sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Kuka helvetti tuo mies on?

"Kuka helvetti tuo mies on?"

George Roy Hillin elokuvassa "Butch and Kid" Butch Cassidy ja Sundance Kid toistavat "Kuka helvetti tuo mies on?" pitkin elokuvaa. Aina kun, he luulevat onnistuneensa kadottamaan jäljittäjät kannoiltaan, kaukana näkyy pölypilvi ja ratsastajia. Ja kun joukko alkaa näkyä selvemmin, kärjessä ratsastaa aina sama valkohattuinen mies. Todellisuudessa hän oli Joe LeFors.

George Roy Hill

Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa
Butch and Sundance Kid

Joe LeFors

Joe LeFors (1865 – 1940) syntyi Parisissa Lamarin piirikunnassa Texasissa. Vuonna 1878  perhe muutti Texasin Pandhandleen. Matkalla ”pannunvarteen” vankkurikaravaani joutui comanche-intiaanien hyökkäyksen kohteeksi. Matkaajat pelastuivat Hollywood-länkkäreiden tyyliin 10. ratsuväkirykmentin saapuessa viime hetkellä torvet soiden paikalle.


Yllä olevat kuvat ovat aikalaismaalauksia.

10. Ratsuväkirykmentti

Vuotta myöhemmin nuori Joe LeFors oli ajamassa karjaa veljensä Perryn kanssa Kansasiin. Sitten hän työskenteli postivaunukuskina Dodge Cityn ja Fort Ellisin välillä. Lopulta isä päätti lähettää pojan kouluun, sillä alueella jossa nuorukainen toimi postinkuljettajana, oli levottomuutta intiaanien kanssa.
Tyypilliset postivaunut lännessä.


Dodge City

Fort Ellis

Perheen isän James J. LeForsin kuoltua vuonna 1881 Joe lopetti koulun ja lähti mukaan karjabisnekseen. Hän toimitteli alussa kaikenlaisia yleishommia tilalla, jossa oli kirjoilla karjapaimenena, mutta erikoistui pian villihevosten kiinni ottamiseen. Niihin aikoihin hän joutui ensimmäisen kerran revolveritaisteluun, jossa yksi mies kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti.

Kuvan karjapaimen ei liity tarinaan.
 
Vuonna 1884 Joe LeFors ajoi taas karjaa Dodge Cityyn. Vuonna 1887 Wyoming Land and Cattle Company palkkasi hänet jahtaamaan alueen karjavarkaita. Aikalaiskertomusten mukaan LeFors joutui jatkuvasti vaikeuksiin alueen karjavarkaiden kanssa, mutta dokumentteja niistä ei ole olemassa. Vuonna 1890 hän jätti tehtävänsä ja aloitti työt Murphy Cattle Companiassa toimittaen kaikenlaista tarvikkeita Yellowstone-joen tienoilla oleville raja-asemille.

Ratsumiehiä Yellowstone joella. Kuva ei liity tarinaan.

Hän oli vastaanottanut työn omien sanojensa mukaan päästäkseen pois varkaiden keskuudesta. Yhtiöllä oli sopimus pihvilihan toimituksista Standing Rockin aseman sioux-intiaaneille. Joe LeFors oli tuossa työssä viisi vuotta. Hän opetteli sioux-kielen sekä heidän merkkikielensä.

Standing Rockin intiaaniasema.

Vuonna 1892 LeFors kuuli Johnsonin piirikunnan karjasodasta ja päätti nähdä molemmat osapuolet. Vuonna 1895 hänet nimitettiin Wyomingin ja Montanan karjamiesten toimesta karjaetsiväksi kyseiselle alueelle. Tuolloin Joe kuuli ensimmäisen kerran puhuttavan Hole-In-The-Wallista ja kiinnostui näistä varkaista, jotka varastelivat seudun karjaa. LeFors päätti puhdistaa alueen varkaista, mutta vaikka hän organisoi valtavan määrän apulaisia itselleen, he eivät milloinkaan pystyneet puhdistamaan aluetta kokonaan.

Hole-In-The-Wall

Joe LeFors ja Super Posse

Lefors miehineen onnistui palauttamaan omistajille yli 1000 varastettua lehmää, mutta ei onnistunut milloinkaan ottamaan kiinni  suurimpia konnia. Vuonna 1899 hän oli mukana jahtaamassa Wilcoxissa Butch Cassidyn Hurjaa joukkoa ja vuotta myöhemmin samaa koplaa Tiptonissa. Joe LeFors  otti  jahdatessaan heitä käyttöön samat kovat keinot kuin Butchin koplalla itsellään oli.

Joe LeFors miehineen Wilcoxissa.

Tiptonissa räjäytetty juna.

Wyomingin laidunsotien aikana joku otti oikeuden omiin käsiinsä ja alkoi murhata salaa  alueen karjavarkaita. Kun ilmeisesti vahingossa salamurhaaja surmasi 14-vuotias Willie Nickellin, Joe LeFors heitettiin peliin. Tuolloin Lefors tapasi ensimmäisen kerran Tom Hornin ja yhdisti hänet tapaukseen. Joe LeFors onnistui saamaan Tom Hornilta tunnustuksen pojan murhaamisesta. Tapaus sai myös vastustusta, sillä jotkut paikalla olijoista väittivät, että Lefors juotti Hornin ensin humalaan ja "lypsi" tukkihumalassa olleelta Hornilta tunnustuksen. Joe LeFors kirjoitti omaelämäkerrassaan, että Horn oli vesiselvä tehdessään tunnustuksen. Myöhemmin Tom Horn kiisti murhanneensa pojan ja vei salaisuuden muista mahdollisista murhaepäilyistä mennessään hirteen.

Willie Nickell

Tom Horn

Joe LeFors

Joe LeForsin omaelämäkertakirjan kansi.

Tom Horn kuvattuna odottamassa tuomiotaan.

Vuonna 1908 Joe LeFors luopui asemastaan karjaetsivänä ja aloitti työt Wool Growers Associationin palveluksessa. Hän sai tehtäväkseen laittaa piste karja- ja lammaspaimenten laidunriidoissa. Jälleen kerran hänen työnsä tulos oli hedelmällistä.

Hänen uskotaan olleen myös Argentiinassa  vuonna 1912. LeFors ei mainitse kirjassaan sanallakaan Argentiinasta. George Roy Hillin elokuvassa Butch and Kid saatetaan viitata juuri tähän kohtauksessa, jossa jenkkirosvot paetessaan takaa-ajajiaan ovat näkevinään heidän joukossa valkohattuisen miehen, joka jahtasi heitä jo heidän kotimaassaan.

Patagonia

George Roy Hillin elokuvasta Butch and Kid.

Joe LeFors teki myös matkoja syvälle Meksikoon, niin virkamiehenä kuin siviilihenkilönä ollessaan. Vuonna 1921 hän muutti Kaliforniaan, mutta palasi takaisin Buffaloon Wyomingiin, jossa hän oli aiemmin asunut vuosia. Joe LeFors kuoli kotonaan vuonna 1940. Suremaan jäi hänen leskensä sekä heidän poikansa.

Old Mexico City

Old Kalifornia

Buffalo Wyomingin

Joe LeFors

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti