maanantai 9. huhtikuuta 2018

Afrikan-amerikkalaiset osa 2

Kun William Loren Katz haastatteli puhelimitse runoilija Langston Hughesia, vähän ennen tämän kuolemaa vuonna 1967 ja kertoi kirjoittavansa kirjaa ”Eyewitness: The Negro in American History”, Hughes kiinnostui siitä ja halusi tietää enemmän kirjasta. Kun Katz kertoi, että kirja suunnattiin kouluille, Hughes muistutti välittömästi kirjailijalle, ettei tämä missään tapauksessa saisi unohtaa lehmipoikia.

William Loren Katz

Langston HughesKun sadat kirjat kertovat Davy Crockettista, Billy the Kidistä, Bat Mastersonista, Sitting Bullista, Custerista ja Buffalo Billistä, Amerikan musta väestö on sivuutettu tylysti näistä kirjoista, vaikka on olemassa suuri määrä mainintoja heidän läsnäolostaan lännen valloituksessa. Tutikmusmatkaajien päiväkirjoissa, hallituksen muistiinpanoissa, pioneerien muistelmissa sekä rajaseudun sanomalehdissä.

Davy Crockett

Sitting Bull

Buffalo Bill Cody

Myös Frederic Remington ja Charles M. Russell ovat maalauksissaan käsitelleet monesti mustia amerikkalaisia. Heitä ovat myös katsoneet, niin amatööri- kuin ammattilaisvalokuvaajatkin kameroittensa linssin takaa rajaseudulla.

Frederic Remington

Charles M. Russell

Remingtonin näkemys "Buffalosotilaasta"

Russellin maalauksessa Lewisin ja Clarkin 
opas York Mandan-intiaanien ihmeteltävänä

Lähteenä tulevaan jutturyppääseen käytin kirjoja The Old West Day by Day - Mike Flanagan,
The West of the Imagination -William H. Goetzmann, William N. Goetzmann sekä The Black West - A Documentary and Pictorial History - William Loren Katz.


William H. Goetzmann

William N. Goetzmann

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti