lauantai 21. huhtikuuta 2018

Osa 11. Nat Love

Nat Love, Tennesseessä vuonna 1854 syntynyt orja, oli yksi monista Etelän mustista, jotka löysivät mahdollisuutensa "ratsastaa aallonharjalla", kun Etelän valkoinen herruus mureni sisällissodan myötä.

Nat loveNat oli 15 –vuotias saapuessaan länteen, Dodge Cityyn. Kaupunki oli tuolloin täynnä saluunoita, tanssihalleja, peliluolia...ja oikeastaan kovin vähän siellä oli mitään muuta.
Love asusteli nuorille karjamiehille tarkoitetuissa "poikamiesparakeissa", alueella, jossa mustat ja valkoiset karjapaimenet saivat vapaasti asustaa. Siellä kulki sanonta: "Niin kauan kun sinulla riittää rahaa olet tervetullut."Dodge City

Enemmän kuin yhden sukupolven ajan Nat Love ajoi karjaa Teksasista Kansasiin. Vuonna 1907 ilmestyi hänen omaelämäkertansa seikkailuista rajaseudulla. Kirja luultavasti on vaikeampi sijoituskohde historianhyllyihin, kuin Stuart Laken "Wyatt Earp –seikkailu", sillä melkoista pajunköyttä Love kirjassaan on lasetellut. Tämä Bat Mastersonin hyvä ystävä kertoo, että kun hän jätti aikoinaan Tennesseen ja saapui Länteen, hän pystyi unohtamaan, että oli musta valkoisten joukossa. "Sydän sanoi minulle, että kaikki hyväksyvät sinut täällä, jopa psykopaattitappaja Billy the Kid".

Bat Masterson

Billy the Kid

Kerran Nat ratsasti sisään meksikolaiseen tavernaan ja tilasi kaksi viskiä itselleen ja HEVOSELLEEN! Kirjan mukaan Nat kantoi 14 luodin jättämää arpea eripuolilla kroppaansa. "Jokainen niistä olisi ollut kuolettava tavalliselle miehelle, mutta minä en valittanut", kirjoitti Love. Kirja jatkaa: "Hevoset ammuttiin usein altani, miehet kuolivat ympäriltäni, mutta aina itse pääsin pienin haaverein pakoon." Mustista karjapaimenista hän kirjoitti: " Nämä miehet tekivät aina työnsä kunnolla. Ja kun he kohtasivat kuolemansa, he tekivät sen kuin MIES!"
Pian "Rautahepo" syrjäytti kuitenkin Nat Loven kaltaiset karjanajajat. Valtavat veturit puuskuttivat yötä päivää kuljettaen Teksasin karjaa pihviksi Itärannikolle, ja Nat Loven kaltaiset miehet unohdettiin.


Vuonna 1876 hän saapui Deadwoodiin, Dakota territorioon. Pian hän ansaitsi kuuluisuutensa suurena rodeotähtenä ja sai lempinimen "Deadwood Dick", joka seurasi häntä lopun elämää.

Deadwood


Nat Love

Nat ei milloinkaan unohtanut viettämiään vuosia rajaseudulla ja muisteli aina lämmöllä sellaisia sielunveljiään, jotka olivat eläneet lain molemmin puolin, kuin Bat Masterson, Jesse ja Frank James sekä Billy the Kid.

Jesse ja Frank James

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti