tiistai 14. elokuuta 2018

Crazy Horse osa 1.


Crazy Horse (Tashunka-uitco)

(1842 – 5. 9. 1877)

- Maata, jonka päällä ihminen kävelee ei voida
myydä. –Crazy Horse

Crazy Horse (luultavasti oma kuva)


Crazy Horse syntyi lähellä Bear Buttea, joka on pa Sapan (Black Hills) itäisin kolkka. Hänen nimensä lapsena oli Curly. Isä oli Oglala –päällikkö Crazy Horse ja äiti Brule –sioux päällikkö Spotted Tailin sisar. Äidin kuoltua isä otti uudeksi vaimokseen vaimonsa sisaren.

Spotted Tail


Kerrotaan, että Curly tappoi 11 -vuotiaana ensimmäisen puhvelin. Poika oli paikalla ns. Grattanin –taistelussa, jossa päällikkö Conquering Bear ja 30 sotilasta saivat surmansa.
Hän oli silminnäkijänä myös Blue Waterin –taistelussa, jossa sotilaat hyökkäsivät Little Thunderin kylään.
Ollessaan 16 –vuotias Curly sai nimekseen Crazy Horse. Hän taisteli Red Cloud’in sotureiden joukossa valkoisia vastaan. Oli mukana Fettermanin verilöylyssä, lähellä Fort Phil Kearnya vuonna 1866 sekä –67 ns. Wagon Box –taistelussa.

Bear Butte

 Conquering Bear 

Fettermanin-taistelu

Crazy Horse oli tunnustettu Oglala-intiaanien johtajaksi jo 26 -vuotiaana. Kenraali Miles kuvasi Crazy Horsen julmuuden ruumiillistumaksi. "Hän oli raju ja peloton", sanoi Miles.


Kenraali Miles


Tiedustelija Frank Grouard, joka tunsi Crazy Horsen ja oli elänyt intiaanien parissa kertoi, että Crazy Horse oli 5' 8'' pitkä, vetreä ja jänteikäs. Hänellä oli satoja ystäviä koska hän oli Grouardin mukaan ihmisrakas sekä armelias köyhille. Grouard kertoi ettei Crazy Horse ollut pitkä eikä lyhyt, ei hoikka eikä lihava. Hänellä oli vaaleako iho ja hänen kasvonpiirteensä olivat poikkeukselliset heimonsa muihin intiaaneihin nähden. Kasvot olivat kapeat sekä korkeat ja Crazy Horsen nenä oli terävä. Silmät olivat mustat ja hän tuskin koskaan katsoi suoraan silmiin. Oglala -kalenterin mukaan hän oli syntynyt 1839.

Frank Grouard



Crazy Horse kantoi yllään Irokeesien kaulakorua. Hän kantoi myös yleensä mukanaan helakan punaista huopaa minkä hän oli ottanut saaliikseen hyökättyään vankkurikaravaanin kimppuun vuonna 1867.



Ollessaan 26-vuotias Crazy Horse avioitui Black Shawlin / Black Roben kanssa. Hän ei ollut innostunut tästä vanhempien järjestämästä avioliitosta. Pariskunta sai yhden tyttären.

Black Shawl

Lapsi kuoli koleraan Crazy Horsen ollessa taistelemassa Crow -intiaanien kanssa. Kun hän palasi sotaretkeltään ja sai tietää tyttärensä kuolemasta hän murtui. Oglalat olivat muuttaneet leiriään sotaretken aikana ja haudanneet pienen ruumiin noin 70-mailin päähän nykyisestä leiristään. Crazy Horse ratsasti takaisin tyttärensä haudalle. Frank Grouard väitti olleensa Grazy Horsen mukana tuolla 'pyhiinvaellusmatkalla'. Grouard kertoi, että päällikkö otti tyttärensä puhvelinnahkaan kiedotun
ruumiin telineeltä, jonne hänet oli haudattu, ja jäi hänen viereensä kolmeksi vuorokaudeksi.
Lapsensa kuoleman jälkeen Crazy Horse muuttui, hänen oma elämänsä tuntui yhdentekevältä, kertoi Grouard.
(Frank Grouardin elämänkerta ”The Life and Adventures of Frank Grouard” on epäluotettava monilta osin).




Crazy Horse ratsasti Little Big Hornin taisteluun paidattomana. Itse asiassa hän taisteli siellä lähes alastomana. Vuonna 1865 hänet oli nimitetty "Paidankantajaksi", kunniapäälliköksi niin sodassa kuin rauhassa, yhtenä neljästä Oglalasta. Hän menetti joitakin vuosia myöhemmin oikeuden kantaa paitaa, koska oli tehnyt aviorikoksen vietellessään No Water -nimisen intiaanin vaimon, Black Buffalo Womanin.


No Water


Black Bullalo Woman

Crazy Horse oli kolmasti naimisissa. Ensin vain muutaman päivän Black Buffalo Womanin kanssa.  Pian tämän jälkeen hän avioitui Black Shawl’in kanssa. Paljon myöhemmin, ollessaan vangittuna Fort Robinsonissa, hän avioitui nuoren puoliverisen Nellie Lavarie/Larrabee –nimisen tytön kanssa. Avioliitto oli lapseton.

Nellie Lavarie

Taistellessaan Little Big Hornilla Crazy Horse oli maalannut vartalonsa valkeilla täplillä. Hänen poskeaan koristi maalattu salama ja hänellä oli molemmissa korvissaan ruskea kivikoru.
He Dog, Crazy Horsen elinikäinen ystävä kertoi, että Crazy Horsella oli aina kivääri lähettyvillä. He Dog lisäsi, että hänen ystävänsä ollessaan kunniapäällikkönä ei koskaan puhunut päälliköitten kokouksissa, ja osallistuikin harvoin niihin. Tähän ei ollut mitään varsinaista syytä kertoi He Dog. Crazy Horse oli hyvin hiljainen mies, paitsi taistellessaan.


He Dog

Kuvan henkilö saattaa olla Crazy Horse

Little Big Hornin taistelun jälkeen toukokuussa 1877 Crazy Horse antautui Camp Robinsonissa. Hänen heimonsa kärsi tuolloin nälkää ja oli luhistumispisteessä. Yhä useammat siouxit tuolloinolivat hyväksyneet ja alistuneet reservaatioelämään. Black Shawl oli sairastunut tuberkuloosiin ja se luultavasti oli yksi syy Crazy Horsen päätökseen antautua.



5. syyskuuta vuonna 1877 Oglala –päällikkö Crazy Horse pistettiin hengiltä. Aikaa Little Bighornin taistelusta oli tuskin kulunut vielä 14 kuukauttakaan.



8. syyskuuta hänen ruumiinsa nostettiin "arkussa" matalalle lavalle intiaanien tapaan ja siirrettiin haudattavaksi lähelle Spotted Tail –asemaa vain noin puolen mailin päähän Camp –Sheridanista
Nebraskassa. 2. luutnantti Jesse M. Lee, joka tuolloin oli paikalla kertoi myöhemmin, että Crazy Horsen sukulaiset käärivät päällikön ruumiin punaiseen huopaan ja hautasivat hänen kukkulalle.
Joitakin päiviä myöhemmin Lee oli rakentamassa haudalle matalaa puista aitausta, joka pitäisi alueella laiduntavan karjan erossa Crazy Horsen haudalta.


Camp Sheridan


Jesse. Lee


 Kerrotaan, että niihin aikoihin jolloin Crazy Horsen ruumis tuotiin Spotted Tail’in –asemalle
paikalla hääri valokuvaaja James H. Hamilton (1833 – 1897). Hamilton oli haistanut Black Hills’in  kultalöydösten aikaan –74 tilaisuuden valokuvata aluetta ja tehdä sillä rahaa.
Hamiltonin poika Charles, joka tuolloin oli isänsä apulainen kertoi vuosia myöhemmin tarinan valokuvasta, jonka hänen isänsä otti Crazy Horsen haudasta. "Päällikön ruumis tuotiin rinteelle yön aikana, joka oli aivan valokuvalaboratoriomme läheisyydessä. Intiaanien merkkitulet paloivat rinteellä läpi yön ja me kuulimme naisten messun Crazy Horsen haudalla. Oli vaikeata nukkua tuona yönä. Seuraavana päivänä isäni otti valokuvat päällikön haudasta" kertoi Charles Hamilton.


Spotted Tail -asema

James H. Hamilton



Tämän jälkeen Hamiltonit pakkasivat kimpsunsa ja kampsunsa, suojasivat lasinegatiivit huolella ja palasivat sivistyksen pariin Sioux Cityyn, Iowaan lokakuun lopulla vuonna 1877. Hamilton tuotti kahdeksan sivua käsittävän katalogin, jonne oli listannut kaikki 230 valokuvaansa, jotka matkallaan rajaseudulla oli kuvannut. Valokuvat, jotka oli tarkoitettu myytäväksi käsittivät myös kaikki ne kuvat, jotka hän oli matkallaan ottanut myös Spotted Tailin –asemalla. Mutta valokuvia Crazy Horsen haudasta ei katalogista löytynyt. Jos Hamilton olisi ottanut nuo kuvat hän takuuvarmasti olisi lisännyt ne katalogiinsa.

Sioux City


Juttu saakin uuden käänteen kun todisteet kertovat, että Hamiltonit lähtivätkin Spotted Tail’in –asemalta jo muutamaa päivää aikaisemmin kun Crazy Horsen ruumis tuotiin sinne.

Mutta kuka sitten otti valokuvan Crazy Horsen haudalta?

Crazy Horsen hauta?

jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti