torstai 1. helmikuuta 2018

Keikkojen keikka

Noin kello kahden aikaan aamuyöllä 2. kesäkuuta 1899 kaksi naamioitunutta miestä pysäytti punaista lippua heiluttaen UP:n junan lähellä ylikulkusiltaa Wilcoxin ja Medicine Bow välillä Wyomingissa.

 Medicine Bow, Wyoming

Miehet määräsivät veturinkuljettajan ajamaaan hiltasti eteenpäin ja pysäyttämään junan  viimeisen vaunun ylitettyä sillan. Tämän jälkeen konnat räjäyttivät sillan. He irrottivat viimeisenä olleen matkustajavaunun, kapusivat veturiin ja komensivat kuljettajan ajamaan muutaman mailin eteenpäin paikkaan, jossa neljä Hurjan joukon muuta jäsentä odotti hevosineen.

Valokuva elokuvasta  The Great Train Robbery

Valokuva elokuvasta  The Great Train Robbery

Kun rahankuljetusvaunun virkailija kieltäytyi avaamasta ovea, konnat räjäyttivät oven auki käyttäen dynamiittia. Räjähdys oli niin voimakas, että oven lisäksi pirstoutui myös kassakaappi ja ilma oli sakeana leijuvia arvopapereita ja seteleitä.
Kuvasarja Hurjan joukon räjäyttämästä rahankuljetusvaunusta

Lainsuojattomat - oletettavasti Kid Curry, Sundance Kid, Flat Nose Curry, Lonnie Logan, Elzy Lay sekä Deaf Charley Hanks - keräsivät maasta 60.000 dollarin edestä arvopapereita, jalokiviä ja seteleitä.

Sundance Kid


Deaf Charley Hanks


Elzy Lay


Kid Curry, Lonnie Logan, Flat Nose George Curry

Sen jälkeen he ratsastivat paikalta kohti pohjoista. Seuraavana päivänä heidän joukkoonsa liittyi vielä yksi mies. Hän oli mahdollisesti Butch Cassidy. Mies joka oli suunnitellut iskun.

Butch Cassidy

Tällä kertaa ryöstäjät saivat nopeasti peräänsä Pinkertonin erikoisagentit sekä sheriffi Josiah Hazen miehineen. Hurja joukko käytti suunniteltua taktiikkaansa ja jakaantui kahteen ryhmään eksyttääkseen näin jäljittäjät.

Josiah Hazen

Ryhmä, jota johti Flat Nose George Curry mukanaan Sundance Kid ja Kid Curry, sai peräänsä sheriffi Hazen joukon. Takaa-ajosta tuli armottoman raju. Lopulta lainsuojattomat piiloutuivat yksinäiseen mökkiin lähellä Horse Ranchia, Wyomingissa. Jäljittäjät onnistuivat piirittämään mökin, mutta syntyneessä tulitaistelussa sheriffi Hazen sai kuolettavan osuman vatsaansa. Luultavasti ampuja oli Flat Nose George Curry. Lainsuojattomat onnistuivat kuin ihmeen kaupalla murtautumaan saartorenkaasta ja katoamaan jäljettömiin.
Toisaalla myös Pinkerton agentti Charles A. Siringon johtama etsintäpartio lopulta kadotti lainsuojattomien jäljet ajettuaan lähes kaksi viikkoa takaa tätä ryhmää aina Uuteen Meksikoon saakka.

Charles A. Siringo

Posse

Hurja joukko oli tehnyt ryöstön yhteydessä ensimmäisen veriteon surmatessaan sheriffi Josiah Hazen. Joukko sai nyt murhaajan statuksen. Luonnollisesti paineet kasvoivat Hurjan joukon ratsastajien kiinni saamisen, ja yhteiskunnan syyttävät katseet kääntyivät voimattomiin lainvalvojiin. Jotain oli tehtävä ja pian. Köysi kiristyi entisestään joukkion ympärillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti