torstai 26. huhtikuuta 2018

Isom Dart osa 14.

1900-luku merkitsi afroamerikkalaisille Yhdysvalloissa muutoksenaikaa. Vaikka orjuus oli poistunut jo Abraham Lincolnin presidenttikaudella, hänen allekirjoittaessa nimensä tarvittaviin papereihin,  kahleet alkoivat murtua vasta sitten kun Watts ja monet muut kaupungit leimahtivat liekkeihin 1960- luvulla. Kun kansalaisoikeusaktivistit yhdessä rintamassa marssivat Selmaan. Tai kun tohtori Martin Luther  King salamurhattiin.

Abraham Lincoln

Watts

Selma

Vuonna 1900 Isom Dart, suurikokoinen ja väkivahva musta karjavaras kuoli salamurhaajan luotiin Wyomingin perukoilla. Teontekijä oli luultavasti yksi lännen pahamaineisin palkkamurhaaja Tom Horn. Luoti, joka Dartin tappoi tuli takaapäin. Kerrotaan, että monet olivat yrittäneet sitä edestä päin.

Isom Dart

Tom Horn

Isom Darty syntyi vuonna 1849, Kalifornian kultarynnäkön aikoihin. Hän kehitti taitonsa nuorukaisena, sisällissodan aikana ryöstelemällä karjaa konfederaatiolta. Sodan jälkeen hän ajautui Etelä-Teksasiin ja Meksikoon, jossa työskenteli aluksi kiertelevän rodeon klovnina. Sitten Dart liittyi meksikolaisten karjavarkaiden porukkaan, joka operoi molemmin puolin rajaa. Pian maa jalkojen alla alkoi niin sanotusti polttaa ja Dart katosi näyttämöltä.

Meksikolaisia karjavarkaita

Seuraavaksi hän ilmestyi Brown's Parkiin Coloradoon. Seutu oli tuolloin paratiisi karjavarkaille. Ennen ryhtymistään hämärähommiin Dart työskenteli karjapaimenena. "Kukaan ei tuntenut hevosta paremmin kuin hän", sanoi yksi Dartin tuntenut lehmipoika. Toinen lisäsi: "Olen nähnyt kaikki parhaat ratsastajat, paras kaikista on Isom Dart."

Brown's Park

Mutta jo muutaman vuoden kuluttua hän ryösteli karjaa Gaultin-jengin mukana. Legenda kertoo, että eräänä yönä kun Dart oli hautaamassa "rosvoystäväänsä", joka oli saanut kuolettavan potkun hevoseltaan, loput Gaultinin-jengistä tapettiin väijytyksestä. Isom Dart selviytyi "nipin napin" viettämällä yön haudassa kuolleen ystävänsä kolkossa seurassa.

Gaultin-jengi. Isom Dart kuvassa keskellä

Toistuvasti hän yritti palata kaidalle tielle, muttei onnistunut. Wyomingissa kerrotaan, että vaikka Isom oli ryöväri ja karjavaras, hän oli pidetty mies alueen väestön keskuudessa. Historia tietää, että hänet pidätettiin monesti syytettynä karjan varastamisesta, mutta milloinkaan häntä ei saatu vankilaan näistä teoista.
.

Paikka johon Isom Dart salamurhattiin

Luoti, joka tappoi Isom Dartin, lähti luultavasti Tom Hornin aseesta, mutta kukaan ei pystynyt näyttämään sitä todeksi, joten Horn vapautettiin syytteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti