torstai 19. huhtikuuta 2018

Osa 9.

"Katsoin tuota vapaana lainehtivaa ruohotasankoa, sitten minä katsoin taivaalle ja kuiskasin sille, kuinka kaunis ja vapaa se oli. Katsoin omaan sydämeeni ja sanoin itselleni miksen ole saanut olla vapaa tätä ennen."  -John LewisAmerikan länteen on aina liitetty sanavapaus ja mahdollisuus, mutta kovin harvoin puhutaan afroamerikkalaisten historiasta kun puhutaan suurista tasangoista. Kun Etelä murtui sisällissodan myötä ja väkivalta siellä sai uudet mittasuhteet, afroamerikkalaiset tarttuivat tilaisuuteen ja aloittivat joukkomuuton länteen. Siitä ei tullut heidän luvattu maansa, mutta se antoi heille paremmat mahdollisuudet, kuin jäädä "kotiin", Etelään.

Mustat amerikkalaiset saapuivat länteen vankkureilla, kuten ketkä tahansa muutkin uudisasukkaat. He perustivat omavaraisia "mustienkaupunginosia" työskennellen jokaisella ammatinsaralla, partureista opettajiin, aina lääkäreistä kaupunkien lainsäätäjiin. Suurin yhteinen muuttoliike länteen tapahtui vuonna 1879.
Tämä "Exodus", kuten he sitä itse kutsuivat keräsi matkaan kohti Kansasia tuhansia mustia, jotka olivat lähteneet etupäässä Kentuckystä, Tennesseestä, Louisianasta ja Teksasista. Yli 6000 Etelän mustaa saapui vuonna 1879 Kansasiin.


Ja seuraavana vuonna 20,000. Jotkut heistä olivat kulkeneet koko taipaleen jaloin! Vuonna 1890 lännessä asui noin 520,000 afroamerikkalaista ja vaikka monet heistä elivät tuolloin köyhyydessä, heidän elintasonsa oli parempi kuin jos he olisivat jääneet Etelään.
Benjamin "Pap" Singleton, joka organisoi muuttoliikettä Kansasiin, väitti, että hän oli aikaansaanut koko muuttoliikkeen. Kolmasosa Kansasiin saapuneista mustista päätyi farmareiksi.

Benjamin "Pap" Singleton Louisianasta kotoisin oleva entinen orja, John Lewis, joka oli yksi Kansasiin saapuneista mustista muisteli myöhemmin: "Katsoin tuota vapaana lainehtivaa ruohotasankoa, sitten minä katsoin taivaalle ja kuiskasin sille, kuinka kaunis ja vapaa se oli. Katsoin omaan sydämeeni ja sanoin itselleni miksen ole saanut olla vapaa tätä ennen."

John LewisEi kommentteja:

Lähetä kommentti