sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Lännenlukemistoa


Armeija-aikanani Marlboro-aski ja Morgan Kane maksoivat 4mk. Koska raha oli tuolloin tiukassa tupakka vaihtui käpräksi, mutta Kane piti kioskilta ostaa aina ilmestyttyään.


Morgan Kane oli minulle ensimmäinen linkki oikeaan villiin länteen. Näissä norjalaisen Kjell Hallbing (Louis Mastersson) tarinoissa oli vahva ote vanhaan länteen, ja kuten hän usein novelliensa saatesanoissa kertoi, hän oli yrittänyt seurata historiaa niin tarkasti kuin romaani siihen antoi mahdollisuuden. Näissä kirjoissa törmäsin ensimmäisen kerran sellaisiin nimiin kuten Bill Tilghman, Heck Thomas, Chris Madsen, John Wesley Hardin, Ben Thompson, Bill Doolin, Harry Tracy, Kid Curry ym. Minun oli saatava tietää lisää heistä. Ennen kaikkea minun oli nähtävä valokuvat heistä, jotta voisin muodostaa oman mielikuvani näistä miehistä.

Alkoi valtava kirjojen metsästys. Suomen kielelle kirjoitettuja teoksia ei juuri ollut, ja ne vähäiset englanninkieliset opukset, joita sain kerättyä itselleni, löytyivät pääkaupungin antikvariaateista. Aina ulkomaan matkoilla ollessamme muutama ensimmäinen päivä koetteli läheisiäni, sillä silloin ravasimme kaikki kirjakaupat etsien minulle lännenkirjoja. Vasta kun kaikki hyllymetrit oli nuuskittu läpi, rauhoituin ja pystyin keskittymään matkaan.

Kirjojen tilaaminen internetin kautta ulkomaisilta kauppiailta mullisti harrastukseni totaalisesti. Verkko oli aarreaitta villiin länteen. Yhdysvalloista sain tilattua kaikki ne kirjat, joista olin vuosia vain haaveillut. Lännen kirjastoni kasvoi kasvamistaan. Samaan aikaan liityin jäseneksi kolmeen amerikkalaiseen villin lännen – yhdistykseen ja yhteen englantilaiseen. Aloitin myös True West Magazinen sekä MONTANA The Magazine of Western History –lehtien kestotilaukset. Ennen pitkää huomasin, että minulla oli tarpeeksi pohjamateriaalia oman kirjani kirjoittamiseen. Tässä nyt ollaan.

True West Magazine

MONTANA The Magazine of Western History

Greasy Grass

Research Review

Little Bighorn Associates Newsletter

The Crow's Nest 

 Greasy Grass -lehden ensimmäisestä numerosta vuodelta 1996 pyydetään Abe Books -verkkokaupassa tällä hetkellä lähes 130 dollaria. Onneksi ehdin ostaa lehdet vielä, kun niiden hinnat olivat lehtien hinnoissa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti