lauantai 24. helmikuuta 2018

Etta Place


Millainen nainen oli salaperäinen Etta Place, josta tiedetään hyvin vähän? Hänen kauneutensa ei ole legendaa, sen voi kuka tahansa nähdä valokuvasta, joka on otettu hänestä New Yorkissa 1901. Etta oli pitkä, hoikka nainen, jolla oli kastajanruskeat hiukset, tummat silmät ja aristokraattinen profiili. Kamera on myös onnistunut vangitsemaan hänen tyylikkyytensä. Sen sijaan, että hän näyttäisi lainsuojattoman ”sussulta”, hän vaikuttaa ennemminkin kouluja käyneeltä seurapiiriladyltä.

Etta Place

Se kuinka hän rakastui surusilmäiseen tappajaan ja lainsuojattomaan Sundance Kidiin on mysteeri. Vielä 1950-luvulla Montanassa eli miehiä, jotka toistivat mitä Butch Cassidy oli sanonut hänestä: "Etta oli Kidin vaimo. He tapasivat Teksasissa. Kun Kid kertoi Ettalle, että hän ja Cassidy pakenisivat maasta, niin Etta sanoi mieluummin lähtevänsä heidän mukaansa kuin jäisi eikä näkisi heitä enää milloinkaan." Mitä hänelle tapahtui poistuttuaan Argentiinasta? Sitä eikä juuri muutakaan faktaa salaperäisestä Etta Placesta tiedetä. Edes hänen syntymä- tai kuolema-aikaansa ei tiedetä varmuudella, tai että oliko hänen nimensä edes Etta Place. Todennäköisesti ei ollut.

Butch Cassidy

Sundance Kid ja Etta Place

Ettan uskotaan olleen korkeasti koulutettu ja syntynyt idässä. Toisaalta hänen myös oletetaan olleen Teksasista lähtöisin oleva prostituoitu. Kirjailija Anne Meadows haastatteli  "Butch and Kid -elokuvan" käsikirjoittaja William Goldmania kirjoittaessaan kirjaansa "Digging Up Butch and Sundance". Goldman, joka oli tutkinut käsikirjoitusta tehdessään valtavan määrän valokuvia sen ajan prostituoiduista naisista totesi Meadowsille, ettei Etta missään tapauksessa voinut olla prostituoitu, siihen hän oli yksinkertaisesti aivan liian kaunis. Kova elämä oli Goldmanin mielestä jättänyt jälkensä näiden nuorten kyseistä ammattia harjoittavien naisten kasvoihin, eikä Ettassa hänen mielestään ollut merkkejäkään tällaisesta.

Anne Meadows

William Goldman

Prostituoituja naisia lännessä.

Eläkkeellä oleva entinen Pinkerton-agentti Frank Dimaio kertoi Kirjailija James D. Horanille vuonna 1949, että Etta olisi syntynyt Denverissä Coloradossa ja hän olisi ollut musiikkiin erikoistunut opettaja.

James D. Horan

Denver Colorado

Mielestäni historioitsija Kerry Borenin kertomus on kaikkein paras: "Vaikuttaa, että Etta Place on syntynyt 1874, ja hän on kunnianarvoisan George Capell'in tytär ja Essexin VI herttuan Atrhur Algernon Capell'in pojantytär. Hänen isänsä kuoli lähellä Tombstonea ennen vuotta 1892. Ettan kasvattivat ja koulutuksen maksoivat lainsuojattomat, jotka olivat olleet hänen isänsä työtovereita. Etta oli asunut San Antonion bordellialueella. Kun Hurja joukko tuli pitämään hauskaa Teksasiin onnistuneen ryöstön jälkeen, he  ottivat Ettan mukaansa Utahiin. Siellä  hän opiskeli sitten opettajaksi collegessa ennen liittymistään Hurjaan joukkoon Robbers Roost'issa vuonna 1895."

Gerry Boren

Tombstone Arizona

San Antonio Texas

Historioitsijat uskovat Ettalla olleen kaksi lasta, jotka hän hylkäsi lähtiessään etsimään seikkailua elämäänsä Sundance Kidin matkassa. Erään teorian mukaan Etta olisi ollut Sundancen serkku toisen taas Butchin. Jotkut historioitsijat olettavat Ettan olleen aluksi Butchin rakastajatar ennen kuin hän rakastui Sundance Kidiin.

Butch, Etta ja Sundance, elokuvassa "Butch and Kid"

Oliko hänen nimensä Etta Place? Usein hän allekirjoitti nimellä Ethel Thayne. Jotkut uskovat hänen sukunimensä olleen Ingerfield, nimi jota Butch Cassidy myös käytti. Matkallaan Etelä-Amerikkaan Etta Place ja Sundance Kid käyttivät nimeä herra ja rouva Harry Place.


Oliko Ettalla aiemmasta avioliitosta lapsia? Ehkä oli, ehkä ei. Jotkut historioitsijat uskovat Ettan ja Butchin saaneet tyttären 1903. Useimmat eivät usko siihen. Monet tutkijat taas uskovat Ettalla ja Sundance Kidillä olleen jälkeläinen.

On todennäköistä, että Sundance Kid toi Ettan Argentiinasta takaisin Yhdysvaltoihin. Lähteistä riippuen syy Ettan paluuseen oli joko abortti, synnyttäminen, sukupuolitauti, umpisuolen poistoleikkaus (nimitystä käytettiin avioliiton ulkopuoliselle raskaudelle/abortille) tai akuutin yksinäisyyden hoitaminen.


Yllättävää on, että Pinkertonin etsivätoimiston tiedostoista löytyy Ettan kohtalosta useampia versioita. Yhdessä hänen kerrotaan saaneen surmansa Argentiinassa maaliskuussa 1924, jolloin Mateo Gebhart -niminen mies ampui hänet. Toinen raportti kertoo Ettan tehneen itsemurhan 1924. Kuin varmuudeksi kolmas raportti kertoo hänen kuolleen luonnollisesti 1966.

Buenos Aires Argentiina

Monet historioitsijat uskovat Ettan saaneet tyttären hänen palattuaan Yhdysvaltoihin. Vuonna 1971 Bettie-nimisen tyttären oletetaan kuiskanneen kuolinvuoteellaan aviomiehelleen: "Äitini ehkä elää vieläkin. Hän on mennyt uusiin naimisiin ja on ehkä saanut lapsia." 

Oliko milloinkaan ollut olemassa naista nimeltä Etta Place? Mielenkiintoinen yksityisseikka putkahti ilmoille vuonna 1995, jolloin Dr. Thomas G. Kyle vertasi tietokoneella keskenään valokuvia Etta Placesta ja kuuluisasta Brown's Holessa asustaneesta "Queen of the Cattle Rustlers" -nimisestä Ann Bassettista, jolla tiedettiin myös olleen kytköksiä Butch Cassidyn 'Junanryöstäjä-syndikaatin' jäsenten kanssa. Tohtori Kyle vakuuttui lopulta täysin verrattuaan kuvia keskenään, että Etta Place ja Ann Bassett, olivat yksi ja sama nainen.

Ann Bassett ja Etta Place

Mitään edellä mainittuja oletuksia ei kuitenkaan ole todistettu varmuudella todeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti