tiistai 24. huhtikuuta 2018

"Minä olen tullut tänne kuolemaan, en pitämään juhlapuheita" osa 13.

Sanottiin, että Billy the Kid oli psykopaattitappaja, joka kylmästi otti hengen 21 ihmiseltä ennen kuin Pat Garrett ampui hänet. Billy the Kidin musta vastine oli Cherokee Bill. Oikealta nimeltään Cranford Goldsby, sai lakia kunnioittavan kasvatuksen kotonaan.


Cherokee Bill

Hänen isänsä oli sotilas kuuluisassa 10. Ratsuväkirykmentissä, ja perhe asui Billin syntyessä Fort Conchossa, Teksasissa.
"Pidä kiinni oikeuksistasi, äläkä anna kenenkään määräillä itseäsi" olivat äidin neuvot pojalleen.
Billin vanhemmat erosivat pojan ollessa 7-vuotias. Kun Bill täytti 12 vuotta, hänen äitinsä avioitui uudelleen, eikä pojalle ollut enää paikkaa uudessa kodissa. Poika ajautui pian "väärille raiteille".
Täytettyään 18 vuotta hän ampui keski-ikäistä mustaa miestä, joka oli aiemmin piessyt hänet nyrkkitappelussa.

Fort Concho, Texas

Buffalosotilaita (10.ratsuväkirykmentti)

Cherokee Bill toimi jonkin aikaa tiedustelijana Cherokee-valtiossa sekä Seminole-valtiossa. Vuonna 1894 hän liittyi Cookin veljesten koplaan. Toisin kuin monet valkoiset lainsuojattomat hän kulki läpi Oklahoman intiaanimaan pelkäämättä mitään tai ketään. Tämä antoi hänelle usein hyvän etulyöntiaseman vastustajaansa nähden. Kerrotaan, että Bill oli erittäin taitava aseen käsittelijä, ja varsinkin äärettömän nopea vetämään. Kuitenkin vähän ennen kuolemaansa hän kertoi eräälle toverilleen, että vaikka hän oli erittäin nopea aseenkäsittelijä, hän oli melko epätarkka ampuja. Lopulta kuukautta ennen 21-vuotis syntymäpäiviään hänet pidätettiin ja tuomittiin kuolemaa tehtyään useita rikoksia.


Bill Cookin jengi vangittuna

Bill Cookin jengiläisiä, Cherokee Bill keskellä

Vuonna 1896 hän kapusi hirttolavalle Fort Smithissä, Arkansasissa yli sadan kaupunkilaisen seuratessa toimitusta. Kun häneltä kysyttiin haluaisiko hän sanoa puolustuksekseen vielä jotakin, Cherokee Bill sanoi: "Minä olen tullut tänne kuolemaan, en pitämään juhlapuheita!" Kymmenen minuutin kuluttua hän roikkui jo kuolleena. Hänen äitinsä, joka oli tullut seuraamaan poikansa hirttämistä, pyysi saada viedä mukanaan poikansa ruumiin.Cherokee Bill ei todellakaan ollut Hollywoodin "lappuhaalarimiehiä".


Aikalaispiirros Cherokee Billin hirttäjäisistä

***

Lainvalvojana ehkä tunnetuin musta mies oli Bass Reeves. Reeves oli yksi "hirttäjätuomari" Isaac Parkerin luotettavimmista apulaismarshalleista Fort Smithissä.

Bass Reeves

Isaac Parker

Fort Smith

Reeves operoi intiaaniterritoriossa yhdessä sellaisten legendaaristen lainvalvojien kanssa kuin Heck Thomas, Bud Ledbetter, Bill Tilghman ja Chris Madsen. Bass Reevesin ura lainvalvojana kesti 32 vuotta! Hän joutui ampumaan virantoimituksessa 14 miestä. Kerrotaan, että hänen uransa vaikein tehtävä kuitenkin oli oman poikansa pidättäminen ja vankilaan lähettäminen tämän vaimon murhasta. Bass Reeves ei myöskään ollut "lappuhaalarimiehiä!"

Bud Ledbetter


Bass Reeves kuvassa vasemmalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti