perjantai 20. huhtikuuta 2018

Afrikan-amerikkalaiset lännessä osa 10.

Elämä rajaseudulla oli vaarallista, kunnes uudisasukkaat lopulta täyttivät avaran maan ja laki sinne saapui heidän mukanaan. Armeija ja sheriffit tekivät parhaansa pitääkseen rauhaa
yllärajaseudulla.Vuonna 1890 kun rajaseutu lopulta oli asutettu, Teksasissa ja Oklahomassa asui puolimiljoonaa afroamerikkalaista. He olivat selvinneet "laittomista vuosista". Tuohon aikaan Teksasissa oli sanonta: "Jos haluat tulla kuuluisaksi täällä, tapa joku."Vuonna 1877 Teksasissa oli noin 5000 etsintäkuulutettua rikollista, niin mustia kuin valkoisiakin. Verisiä yhteenottoja käytiin kaduilla, kuin kapakoissakin Dodge Citystä Abileneen. Ensimmäinen mies, joka ammuttiin Dodgessa, oli musta lehmipoika nimeltä Tex. Silminnäkijän kertoman mukaan pyssytappelu oli käyty kahden valkoisen miehen kesken, mutta viaton sivustakatsoja Tex sai luodin nahkaansa. Myös ensimmäinen mies, joka teljettiin Abilenen uutuutta hohtavaan, kivestä rakennettuun selliin, oli viaton ja musta. Työporukka, johon mies kuului oli raivostunut hänen pidätyksestään ja aloitti villin ammuskelun kaupungissa. Tämä oli kaupungin ensimmäinen vankilapako, jossa kaverit auttoivat vangin ulos sellistä.


Dodge City

Abilene

Boley, Oklahomassa oli yksi niistä kaupungeista, jossa asui ainoastaan mustia. Vaikka kaupunki oli rajussa maineessa, historia tietää, että rauha siellä vallitsi paremmin kuin muualla Oklahomassa. Valkoinen hevosvaras ampui kerran kaupungin mustan marshallin. Tämä lainvalvoja, jonka nimi oli Dick Shafer, ampui kuitenkin vielä pudotessaan ratsunsa selästä lainsuojatonta. Molemmat miehet kuolivat. Boleyhin valittiin heti uusi musta lainvalvoja, sillä kaupunkilaiset uskoivat, että musta sheriffi pitäisi paremmin huolta heistä kuin valkoiset. Seuraavan kahden vuoden aikana uusi marshal ei joutunut ampumaan kertaakaan, eikä tehdä ainoatakaan pidätystä. Rauha hallitsi Boleytä.

Boley, OklahomaBritton Johnson, musta lehmipoika Teksasista, oli paikallinen legenda jo omalla ajallaan. Hänen on kerrottu olleen yksi Teksasin parhaista luodikon käsittelijöistä sisällissodan jälkeisenä aikana.
Vuonna 1864 comanchet ja kiowat tekivät hyökkäyksen alueelle jossa Johnson perheineen asui. Intiaanit surmasivat perheen vastasyntyneen lapsen, veivät mukanaan Brittonin vaimon ja kolme muuta heidän lapsistaan ja joitakin valkoisia uudisasukkaita. Johnson suunnitteli vapauttavansa perheensä menemällä intiaanien leiriin värvätäkseen sotureita ratsuväkeen, tai vaihtoehtoisesti tekemään kauppoja hevosista intiaanien kanssa. Yön aikana hän onnistui vapauttaa perheensä ja joitakin valkoisia vankeja, jonka jälkeen he pakenivat. Lopulta vaikeudet kuitenkin intiaanien kanssa johtivat Britton Johnsonin kuolemaan.

Britton Johnson

Comanchepäällikkö Quanah  Parker

Kiowasoturi

Vuonna 1871 Johnson ja kolme muuta mustaa karjapaimenta joutuivat 25 kiowa-soturin yllättämiksi Teksasin tasangoilla (intiaanit kuuluivat samaan heimoon joiden kynsistä Johnson oli vuosia aikaisemmin pelastanut perheensä) Karjapaimenet ampuivat omat hevosensa suojikseen ja valmistautuivat epätoivoiseen taisteluun. Kun miehet Johnsonin ympäriltä yksi toisensa jälkeen kuolivat, tulitauon aikana hän latasi kaikki aseet ja valmistui kohtaamaan kuolemansa. Kiowat eivät säästäneet häntä. Britton Johnson löydettiin myöhemmin auki leikattuna.


Taiteilijan näkemys  Britton Johnsonin viimeisistä hetkistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti