi huhu, että Wild Bill Hickokin hauta olisi ryöstetty. Elokuun 3. päivänä kolme vuotta Hickokin kuoleman jälkeen hänen ystävänsä Colorado Charlie (Charlie Utter 1838 – 1913) muutaman ystävänsä kanssa päätti haudata vanhan ystävänsä uudelleen Mount Moriahan. Mutta ennen kuin he peittivät arkun uudelleen, he katsoivat sen sisään ja hämmästyivät: Hickokin ruumis vaikutti kivettyneen. Sen aikaisessa raportissa mainitaan: ”Ruumis painoi haudatessa 180 paunaa, mutta uudelleen mitattuna peräti 300 paunaa. Ruumis ei haissut eikä se ollut lahonnut. Tutkijoista vaikutti, että se oli kivettynyt. Kun sitä koputti tikulla, niin se kopisi kuin tukkia koputtaessa. Kaikki arkun sisällä oli kuten ne oli sinne Hickokin haudatessa laitettu. Puheet ryöstöstä oli roskaa. Hickokin hiukset olivat kiiltävät ja silkkiset aivan kuten hänen eläessään, hänen viiksensä olivat jäykät, ja vaikutti aivan kuin hänen ruumiinsa olisi kivettynyt.”

Charlie Utter aka Colorado Charlie

Myöhemmin on väitetty, että Hays City olisi halunnut Hickokin jäännökset palautettavaksi paikallisen oikeustalon edustalle ”patsaaksi”. Ehkäpä jopa Wild Bill itse olisi pitänyt tämän ehdotuksen makaaberista huumorista, sillä kerrotaan että ”hymy hänen kasvoillaan oli kuolematon”.

Viisi myyttiä Wild bill hickokin ampumisesta:
1. Wild Bill istui selkä vasten etuovea.
Totuus: Hickok näki hyvin etuovelle. Hän näki, kun Jack McCall saapui saluunaan, mutta ei kiinnittänyt tähän enempää huomiota, vaan jatkoi pelaamista.

2. Kun Hickok ammuttiin, hän kaatui eteenpäin.
Totuus: Hickok kaatui sivulleen (jotkut sanoivat hänen kaatuneen taaksepäin).

3. Hänen korttikätensä levisi pöydälle.
Totuus: Kun Hickok rojahti lattialle, hänen korttinsa levisivät lattialle.

4. Hänen korttikätensä sisälsi ässiä ja kaseja.
Totuus: Kukaan ei tiedä varmuudella mitä kortteja hänellä oli, kortteja oli joka puolella.

5. Kun häntä ammuttii, hän reagoi salamannopeasti vetäen molemmat kuudestilaukeavansa.
Totuus: ainoa Hickokin liike oli hienoinen pään nytkähdys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti