perjantai 23. helmikuuta 2018

Jaksa vielä hetki Etta Place

Kolmisen vuotta Kolmikko vietti tilallaan Cholilassa Argentiinassa rauhallista ja lainkuuliaista elämää. Miksi kaikki muuttui, sitä voidaan vain arvella. Oliko heidän mukanaan tuoma käteiskassa hiipunut olemattomiin, vai vetikö entinen elämänmuoto heitä puoleensa? Joka tapauksessa tuntui, että Etta oli kyllästynyt jatkuvan pakenemiseen ja varuillaan olemiseen. Lisäksi vaikea astma teki hänen elämänsä hankalaksi, sillä korkeuserot Andien juurella olivat huikeat. Pienten maaseutukylien pankkien rahavarannot eivät olleet kovin suuria, mutta ne olivat kokeneille rosvoille helppoja ryöstää, koska niitä useimmiten vartioi vain yksi tai kaksi sotilasta.

Kolmikon tila Cholilassa argentinassa.

Sundance Kid ja Etta Place kotitilallaan Argentiinassa.

Helmikuun 14. päivänä 1905 Rio Gallegosin pankki Argentiinassa ryöstettiin. Amerikanenglantia puhuneet roistot pakenivat ryöstön jälkeen hevosillaan erämaahan. Kun tiedot ryöstön yksityiskohdista kiirivät Yhdysvaltoihin Pinkertonin etsivätoimistossa pääteltiin heti, että kyseessä saattoi olla Butch Cassidy. Ryöstön yksityiskohdat viittasivat suoraan Hurjan joukon taktiikkaan.Argentiinan poliisi yhdessä Pinkertonin etsivien kanssa paikallisti nopeasti roistojen asuinpaikan, ja paikallinen kuvernööri Julio Lezana antoi jenkkiroistoista pidätysmääräyksen.


Butch Cassidy


Rio Gallegos
Oikealla kuvernööri Julio Lezana


Sisukas ja periksiantamaton erikoisagentti Frank Dimaio lähestyi vääjäämättömästi  rosvojoukkiota. Butch Cassidyllä oli maksettuja vakoojia, jotka mahdollisesti olivat varoittaneet häntä uhkaavasta vaarasta, tai hänen sisäinen hälyytyskellonsa käski heitä poistumaan maasta.

Frank Dimaio

Toukokuussa 1905 kolmikko ratsasti San Carlos de Barilocheen ja nousi siellä höyrylaivaan, joka vei heidät suurten vuoristojävien yli Chileen.

Chile

Chilessä kolmikko teki joitakin pankkiryöstöjä, mutta palasi vielä saman vuoden joulukuussa takaisin Argentiinaan. He ryöstivät pankin Villa Mercedeksessä ja pakenivat halki pampaksen Argentiinan poliisien jahtaamina onnistuen ylittämään rajan ja pujahtamaan takaisin Chilen puolelle.

San Carlos de Bariloche

Sundance Kid ja Etta Place

Kolmikko vaihtoi asuinpaikkaa useita kertoja onnistuen täpärästi välttämään kiinni jäämistä. Sitten Etta ei enää jaksanut. Hän tahtoi takaisin Yhdysvaltoihin. Tässä kohtaa hänen jälkensä katoavat historiasta. Kuka oli tämä salaperäinen kaunotar, joka oli rakastunut surusilmäiseen lainsuojattomaan Sundance Kidiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti