sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Hullukoira osa I

1900-luvulle tultaessa ”vanha länsi” sai väistyä modernin ajan tieltä. Uusi aikakausi toi uudenlaiset roistot,  miehet jotka eivät piitanneet pätkääkään ”herrasmiessäännöistä”, vaan ampuivat tiensä läpi saartorenkaasta, ja jos tilanne sitä vaati. He eivät säästäneet ketään heidän tielleen asettuvaa. Yksi tällaisista miehistä oli jonkin aikaa Butch Cassidyn johtamassa Hurjassa joukossa ratsastanut Harry Tracy.

Harry Tracy

Wild Bunch

Millainen mies todellisuudessa oli Harry Tracy? Hänen tiedettiin sanoneen: ”Tapan jokaisen, joka asettuu tielleni!” ja ”Jos tahdot jotakin, ota se aseella!” 
Harry Tracylla ei ollut romattista sädekehää, eikä häntä voida pitää Robin Hoodin kaltaisena ryövärinä. Hän oli yksinkertaisesti kylmäverinen tappaja, erinomainen tarkka-ampuja ja omaa luokkaansa oleva revolverimies. Häntä jahdattiin niin maalla kuin merelläkin, ja hän oli legenda jo eläessään.

Aikalaispiirros 

Robin Hood

Harry Tracy (1877 – 1902) syntyi todennäköisesti Pittsvillessä, Wisconsinissä tai New Yorkissa. Hänen nuoruudestaan tiedetään hyvin vähän. Luultavaa on, että hänen oikea nimensä oli Harry Severns. Vaihtamalla nimensä Harry Tracyksi hän halusi suojella perhettään maineeltaan. Tracy käytti myös useita muita peitenimiä. Hän rakastui Jeanie Carter -nimiseen naapurin tyttöön.  16-vuotiaana hän ryösti paikallisen postitoimiston ja pakeni yhdessä Jeanien kanssa. Sitten hän tappoi sheriffin, joka etsintäryhmänsä kanssa jahtasi häntä. Näin alkoi Harry Tracyn, erään lännen vaarallisimman miehen verinen ura, joka päättyi epätoivoisen piiritystilanteen jälkeen yksinäiseen laukaukseen lähellä Davenportia Washingtonissa vuonna 1902.

Davenport, Washington

Vuonna 1895 Harry Tracy ilmestyi Montanaa. Hän toimi John Shortellin pahamaineisen hevosvaraskoplan revolverimiehenä. Tracy ei ollut perinteinen lainsuojaton, jollaisia kuljeksi jokaisessa lännenkaupungissa. Hän ei juonut ylettömästi eikä ratsastanut ympäri kaupungin katuja meluten ja revolverit paukkuen. Hän oli hiljainen, vetäytyvä ja synkkäilmeinen. Legenda kertoo, että Tracy riitaantui Shortellin kanssa ja tappoi tämän, sillä Shortell oli ahdistellut nuorta intiaanityttöä. Tracy haastoi hänet, tappoi ja häipyi maisemista intiaanityttö mukanaan. Tyttö kuoli pakomatkalla, sillä yksi luodeista joita Shortell ja Tracy olivat ampuneet, oli osunut myös häneen.
Tracy ajelehti kaupungeista toiseen tehden niissä pääasiallisesti murtovarkauksia.

Tyypillinen lännen kaupunki 1800-lopulla

Lopulta hänet passitettiin 10 vuodeksi Utahin valtion rangaistuslaitokseen, jossa hän oli vanki n. 1313. Tracy onnistui kolmannella pakoyrityksellään karkaamaan vankilasta.

Utahin valtion rangaistuslaitos

"Mad Dog" Harry Tracy

Dave Lant

Levottoman kiertelyn jälkeen hän saapui Dave Lant -nimisen pikkurikollisen kanssa Brown’s Holeen vuonna 1897. ”Holessa” he tapasivat Butch Cassidyn, jonka koplaan he liittyivät. Harry Tracy oli Kid Curryn ohella Hurjan joukon vaarallisin jäsen.

Brow's Hole

Butch Cassidy

Kid Curry

jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti