sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Butch Cassidy, osa 2

”Hänestä oli helppo pitää. Hän ei ollut milloinkaan pahalla tuulella tai surullinen. Hän hyväksyi elämän sellaisenaan, hyvine ja huonoine puolineen”. Näin kirjoitti James D. Horan Butch Cassidystä kirjassaan ”The Wild Bunch”.

James D. Horan 


Nuori Roy ihaili suunnattomasti Mike Cassidyä. Jopa niin paljon, että otti myöhemmin nimekseen Butch Cassidy. Etunimi Butch tuli lyhyestä työsuhteesta teurastajana.
Jättäydyttyään Mike Cassidyn jengistä, Butch ajelehti karjakaupungista toiseen työskennellen useilla karjatiloilla. Eräässä niistä hän tutustui Matt Warner nimiseen nuorukaiseen. Heidän ystävyydestään tuli elinikäinen.

Matt Warner elämänsä ehtoopuolella

Kesällä 1889 miehet suunnittelivat ja toteuttivat ensimmäisen pankkiryöstönsä. Isku tehtiin Telluridessä, Coloradossa San Miquelin pankkiin. Saalis oli huikea 21 000 dollaria. Keikan jälkeen nuorukaiset katosivat kuin tuhka tuuleen. Butch oli suunnitellut huolella koko ryöstön etukäteen.

Telluride, Colorado

Vuoden kuluttua ryöstöstä Butch ilmestyi Wyomingiin. Alueella sijaitsi tunnettu lainsuojattomien tyyssija Hole-In-The-Wall. Siellä majaili joukko lainsuojattomia vailla varsinaista johtajaa, ja tämän koplan johtajaksi Butch tahtoi päästä.

Hole-In-The-Wall

Hole-In-The-Wall

Hurja joukko

Vaaralliset Loganin pojat

Cassidyllä ei ollut ajalle tyypillisen rikollisjoukon johtajan ominaisuuksia kuten väkivaltainen luonne tai erinomainen aseen käsittelijä. Hänen taitonsa tulivat muualta. Hän oli älykäs, kärsivällinen ja omasi loistavat keskustelijan taidot. Aika maan vaarallisimman koplan johtajana antoi kuitenkin vielä odottaa.
Vuonna 1894 Butchista kuultiin seuraavan kerran. Hänet napattiin kiinni hevosvarkaudesta ja passitettiin kahdeksi vuodeksi Laramien kuritushuoneelle.

Laramien kuritushuone

Hän puki ylleen vangin traditionaalisen raitapuvun ja sai rintaansa vankinumeron 187. Hän oli tuolloin 27-vuotias.

Vanki nr. 187

Kun hän 18 kuukautta myöhemmin seisoi vapaana vankilan muurien ulkopuolella, oli hän  valinnut elämäntiensä. Hänellä oli suunnitelma, ja se tie vei hänet "Holeen".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti