maanantai 5. helmikuuta 2018

Lättänokan kujanjuoksu

Wilcoxissa tehdyn onnistuneen ryöstön jälkeen Flat Nose George Curry jätti Hurjan joukon.
George Currie tunnettiin lännessä yleisesti nimellä ”Flat Nose” George Curry.

Flat Nose George Curry

Etsintäkuulutus, joka oli kiinnitetty Butten piirikunnassa Etelä-Dakotassa vuonna 1897 kuvasi häntä seuraavasti: ”George Currie, pituus 5 jalkaa ja 10 tuumaa, paino 175 paunaa, ikä 27 vuotta, vaaleaihoinen, korkeat poskipäät, lättäotsa, isot kourat, romuluinen, kumaraselkäinen, lättänenäinen, hyvin hoidetut pitkät vaaleat viikset.”

Wanted Poster

Hänen lisänimensä ”Flat Nose” puki häntä hyvin. Joko hänen nenänsä oli luonnostaan lytyssä tai se oli vioittunut onnettomuudessa hänen lapsuudessaan. Joka tapauksessa se näytti klassiselta nyrkkeilijän nenältä. Wyomingilainen lainvalvoja Joe LeFors sanoi kerran: ”Georgen nenä oli niin lättänä, että kun katsoi häntä sivulta, hänen silmämunansa olivat korkeammalla kuin hänen nenänvartensa.”

Joe LeFors


George Currie oli syntyjään kanadalainen. Butch Cassidy oli Flat Nosen lailla kapinoinut varhaisiän ankaraa uskonnollista kasvatusta vastaan ja lähtenyt omille teilleen jo teini-iässä. Huolimatta karusta ulkomuodostaan Flat Nose oli hyvin pidetty kaveri. Kun häneltä kerran oli kysytty, miksi hän kääntyi lainsuojattomaksi, oli hän naurahtanut ja sanonut: ”Ihan huvin vuoksi vain.” Ennen liittymistään Hurjaan joukkoon Flat Nose oli kuulunut ”Reikäseinä-jengiin” ja oli mahdollisesti yksi niistä miehistä, joka oli ollut mukana löytämässä tuota kuuluisaa piilopaikkaa.

Hole-In-The-Wall

Hole-In-The-Wall

1880-luvulla Flat Nose George Curry ratsasti karjavarasporukassa, jota johti Sanford ”Sang” Thompson, joka luultavasti oli tullut Hole-In-The-Wall – maahan ensimmäisenä kuuluisan punaisen kanjonin läpi.
Red Canyon

Flat Nose johti myös hetken itse omaa koplaansa, mutta antoi pian johtamistehtävät niille, jotka sen taisivat häntä paremmin. Aikana jolloin Flat Nose ratsasti Hurjan joukon mukana, hänet usein sekoitettiin Kid Curryyn (Harvey Loganiin), ja tämä tuotti paljon ongelmia heidän kannoillaan oleville lainvalvojille.

Kid Curry

Pian kuuluisan Wilcoxin keikan jälkeen Flat Nose George Curry jätti Hurjan joukon ydinryhmän, joka suuntasi pakonsa Uuteen Meksikoon ja Arizonaan. Curry jäi Wyomingiin ja palasi karjavarkauksien pariin. 

Hurjan joukon räjäyttämä junanvaunu Wilcoxissa

Räjäytetty kassakaappi

Wyoming

Vuonna 1900 etsintäpartio törmäsi Vernal’issa Utahissa yksinäiseen miehen leiriin, joka oli pystytetty Green Riverin töyräälle.

Vernal Utah


Green River

Lainvalvojat, jotka olivat jäljittämässä paikallista karjavarasta nimeltä Tom Dilly, uskoivat löytäneensä etsimänsä miehen. Lainvalvojat avasivat välittömästi tulen miestä kohti, ja tämä ryömi suuren kivikasan suojiin. Kun tuntiin ei kivikasasta kuulunut mitään, lainvalvojat uskaltautuivat tutkimaan paikkaa lähemmin. He löysivät röykkiön takaa kuolleen miehen. Luoti oli lävistänyt miehen pään juuri lättänän perunanenän yläpuolelta. Mies oli Flat Nose George Curry.

Flat Nose George Curry

Ruumis kuljetettiin lopulta haudattavaksi Chaldroniin Nebraskaan. Miksi se vietiin sinne on arvoitus. Yhtenä mahdollisuutena pidetään sitä, että joku Curryn lähisukulainen, mahdollisesti isä halusi niin.

Legenda kertoo, että Flat Nose George Curry olisi ammuttu pitkällisen takaa-ajon jälkeen Wilcoxin junaryöstön yhteydessä vuonna 1899. Kuoleman jälkeen matkamuistonmetsästäjät repivät hänen nahastaan palasia, joista he valmistivat lompakoita ja mokkasiinejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti