keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Hurjan joukon tiikeri osa I

”Joka kerran oli tavannut hänet, ei pystynyt unohtamaan häntä. Hänen mielensä, kuten ihonvärinsäkin,oli tumma. Hänen mustat silmänsä olivat yhtä pistävät kuin käärme. Ja kun hän puhui, kuulija tunsi kylmät kauhunväreet ihollaan. Tälle miehelle ihmishenki ei merkinnyt mitään.”
Näin kirjoitti James D. Horan Harvey ”Kid Curry” Loganista kirjassaan ”The Wild Bunch”.

James D. Horan

Harvey Logan syntyi Tamassa Iowassa 1865 tai Rowan Countyssa Kentuckyssä 1867. Harvey Logan ja hänen kolme veljeään jäivät orvoiksi aivan pieninä.  He olivat olivat ¼  cherokee-intiaaneja. Kahdesta veljestä Harveyn tavoin tuli rikollisia.

Tama, Iowa


Rowan County, Kentucky 

Loganin veljekset. Harvey "Kid Curry" Logan keskellä.

Pojat kasvoivat Dodsonissa Missourissa tätinsä Hiran Leen siipien suojassa. Harvey jätti Missourin kahden veljensä ja serkkunsa Bob Leen kanssa ja lähti ”maistamaan maailman makua”. 1880-luvun loppupuolella he ilmestyivät Montanaan.

Harvey Logan

Bob Lee

Tyypillinen lännen kaupunki Montanassa. 

Alue antoi serkuksille oivan tilaisuuden toimia karjavarkaina, ja vuonna 1888 heille oli oma karjatila lähellä Landuskya  Montanassa, jossa he harjoittivat yhtenään valonarkaa bisnestään.

Kuvassa montanalaisia karjavarkaita. Neljäs henkilö vasemmalta
on oletettavasti Harvey "Kid Curry" Logan.

Aikalaiskertomuksissa kuvataan, että Johnsonin piirikunnan laidunsodassa 1890-luvun alussa Harvey Logan kuului pahamaineiseen Red Shash -jengiin. Kun ryhmän johtaja Nate Champion tapettiin Harveyn on kerrottu luikkineen takaisin omiin ympyröihinsä karjatilalleen.

Kid Curry

Red Shash -jengiläisiä

Nate Champion

Joulukuun 25. päivänä 1895 Harvey Logan aka Kid Curry pääsi ”ykkösdivariin”. Tuolloin hän tappoi Missourista kotoisin olleen Pike Landuskyn, joka oli yksi Landuskyn kaupungin perustajista. Pike joka itse oli myös öykkärirähinöitsijä ja tuurijuoppo oli ollut jo pitkään riidoissa Loganin poikien kanssa.

Landusky

Pike Landusky

Landyskyn kuolemasta on olemassa kaksi eri versiota. Toisen mukaan Pike oli humalapäissään haukkunut Harveylle tämän äitiä, ja Harvey tunnettuna kuumaverisenä miehenä ei voinut sulattaa äitinsä arvostelua ja tappoi Piken. Toinen uskottavampi ja todenmukaisempi versio on se, että Pike Landusky syytti Lonnie Logania, Harveyn nuorempaa veljeä, ”muhinoinnista” Landuskyn tytärpuolen kanssa ja aiheuttaneen teollaan aviottoman lapsen.

Bob Boze Bellin näkemys Jew Jake's -saluunan edustalta.

Kid Curry oli mahtavien joulujuominkien päätteeksi riitaantunut Landuskyn kanssa Jew Jake's -saluunassa. Hän oli hyökännyt takaapäin suurikokoisen Pike Landuskyn kimppuun iskien hänet maahan. Logan ei tietenkään tehnyt tekosiaan yksin vaan häntä säesti aseilla Lonnie Logan sekä tunnettu pahantekijä Jim Thornhill. Miehet pitivät aseillaan huolen siitä, että Harvey sai toteuttaa tekonsa rauhassa. Paikalla oli tuolloin joulupäivänä paljon silminnäkijöitä, mutta kertomukset olivat taas ristiriidoissa toistensa kanssa. Toiset sanoivat, että Pike joka vuoti verta kasvoistaan, oletettavasti tavoitellessaan taskustaan nenäliinaa pyyhkiäkseen veren kasvoiltaan sai aikaan sen, että Kid Curry uskoi miehen tavoittelevan asettaan ja ampui hänet säälittä maassa makaavana kuoliaaksi. Toinen, uskottavampi tarina kertoo, että saatuaan ensin pienikokoiselta  Harvey Loganilta selkäänsä Landusky veti revolverinsa suuren turkkinsa sisältä ja ampui, mutta luoti meni ohi. Kid Curry ei ampunut ohi. Hän ampui keskelle Pike Landuskyn kasvoja. Pike kuoli välittömästi.

Olaf C. Seltzerin kuuluisa maalaus Kid Curryn
ja Pike Landuskyn kohtaamisesta Jew Jake's -saluunassa.

Tämän jälkeen Loganin pojat pakenivat Landuskysta ja suunnistivat kohti Hole-In-The-Wall -maata,  jossa Kid Curryn verinen ura lähti raketin tavoin nousuun.
Hole-In-The-Wall

jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti