lauantai 3. helmikuuta 2018

Tapahtui Uudessa Meksikossa

Butch Cassidy, Elzy Lay, Sam Ketchum, Bill Carver sekä mies, joka tuolloin tiedettiin vain nimeltä G. W. Franks (tämä oli mitä luultavimmin yksi Kid Curryn peitenimistä) ilmestyivät Uuteen Meksikoon heinäkuun 11. päivänä 1899.

Butch Cassidy

Elzy Lay

Sam Ketchum

Bil Carver

G. W. Franks aka Kid Curry

Uusi Meksiko

Rahakkaan Wilcoxin-keikan jälkeen kopla oli päättänyt ryöstää junan myös Uudessa Meksikossa, johon he olivat paenneet Pinkertonagnetti Charles A. Siringon johtamaa etsintäpartiota.

Charles A. Siringo

Butchin vetäydyttyä ryöstösuunnitelmasta Elzy Lay, Bill Carver, G. W. Franks ja Sam Ketchum ryöstivät junan lähellä Folsomia. Kopla sai välittömästi peräänsä sheriffi Ed Farrin kokoaman etsintäpartion.

Ed Farr

Lainvalvojat saartoivat joukkion Turkey Creek –kanjonissa. Syntyneessä tulitaistelussa lainsuojattomista haavoittuivat Elzy Lay ja Sam Ketchum.  Lainvalvojista haavottui apulaissheriff Henry Love ja sheriffi Farr, joka  myöhemmin kuoli saamiinsa vammoihin. G.W. Franks aka Kid Curry surmasi Kent Kearney -nimisen etsintäpartioon kuuluneen miehen.
.
Turkey Creek -kanjoni

Kent Kearney

Sekasorron aikana Hurjan joukon ratsastajat onnistuivat pakenemaan, mutta heidän oli jätettävä vaikeasti haavoittunut Sam Ketchum syrjäiseen mökkiin. Lainvalvojat jäljittivät joukkiota ja löysivät haavoittuneen Ketchumin mökistä. Sam Ketchum vangittiin, mutta hän kuoli joitakin päiviä myöhemmin saamaansa verenmyrkytykseen. Ranteeseen haavoittunut Elzy Lay otettiin kiinni 16. elokuuta 1899 Carlsbadissa Uudessa Meksikossa.

Carlsbad, Uusi Meksiko

Hän sai syytteen ryöstöstä ja taposta ja tuomittiin elinkautisrangaistukseen. Elzy Layn menetys oli Butch Cassidylle kova isku.
Suorittaessaan rangaistusvankeuttaan Uuden Meksikon aluevankilassa Lay auttoi viranomaisia tukahduttamaan vankilassa syntyneen mellakan ja hän sai armahduksen vuonna 1906.


Elzy Lay

Huolimatta vapautumisestaan Elzy käytti edelleen aliasnimeään William McGinnes. Hän avioitui uudelleen eläen loppuelämänsä nuhteettomasti. Elzy Lay kärsi vakavasta alkoholiongelmasta, mutta hänen vaimonsa seisoi hänen rinnallaan. Hän oli yksi viimeisistä Hurjan joukon ratsastajista, joka näki vanhan lännen katoavan elämänmuodon. Hän kuoli Los Angelesissa Kaliforniassa vuonna 1934 ollessaan 65-vuotias.

Los Angeles, Kalifornia

 Forrest Lawn Memorial Park -Hautausmalla Glendalessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti