keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Kansa, joka on surua tummempi. Afrikan-amerikkalaiset lännessä osa 8.

Vuonna 1859 viimeinen orjalaiva saapui lastissaan Alabamaan, Yhdysvalloissa. Niin ikään samana vuonna John Brown (orjuuden vastustaja) hirtettiin.


John Brown

Taiteilijan näkemyt John Brownin viimeisistä hetkistä

Myös vuonna 1859 Clara Brown-niminen mustanainen, joka oli juuri saanut ostettua itselleen vapauden, matkasi vankkurikaravaanissa yli tasankojen kohti Denveriä. Clara oli juuri täyttänyt 59 vuotta.

Clara Brown


Clara Brow oli vuosia aikaisemmin nähnyt kuinka hänen entinen isäntänsä oli myynyt hänen miehensä sekä lapsensa toiselle omistajalle. Nyt hän matkasi kohti Denveriä tavoitteenaan löytää kadonneet perheenjäsenensä. Kahdeksan viikkoa myöhemmin vaunut pysähtyivät länsi Denveriin.

Denver

Siellä Clara avusti Metodisti pappeja perustamaan alueelle ensimmäisen pyhäkoulun. Sieltä hänen matkansa jatkui Central Cityyn, josta Clara toivoi löytävänsä töitä, jotta saisi kerätyksi rahaa tarpeeksi ja ostaa perheensä vapaaksi, sitten kun löytäisi heidät. Clara avasi Central Cityssä pesulan, toimi sairaanhoitajana sekä organisoi kaupunkiin ensimmäisen pyhäkoulun. Hän ei kieltäytynyt auttamasta ketään, joka oli avun tarpeessa ja ansaitsi lopulta auttavaisuudellaan tuhansia dollareita,  sijoittamalla mm. kaivostoimintaan.

Central City

Kuvan nainen ei liity tarinaan


Kuvan pyhäkoululaiset eivät liity tarinaan

Sisällissodan päätyttyä hän turhaan koetti etsiä perhettään. Clara löysi kuitenkin 34 muuta sukulaistaan, jotka hän osti vapaaksi ja kuljetti preerian halki Denveriin. Clara Brown organisoi vuosien saatossa useita vankkurikaravaaneja, joilla hän kuljetti vapauteen päässeitä afroamerikkalaisia uuteen alkuun lännessä. Juuri ennen kuolemaansa Clara Brown löysi yhden tyttäristään.Kuvat eivät liity tarinaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti