sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Kuolema hangessa.

Pinkertonagentti Charles A. Siringo, joka oli jäljittänyt kuukausia Harvey Logania aka Kid Currya, sai tehtäväkseen William Pinkertonilta etsiä käsiinsä myös Kid Curry nuoremman Lonnie-veljen.  Siringo saapui Landuskyyn Montanaan esiintyen Uudesta Meksikosta kotoisin olevana Charlie Carter -nimisenä revolverisankarina. Väärän henkilöllisyyden turvin Siringo yritti ystävystyä Kid Curryn tyttöystävän kanssa, jotta saisi selville missä Kid Curry piileksi.

Charles A. Siringo

Kid Curry


Landusky Montana

Landuskyssa tuolloin liikuskeleva Lonnie Logan oli jo pidemmän aikaa tuntenut, että häntä seurattiin. Hän myi pienen tilansa ja häipyi Harlemiin Montanaan, jossa avasi serkkunsa Bob Leen kanssa saluunan. Eräänä päivänä Lonnie kuuli, että valkoisella hevosella ratsastava pitkä, hoikka ja viiksekäs revolverisankari nimeltään Carter, oli kysellyt häntä. Hänellä oli epäilyksensä siitä kuka mies voisi olla. Tämä riitti Lonnielle. Lonnie myi osuutensa saluunasta ja häipyi.

Bob Lee

Vasemmalla Lonnie Logan saluunassaan Harlemissa Montanassa 

Pinkertonagentti Bill Sayles, joka myös jäljitti Hurjan joukon ratsastajia, tapasi kaupungissa Charles A. Siringon. Miehet päättivät yhdistää voimansa.

Charles A. Siringo ja Bill Sayles

Kun Lonnie Logan sai kuulla, että kaksi Pinkertonin miestä on hänen kannoillaan, hän häipyi vuorille. Myöhemmin laihtuneena ja parroittuneena Lonnie saapui Hole-In-The-Wall -maahan ja sai kuulla, että osa Hurjan joukon ratsastajista oli kuollut tai vangittu Uudessa Meksikossa.

Hole-In-The-Wall 

 Hän päätti ratsastaa Dodsoniin Missouriin, jossa hän ja hänen orpoveljensä olivat viettäneet lapsuutensa tätinsä Leen luona. Lonnie löysi lopulta rauhan ja vietti useita hiljaisia viikkoja tätinsä luona. Sitten hän teki virheen levitellessään Wilcoxin ryöstösaaliin merkattuja seteleitä ympäriinsä, joita oli saanut veljeltään Harveylta (Kid Curry).  Tieto kantautui myös William Pinkertonille, joka sähkötti välittömästi Siringolle ja Saylesille: ”Wilcoxin rahoja löydetty Dadsonissa!”

Dadson Missouri

Helmikuun 28. päivänä 1900 kaksi tummaa langanlaihaa ratsastajaa saapui lumiseen Dodsoniin. Miehet olivat pinkertonagentit Bill Sayles ja Charles A. Siringo. Agentit ratsastivat yhdessä paikallisen sheriffin miesten kanssa suoraan Leen talolle. Nähdessään ikkunasta miesten tarpovan hangessa kohti rakennusta, Lonnie Logan syöksyi pakoon takaovesta. Sayles huusi pysähtymiskomennon, mutta Lonnie vastasi siihen kiivaasti ampuen. Bill Sayles karjaisi: ”Sinut on piiritetty. Antaudu!”, jota seurasi kiivas luotikuuro. ”Kissa ja hiiri -leikkiä” kesti parikymmentä minuutti ja sitten tuli hiljaisuus. Yhtäkkiä Lonnie Logan loikkasi lumivallien takaa hurjasti ampuen kohti lainvalvojia. Lainvalvojien vastauksena kivääreiden yhteislaukaus kuulosti ukkosenjyrinältä, ja aikalaiskertomuksien mukaan Lonnie Logan repesi lähes kahtia kaatuessaan kuolleena lumihankeen.

Lonnie Logan

Surmansa saanut lainsuojaton kuljetettiin Kansas Cityyn. Kaupungin POST-lehti kirjoitti lakonisesti pääkirjoituksessaan ”Tough Here On Crooks”.

Kansas City

Kun myöhemmin reportteri kävi haastattelemassa Loganien harmaapäistä Lee-tätiä, mitä mieltä hän oli näistä kasvattamistaan orpopojista, totesi nainen kyynel silmäkulmassaan: ”En koskaan tiennyt….. Pidin heitä aina kunnon poikina.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti