perjantai 13. huhtikuuta 2018

Osa 5.


Useita afrikkalaisia oli mukana myös tutkimusmatkaaja John C. Fremontin kolmannella retkellä Mississippi–joen takana. Yksi heistä, Mifflin Gibbs, josta myöhemmin tuli liikemies, sanomalehden julkaisija sekä kansalaisoikeustaistelija Kalifornian kultaryntäyksen aikoina.

John C. Fremont

Milfflin Gibbs

Toinen Fremontin matkalla mukana ollut oli Saunders Jackson. Hän pestautui retkikuntaan, sillä hän tarvitsi 700 dollaria ostaakseen perheensä vapaaksi (minkä myöhemmin tekikin). Luultavasti kuitenkin kuuluisin Fremontin mustista kumppaneista oli, 18 – vuotias afrikkalainen Jacob Dodson, joka oli ollut Fremontin appiukon, Thomas Hart Bentin entinen palvelija. Tämä kookas ja erinomainen lasson sekä luodikon käsittelijä oli taistellut monissa taisteluissa yhdessä sekä Fremontin, että Kit Carsonin rinnalla.

Jacob Dodson

Thomas Hart Bent

Kit Carson ja John C. Fremont


Jean Baptiste Pointe de Sable, vuonna 1745 syntynyt, ranskalaisen merenkävijän sekä afrikkalaisen naisorjan poika oli melkoinen erikoisuus tuohon aikaan. Tämä Daniel Boonen ja päällikkö Pontiacin ystävä oli nimittäin saanut koulutuksensa Pariisissa. Hän ihaili Eurooppalaista taidetta ja oli laajalti tunnettu sekä pidetty niin valkoisten turkiskauppiaiden kuin intiaanienkin keskuudessa. Hän oli myös ensimmäisten muuttajien mukana, jotka saapuivat Chicagoon.

Jean Baptiste Pointe de Sable

Daniel Boone

Pontiac

Myöhemmin intiaanit ovat kertoneet, että ensimmäinen mies, joka tuli Chicagoon oli musta. Vuonna 1788 DuSable ja hänen intiaaninaisensa Catherine avioituivat. Liiton tuolloin sinetöi katollinen pappi nimeltä Cahokia. De Sable asusteli perheensä kanssa omalla maatilallaan Chicagossa. Hänellä oli siipikarjaa sekä myös oma mylly Erikoisuutenaan voidaan pitää sitä, että kodin seinille oli ripustettu 24 taulua, jotka olivat eurooppalaisten maalareiden tekemiä.


Jean Baptiste Pointe de Sablen patsas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti