sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Afrikan-amerikkalaiset osa 6.

Kokeneet turkismetsästäjät käyttivät aina, jos se vain oli mahdollista, "neekereitä" neuvotteluissa intiaanien kanssa, sillä näillä oli rauhoittava vaikutus intiaaneihin. Mustat osallistuivat myös kaikilla osa-alueilla turkiskaupankäyntiin. Luultavasti kaksi kuuluisinta mustaa vuortenmiestä olivat Edward Rose sekä Jim Beckwourth.


Jim Beckwourth

"Rose tunsi koko helvetin intiaanimaan paremmin kuin kukaan toinen" - kenraali Atkinson.
"Hänellä oli teräksiset hermot ja yhdeksän henkeä" - Bernard De Voto

Henry Atkinson

Bernard De Voto


Edward Rose (?-1832–33 ) valkoisen kauppiaan ja cherokee/ afrikkalaisen-äidin poika toimi nuoruudessaan Missisipillä pahamaineisten merirosvojen joukossa. Luultavasti Rose pakeni lakia ja liittyi Manuel Lisan turkiskomppanian retkikuntaan Missourilla vuonna 1807. Retkikunnan palattua takaisin sivistyksen pariin Rose jäi asumaan Crow-intiaanin pariin. Hän opetteli heidän kielensä ja hänestä tuli yksi heimon päälliköistä.


Manuel Lisa

Crow-intiaaneja


Vuonna 1811 Wilson Price Hunt palkkasi Edward Rosen turkiskomppaniansa oppaaksi, kun hänen retkikunta vaelsi läpi Crow-maan, aina tyynelle valtamerelle saakka. Vuoden 1820 tienoilla Rose jätti Crow -heimon ja muutti asumaan Arikara -intiaanien pariin. Vuonna 1823 hän lähti Ashleyn retkikunnan mukana syvälle Arikara-intiaanien maahan. Kenraali Ashleyllä oli mukanaan tuolloin myös toinen kuuluisa tiedustelija, Jedediah Smith.

Wilson Price Hunt

William H. Ashley

Jedediah Smith

Edward Rose palasi lopulta takaisin ystäviensä crow-intiaanien pariin. Nyt nämä kutsuivat häntä nimellä "Leikattu nenä", sillä Rose oli saanut komean arven nenäänsä taistellessaan mustajalka-intiaanien kanssa. Varikset kutsuivat häntä myös nimellä "Viisi skalppia", sillä tuossa taistelussa Rose oli paljain käsin tappanut viisi mustajalka-soturia.
Edward Rosen kuolemasta on olemassa useita eri versioita, mutta luultavaa on, että hän kuoli vuonna 1832–33 yhdessä Hugh Glassin ja Menard-nimisen turkismetsästäjän, kun joukko Arikara-sotureita yllätti heidät, miesten ollessa juuri ylittämässä jäistä Yellowstone-jokea.

Hugh Glass


Jim Beckwourth (1800?-1866?) syntyi Virginiassa. Hänen isänsä oli irlantilainen aristokraatti ja äiti mulatti. Tämä patologinen valehtelija, kuten häntä monesti on kuvattu, kerkesi olla monessa paikassa. Beckwourth oli mukana kun kenraali Ashley miehineen vaelsi Kalliovuorille. Hän tappeli yhdessä Jedediah Smithin kanssa mustajalka-intiaaneja vastaan Cache-laaksossa vuonna 1825. Omien sanojensa mukaan hän palasi 1860-luvulla takaisin Crow-intiaanien pariin, ollen heimon päällikkö.

Jim Beckwourth

Jim Beckwourth oli naimisissa useita kertoja Crow-naisten kanssa. Kun Kaliforniasta löydettiin kultaa, Beckwourth suuntasi matkansa Sierralle. Monissa aikalaiskertomuksissa todetaan, että Beckwourth oli erinomainen luodikon, tomahawkin ja veitsen käsittelijä. Tämä valehtelija kertoi kerran tappaneensa yksin, paljain käsin 40–50 nuorta mustajalka-soturi. Luultavaa on, että tarina on täyttä puppua. Beckwourth toimi armeijan tiedustelijana, kolmannessa Seminole-sodassa, Floridassa, kenraali Zachary Taylorin joukoissa.

Zachary Taylor


Jim Beckwourhtin kuolemasta on olemassa erilaisia tulkintoja. Erään tarinan mukaan hänen oma heimonsa myrkytti hänet vuonna 1866, sillä intiaanit uskoivat, että Beckwourth oli tuonut heidän kyläänsä mukanaan isorokon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti