tiistai 3. huhtikuuta 2018

Juovuspäiset rehentelijät”Doc ei ollut juoppo. Hänellä oli aina pullo viskiä mukanaan, mutta hän ei yleensä juonut siitä. Jos hän tarvitsi ryypyn, hän otti vain pienen naukun.”

                                                                                  -Big Nose Kate, Doc Hollidayn ystävätär

Doc Holliday

Big Nose Kate

Useat lainsuojattomista ja revolverimiehistä lännessä käyttivät ylettömästi alkoholia, ja se tuhosi lopulta heidät.
Kalifornialainen elämäntapakriminaali Charles Mortimer myönsi: ” Käytin liikaa viina ja lensin töistä aina sen takia. Yritin kyllä lopettaa, koskaan siinä kuitenkaan onnistumatta.”  Mutta heissä oli myös poikkeuksia. Postivaunuryöstäjä Black Bart ei juonut, polttanut eikä kiroillut. Ei myöskään Henry Starr, joka lisäsi listaan vielä kahvin. ”Olin aina päättänyt pitää pääni selvänä, että jos joutuisin tilanteeseen jossa ammutaan, pystyisin kontrolloimaan tilannetta.” Niinpä näillä kahdella mainitulla pahantekijällä oli huomionarvoisen pitkä ja menestyksekäs ura lainulkopuolella. He eivät ryypänneet.

Black Bart

Henry Starr

Cole Younger kertoi: ”Kaikista vioistani, joita minulla on paljon, viskin juominen ei kuulu niihin, en koskaan luottanut miehiin jotka ryyppäsivät.” Tosiasiassa Cole viimeisinä elinvuosinaan myönsi yhden virheen tapahtuneen Northfieldin pankkiryöstössä. Kolme ryöstäjistä, jotka menivät sisälle pankkiin (Jesse James, Frank James ja Bob Younger) olivat juovuksissa. Heidän arviointikykynsä oli hämärtynyt ja pankkivirkailijat huomasivat sen. He haistoivat viinan löyhkän ja uskoivat selviytyvänsä ryöstäjistä.

Cole Younger

Jesse James

Frank James

Bob Younger

Legioonan verran oli kuitenkin pistoleroja, joita kuvattiin ystävällisiksi ja fiksuiksi selvin päin, mutta juopuneina heistä tuli arvaamattomia ja väkivaltaisia. Kuuluisimpia juovuspäisiä rehentelijöitä olivat: Jack Slade, Buckskin Frank Leslie, Johnny Ringo, Curly Bill Brocius, Gratt Dalton, Harvey Logan, John Wesley Hardin, Clay Allison ja Doc Holliday.

Jack Slade

Buckskin Frank Leslie

Johnny Ringo

Curly Bill Brocius


Harvey Logan

John Wesley Hardin

Clay Allison

Doc Holliday


Kuuluisissa rajaseudun kaupungeissa oli kohtuullisesti anniskelupaikkoja. Tombstonessa kerrottiin olleen 66 saluunaa, jotka palvelivat 5000–8000 asukasta. Leadvillessä oli 40.000 ihmistä kohden 4 pankkia, 4 kirkkoa, 10 sekatavara-kauppaa, 31 ravintolaa, 19 oluthallia, 120 saluunaa ja 118 peliluolaa sekä yksityisiä klubeja joissa myytiin viinaa.
Ottaen huomioon, että monet kantoivat tuohon aikaan mukanaan asetta, on uskomatonta, ettei silloin ollut enempää tappoja.

Tombstone

Saluuna LeadvillessäMyös vakinainen armeija rajaseudulla joutui kohtaamaan viinan ongelmana. Oli yleisesti hyväksyttävää, että jos upseeri ryyppäsi, hänen alaisensakin joivat. Jos upseeri harrasti uhkapeliä, miehistö pelasi myös. Näissä kaukaisissa rajaseudun asemissa, joissa päivärutiinit olivat usein yksitoikkoisia, ankeita ja tylsiä, rentoutumismuodot olivat myös vähäiset. Palkka joka tuli säännöllisesti, yleensä pelattiin tai käytettiin juopotteluun. Niinpä monet vakinaisessa palveluksessa olevat upseerit löysivät itsensä usein korviaan myöten veloissa.


Hays Cityssä kerrottiin aikanaan tarinaa, jossa Wild Bill Hickok pidätti kuuluisan kenraali Custerin  Tom veljen sen jälkeen kun tämä oli ratsastanut humalassa erääseen saluunaan ja yrittänyt saada ratsunsa hyppäämään biljardipöydälle. Kun hevonen kieltäytyi, Custer ampui sen siltä istuimelta saluunassa. Hickok taltutti humalaisen upseerin ja sakotti häntä rajusti.

Wild Bill Hickok

Tom Custer

Kun entinen metodistisaarnaaja eversti John Chivington teurastutti Mustan Kattilan intiaanit Sand Creekissä, muutamat hänen alaisistaan todistivat myöhemmin, että kurin puute, johon yhdistyi rankka viskinjuonti yöllisen ratsastuksen aikana, oli johtanut intiaanien silmittömään teurastukseen.

John Chivington

 
Musta Kattila

Aikalaispiirros Sand Creekin verilöylystä

 Taiteilijan näkemys samasta aiheesta

Majuri Marcus Reno joutui myös oikeuteen sen jälkeen kun hänen tiedustelijansa todistivat kuulustelussa hänen olleen juovuksissa Little Big Hornin taistelussa. Yleisesti uskottiin, että majurin virhearviot taistelussa maksoivat Custerin ja hänen miestensä hengen. Reno vapautettiin syyteistä.

Marcus Reno

Karjapaimenet, joita pidettiin viinamäen miehinä, käyttivät viinaksia kuitenkin harvoin. Heidän työnsä oli rankkaa ja vaativaa kuukausia kestävillä karjanajoilla. Uuvuttavien ajojen jälkeen he kuitenkin yleensä halusivat rentoutua hiukan, ja huvitella tuhlaten palkkansa karjakaupunkien yöhön.
Joseph McCoy kirjoitti karjapaimenista: ”Hän näytti tarmokkaalta ja kummalliselta tyypiltä, isojen kannusten kilistessä joka askeleella, hänen revolverinsa heiluessa ylösalaisin kuin lampaan saparo, ja hänen silmänsä loistaessa  jännityksestä, viinasta ja himosta.”Joseph McCoy
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti