maanantai 13. elokuuta 2018

Gall

Gall (Pizi)
(1840 – 5. 12. 1894)

Hunkpapa –sioux Gall’ista on ensimmäinen merkintä valkoisen miehen kohtaamisesta Fort Bertholdista talvella 1865 –66, jolloin hänet tuotiin vangittuna linnoitukseen. Syytä vangitsemiseen  eivät tuonaikaiset merkinnät paljasta. Luultavasti hänet oli vangittu pahamaineisen ja pelottavan maineensa vuoksi.

Gall

Aikalaiskertomuksissa kuvataan, että tämä valtavankokoisen intiaanin vartaloa koristivat useat luodin, keihäiden ja pistinten jättämät arvet. Gall otti kostonsa ryöstämällä uudisraivaajien vankkureita.


Hän liittyi Crazy Horsen, Rain-In-The-Facen ja monien muiden nuorten oglala –sotureiden joukkoon taistellen päällikkö Red Cloud’in mukana sinitakkeja vastaan Bozeman Trail’illa.
Gall oli mukana myös ns. Fettermanin –teurastuksessa. Luultavasti hän oli mukana myös Wagon –Box –taistelussa ja Hayfield –taistelussa.

Crazy Horse

Rain-In-The-Face

Red Cloud

Wagon –Box –taistelu

Hayfield –taistelu

Fort Laramiene rauhansopimukseen, joka kirjoitettiin 1868 ja joka ”lopetti” vihollisuudet, Gall kieltäytyi tuolloin koskettamasta kynää.


Sitting Bull adoptoi Gall’in veljekseen ja teki hänestä yhden alipäälliköistään.
Yhdessä ystävänsä Crazy Horsen kanssa Gall iski kahdesti 7. ratsuväen kimppuun George A. Custerin ollessa Yellowstonella –73.


Gall näytteli tärkeää roolia Little Bighornin taistelussa. Kun hänen kaksi vaimoaan ja kolme lastaan saivat hyökkäyksen alkuvaiheessa surmansa, Gall omien sanojensa mukaan tappoi kaikki vastustajansa piilukirveellä.


Gall ja Crazy Horse sotureineen saartoivat luutnantti Calhoun’in ja kapteeni Keogh’n komppaniat  surmaten viimeiseen mieheen nämä Battle Ridge’lle varmistamaan jääneet L – ja I -komppaniat.
Gall kertoi myöhemmin, että ”Pitkätukan” sotilaat taistelivat tuolloin urheasti (taistelun aikaan myös Gall uskoi monien intiaanien lailla taistelevansa kenraali Crookia vastaan).


George Crook

Taistelun jälkeen Gall pakeni yhdessä Sitting Bull’in intiaanien kanssa Kanadaan 1877, mutta podettuaan koti-ikävää päätti lopulta palata Yhdysvaltoihin. Hän antautui 300 heimonsa jäsenen kanssa vuonna 1881.
Viimeiset vuotensa hän eli Standing Rockin –intiaaniasemalla.
Gall kävi intiaanidelegaation mukana Washingtonissa 1889. Hän osallistui myös Little Big Hornin 10 –vuotismuistojuhliin.

Standing Rockin –intiaaniasema

Little Bighorn

Tuolloin taistelun entiset viholliset olivat leiriytyneet yhdessä alueelle. Eikä tällä kertaa heidän
telttaleireistään puuttunut mitään, ei edes viskiä. Monet päälliköt, jotka olivat tuolloin paikalla kättelivät toisiaan ja keskustelivat käsimerkein entisten vihollistensa kanssa. Sitting Bull ei ollut
paikalla, hän oli tuolloin Idässä kiertueella Buffalo Billin seurueen kanssa. Mutta paikalla oli Hunkpapa -päällikkö Gall, joka tunsi vastenmielisyyttä Custerin entistä tiedustelijaa Curley’ä
kohtaan. Kun heidät oli esitelty toisilleen, Gall sanoi Curley’lle: "Sinä väität olleesi mukana taistelussa ja kerrot selvinneesi sieltä. Sinä olet pelkuri, ja juoksit sieltä pakoon ennen
kuin taistelu alkoi; muuten et olisi täällä tänään."

Curley


Kerrotaan, että Curley ei vastannut mitään. Gall kääntyi ja meni pois. Toisen version mukaan Gall olisi sanonut tavattuaan Curley’n: "Missä sinun siipesi ovat?"
"Siivet! Mitä tarkoitat?" ihmetteli Curley "Tarkoitan" sanoi Gall, "mikään muu kuin lintu ei olisi päässyt sieltä elävänä pakoon."
Luultavasti tämä piruilu todennäköisesti jäi jossakin määrin kaivelemaan Gallia, ehkäpä hän myös pelkäsi Curleyn mahdollista kostoa, sillä keskiyöllä Gall rullasi huopansa ja nukkui loppuyön
vankkureittensa alla.


Kun henkitanssi –kultti levisi Pine Ridgeen vuonna 1890 Gall pysytteli sivustalla.
Hän kuoli vuonna 1894, mutta kuolinsyy on epäselvä edelleenkin. Joko hän kuoli pudottuaan vankkureilta, erikoislääkkeiden yliannostukseen tai tulehdukseen, jonka aiheutti vanha pistimestä saatu haava.

Pine Ridge

Gall


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti