sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Puhdasta puppua


Kenraali Custerin ja hänen miestensä kuoltua useat henkilöt kertoivat olleensa ensimmäisiä, jotka löysivät auringossa tummiksi paahtuneet ruumiit. Calamity Jane oli yksi heistä. Hänen kirjeensä tyttärelleen Janey Hickokille heinäkuussa 1879 on yksi haaveellisimmista ja surkuhupaisimmista tarinoista, joita tästä tarinasta on kerrottu.

George A. Custer

Edgar Samuel Paxonin maalaus "Custer's Last Stand"

Calamity Jane

Janey Hickok

"...Tulin taistelupaikalle sen jälkeen kun Kenraali Custer miehineen oli kuollut, enkä enää koskaan halua nähdä uudestaan mitään sellaista. Yhden miehen ruumis oli kätketty hevosen sisuksiin, ilmeisesti piiloon kostoa etsiviltä intiaaneilta. Intiaaninaiset olivat leikanneet kuolleiden sotilaiden sääret ja käsivarret. Miesten päät oli katkottu ja heidän silmänsä puhkottu. Sinun setäsi Cy oli myös yksi heistä. Löysin hänet palasiksi hakattuna, pään yhdestä paikasta ja sääret ja käsivarret toisesta. Kaivoin haudan ja käärin ruumiin omaan satulahuopaani, ja hautasin hänet. En pysty ajattelemaan häntä ilman kyyneliä."


Koko Calamity Janen kirje tyttärelleen on surkuhupaisa ja puhdasta puppua.
Todellisuudessa luutnantti James H. Bradley oli ensimmäinen valkoihoinen, joka tuli taistelupaikalle Custerin verilöylyn jälkeen.

James H. Bradley

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti