perjantai 10. elokuuta 2018

Kolme kivenkovaa lännensarjakuvaa

Jos unohdetaan maailmankuulu ranskalais-belgialainen lännesarjakuva "Lucky Luke" (Morris & Coscinny) sekä ranskalainen "Um-Pah-Pah" ( Rene Coscinny & Alberto Uderzo), minulle kovin länkkärisarjakuvakolmikko tulee silti Euroopasta.
Ranskalaiskaksikon Jean-Michel Charlier ja Jean Giraudin luoma lännensarjakuva "Navaho /
Luutnatti Blueberry" on suuri suosikkini. Varsinkin kaksiosainen tarina "Kadonnut kaivos" sekä "Kultainen luoti" (myös nimellä "Kultaluoteja ampuva aave"). Olen aina ollut sitä mieltä, että tästä sarjakuvasta olisi milloin tahansa voinut tehdä elokuvan. Tekijät ovat taatusti lainanneet luutnantille kasvot ranskalaiselta näyttelijä Jean-Paul Belmondolta.






Jean-Paul Belmondo

Itse asiassa Blueberrystä on filmattu elokuva, jossa kehystarinaan on sidottu kyseinen sarjakuva. Elokuva on yksi heikoimpia milloinkaan näkemistäni westerneistä.


Toinen, ja ehkäpä vieläkin Blueberryä loisteliaampa lännensarjakuva tulee myös Ranskasta. Hermann ja Gregg loivat "Comanche-sarjakuva", joka kertoo Comanche-nimisestä naisesta ja hänen karjatilansa elämästä. Sarjakuva on upeasti toteutettu ja tarinat ovat veraansa vailla. Varsinkin sarjakuva "Wyomingin sudet" on ehkäpä mieleenpainuvin lukunautintoni. Kyseinen teos olisi myös ehdottomasti filmatisoitavaa materiaalia.






Kolmas ja luultavasti upein milloinkaan lukemistani lännensarjakuvista on italialainen "Ken Parker"
Giancarlo Berardin ja Ivo Milazzon luoma Ken Parker -sarjakuvan tarinat ovat usein pitkälti sidottuja oikeaan villiin länteen. Tekijät tuntevat "Vanhan lännen" ja tietävät mitä tekevät.
Milazzon piirrosjälki on mahtavaa (sarjakuvaa piiri vuosien varrella useita eri taiteilijoita).
Sarjan tekijät ovat kertoneet, että he lainasivat Ken Parkerille yhdysvaltalaisen näyttelijä Robert Redfordin kasvot (ja hänen hamonsa on pitkälti lainattu elokuvasta "Jeremia Johnson")
Laitan sarjan, jopa Hugo Prattin Corto Maltese -sarjakuvien edelle.










PS. Unohdin mainita "Likainen tusina -stoorissani" kyseisen elokuvan. Jeremiah Johnson kuuluu ehdottomasti 12. parhaan lännenelokuvan joukkoon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti