perjantai 6. huhtikuuta 2018

Täyttyneen toiveen mies

Robert Bob Bell syntyi Iowassa joulukuun19. päivänä vuonna 1946. Ennen kuin hän istuutui Joe Austell Smallin (1914 – 1994) luoman legendaarisen True West – lehden päätoimittajan tuoliin, hän oli ehtinyt kokeilla useita ammatteja, aina muusikosta sarjakuvapiirtäjän kautta radiotoimittajaksi.

Bob Boze Bell
BBB, kuten häntä kutsutaan, tuntee voimakasta vetoa villiä länttä kohtaan, josta kiittäminen on hänen isoäitiään, kuten hän haastattelussa totesi. BBB kertoi, että hänen isoäitinsä avasi hänelle oven Villiin Länteen. ”Katselin vuonna 1957 tv-showta Wyatt Earpista kun isoäitini kulki ohitseni ja huomautti minulle, että Wyatt Earp oli suurin törppö, joka milloinkaan oli kulkenut Lännessä.”1990-luvun alussa Bell laittoi likoon omat ja lainaamansa rahat ja kirjoitti kirjan The Illustrated Life and Time of Billy the Kid. Homma toimi, ja jatkoa seurasivat kirjat Wyatt Earpista ja Doc Hollidaysta. Parhaillaan hän valmistelee kuudetta kirjaansa ja johtaa samalla kovassa nousussa olevaa, juuri 51 vuotta täyttänyttä lehteään. Aina ei kuitenkaan ole ollut lihavia vuosia, mukaan on mahtunut myös syvä aallonpohja, mutta kertokoon BBB itse……

BBB
Haastattelu on tehty sähköpostitse syksyllä 2004 ja se ilmestyi Suomen länkkäriseuran RUUDINSAVU – lehdessä 4/2004.

Jari Teilas: Mikä sinut sai kiinnostumaan Villistä lännestä?

Bob Boze Bell: Isoäitini, Lillie Guess, oikea vanhanajan lännentyttö näytti minulle vanhoja valokuvia, joita säilytti suuressa laatikossa. hän kertoi minulle usein tarinoita lainsuojattomista sukulaisistamme. Tuo tapahtui joskus vuonna 1957, ja jäin siltä istuimelta koukkuun vanhaan Länteen.

JT: Milloin tutustui ensimmäisen kerran True West -lehteen ja miten päädyit lehden päätoimittajaksi?

BBB: Näin lehden ensimmäisen kerran Desert Drugs -nimisessä myymälässä, joka sijaitsi Kigmanin alakaupungissa. Vuosi oli 1957. Pidin suunnattomasti heidän tavastaan kertoa vanhasta Lännestä. Vaikka en milloinkaan ollut lehden tilaaja, odotin uuden numeron saapumista lehtikojuihin kuin lapsi joulua.


Opiskeluaikoihini kiinnostukseni suuntautivat The Beatlesiin ja vastakkaiseen sukupuoleen, mutta vuosien kuluessa huomasin kuitenkin palaavani takaisin vanhan lännen pariin.

The Beatles
Vuonna 1999 True West -lehti oli myytävänä ja kaksi ystävääni ja minä ostimme sen. Unelmastani tuli totta. Silti minun täytyy aina silloin tällöin nipistää vielä itseäni, että todellakin olen nyt yksi lehden omistajista ja sen päätoimittaja, lehden jota rakastin ollessani penska.

JT: Millaista lehteä pyrit tekemään?

BBB: Minun tehtäväni on houkutella nuoret lukijat kiinnostumaan Villistä Lännestä ja samalla pitämään jo "pelastetut", vanhat lukijat kiinnostuneina, kuten te kaverit Suomessa.

JT: Mikä on lehden levikki Yhdysvalloissa ja Euroopassa? Entä Suomessa?

BBB: Lehden levikki lehtikioskeissa on ollut parhaimmillaan yli 250 000. Tämä oli 1950-luvun lopulla, jolloin länkkärit olivat kuningasasemassa televisiossa. 1960-luvulla Vietnamin sota ja myöhemmin Watergate-sotkut horjuttivat yleisesti länkkäreiden sankariasemaa, ja myös True West-lehden levikki laski vakavasti.Tilanne oli huolestuttava, kun minä ja ystäväni ostimme lehden. Levikki oli laskenut kymmenen tuhannen kappaleen paikkeille. Olemme työskennelleet kovasti saadaksemme tämän kunnianarvoisen lehden lukijamäärän takaisin sille kuuluvalle paikalle. Nyt lehdellä on yli 150 000 lukijaa (2004) ympäri maailmaa ja määrä kasvaa joka kuukausi.
Meillä ei ole kovinkaan vankka asema Euroopassa, emmekä juurikaan kontrolloi sitä. Luulen että lehden levikki on noin Euroopan markkinoilla 350 lehden tietämissä. En tiedä kuinka paljon lehteämme myydään Suomeen, tuskin montaakaan. Mutta ehkä tämä artikkeli nostaa Suomen myyntiluvut stratosfääriin. Kiitos suomalaisten fanien avusta!

JT: Onko vielä viidenkymmenen True West -vuodenkin jälkeen helppoa keksiä aiheet artikkeleihin?

BBB: on ihmeellistä, että voisimme tehdä lehdestä 20 numeroa vuosittain eivätkä silti aiheet loppuisivat kesken. On ihmeellistä kuinka paljon materiaalia onkaan olemassa, ja koko ajan löydetään uutta lisää.


JT: Onko olemassa joku henkilö tai tapahtuma Villissä Lännessä, joka takuuvarmasti kiinnostaa aina lukijoitanne?


BBB: Wyatt Earp ja Doc Holliday ovat meidän Michael Jordan ja Shaquille O'neal. He myyvät aina paljon.

Michael Jordan

Shaquille O'neal

JT: Mitä mieltä olet ristiriidasta lännenelokuvien ja historian välillä? Ärsyttääkö tai häiritseekö se sinua?

BBB: Aikaisemmin minua ärsytti enemmän kuin nykyään. Kypsyttyäni olen tajunnut, että länkkärit täytyy kytkeä siihen aikakautene, jolloin ne on tehty. Se ei ole mikään helppo homma. Nykyään ymmärrän länkkäreiden tekijöitä paremmin kuin nuorena, jolloin olin nokkava ja kaikkitietävä.

JT: Olet True West-lehden päätoimittaja, mutta olet myös taiteilija. Kumpi on sinulle tärkeämpää?

BBB: Molemmat ovat vaikeita, mutta palkitsevia. Sydämeltäni olen kuitenkin sarjakuvapiirtäjä ja tosiaankin pidän piirtämistä elämäni suurimpana rakkautena. Vaimoni Kathy Radinan lisäksi tietysti. Olemme olleet aviossa 25 vuotta.

BBB:n sarjakuvaluonnos

BBB ja Kathy Radina

JT: Olet kirjoittanut kirjan Wyatt Earpista. Oliko Wyatt Earp mielestäsi sankari vaiko suuri huijari?

BBB: Wyatt Earp on kiehtova henkilö. Hän oli kiistattomasti rohkea, melko röyhkeä ja mahdollisesti myös kaiken lisäksi sutenööri. Joten tämä kattaa lopulta aika laajan alueen...

Nuori Wyatt Earp

Ikämies Wyatt Earp
JT: Mikä aikakausi tai ketkä henkilöt kiinnostavat sinua eniten Villissä Lännessä?

BBB: Aloitin Billy the Kidistä ja Wyatt Eapista, mutta vuodet ovat opettaneet minua pitämään Jesse Jameksesta, Youngerin pojista, Kit Carsonista, Texas Rangerista, Custerista, Geronimosta  ja Mikey Freestä, josta tulen tekemään kuvitetun romaanin.

Jesse James

Kid Carson

Texas Rangers

George A. Custer

Geronimo

Mikey Free


JT: Mikä on suosikki lännenelokuvasi? Entäpä lännenromaani?

BBB: Elokuvista Hyvät, pahat ja rumat, McCabe ja Mrs. Miller, Lonesome Dove, Tombstone ja Punainen virta. Rakastan niitä kaikkia. The Saga of Billy the Kid sai minut kiinnostumaan Lännestä uudelleen. Sain sen lahjana äidiltäni jouluna 1989. Tämä kirja johdatti minut kirjoittamaan kirja  Billystä.JT: Kiitos ajastasi BBB. Onnea ja menestystä sinulle ja lehdellesi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti