torstai 22. helmikuuta 2018

Johtolanka löytyy

Butch Cassidy, Sundance Kid ja Etta Place saapuivat Buenos Airesiin 23. maaliskuuta 1901. He ostivat 6100 hehtaarin suuruisen tilan Cholilasta läheltä Andien vuoristoa. Kolmikko sisusti talonsa huomiota herättämättömän keskiluokkaisesti ja elelivät nuhteetonta elämää. He oppivat puhumaan hieman espanjaa ja olivat hyvin pidettyjä naapuriensa kanssa.

Buenos Aires

Cholila

Vasemmalta Sundance Kid, Etta Place ja Butch Cassidy.


Butch, Kid ja Etta kuvattuna naapureidensa  
kanssa kotitilallaan Cholilassa.

Elämä näyttäytyi parhaine puolineen ”entisille rikollisille”. He tunsivat olonsa niin turvalliseksi, että maaliskuussa 1902 Sundance ja Etta lähtivät käymään Yhdysvalloissa. Huhtikuun 3. päivänä he saapuivat New Yorkiin höyrylaiva Soldier Princesillä. Pinkertonin tiedostoissa ei ole mitään merkintää siitä, että myös Butch Cassidy olisi tullut Yhdysvaltoihin.  Heidän tiedostoistaan löytyy ainoastaan tieto siitä, että pariskunta Harry ja Etta Place Texasista oli saapunut tuolloin Yhdysvaltoihin. Heinäkuussa 1902 Sundance ja Etta palasivat takaisin Buenos Airesiin.

New Yorkin satama 1900-luvun alussa.

Näkymä Manhattanille.

Myöhemmin kun kopio valokuvasta, jossa Sundance ja Etta poseeraavat, tavoitti Pinkertonin etsivätoimiston, toimiston johtaja Willian Pinkerton kirjoitti veljelleen Robertille valitellen, että roistot olivat eläneet New Yorkissa kuin turistit konsanaan, samalla kun hänen etsivänsä olivat tuhlanneet kallista aikaa etsien joukkiota kaikkialta lännessä.

Sundance Kid ja Etta Place.

William Pinkerton

Robert Pinkerton

Etsivätoimisto kävi läpi kaikki silloiset laivauslistaukset päätyen tulokseen, että kolmikko oli paennut maasta jo aikaa sitten. Alkuvuodesta 1903 etsivätoimisto lähetti erikoisagentti Frank Dimaion Etelä-Amerikkaan etsimään kolmikkoa. Dimaio matkusti Buenos Airesiin ja sai selville, että Butch Cassidyllä ja Sundance Kidillä oli maatila Argentiinassa nimillä James ”Santiago” Ryan ja Harry ”Ernique” A. Place, josta Dimaio oli saanut vinkin entiseltä USA:n varakonsuli George Newberryltä. Newberry toimi Buenos Airesissa hammaslääkärinä ja oli kuullut puhuttavan ”jenkkikolmikosta”, jossa oli mukana nainen.

Frank Dimaio

George Roy Hiliin elokuvan Butch ja Sundance Kid -sankarit.
Vasemmalta Robert Redford, Katherine Ross ja Paul Newman.


George Newberry

Kaiken lisäksi Newberry oli tavannut heidät Buenos Airesissa. Entisenä varakonsulina hän oli avustanut maahan tulleita maanmiehiään uuteen alkuun. Myös Butch, Kid ja Etta olivat kääntyneen hänen puoleensa saapuessaan Buenos Airesiin. Dimaion näytettyä Newberrylle valokuvaa kolmikosta, tämä oli tunnistanut heidät ja kertonut, että heillä oli lammasfarmi Chubutin provinssissa Cholinassa.

Buenos Aires vuosisadan alussa.

Elokuvan Butch, Etta ja Sundance Kid.

Erikoisagentti Frank Dimaio

Hammaslääkäri totesi Dimaiolle, että he olivat 130 mailin päässä Cholinasta ja nyt sadekauden alkaessa olisi lähes mahdottomuus matkustaa sinne. Jos mieli alueelle maaliskuun sateiden aikaan, etsivän olisi kierrettävä 250 mailin vaarallinen taival ratsain läpi viidakon, ja se veisi vähintään viisitoista vuorokautta. Erikoisagentti Frank Dimaio sähkötti välittömästi William Pinkertonille asiasta ja sai vastukseksi ohjeen jäädä odottamaan.

William Pinkerton kuvattuna toimistossaan.

Vaikka William Pinkerton kirjoitti kolmesivuisen selonteon Buenos Airesin poliisille, jossa kertoi näiden kriminaalien taustat painottaen samalla maiden yhteisellä sopimuksella tehtyä rikollisten luovutussopimusta, ei sen enempää Buenos Airesin poliisi kuin erikoisagentti Frank Dimaio menneet milloinkaan Cholinaan pidättääkseen "jenkkigringoja".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti