Tom Buecker
Greasy Gras -lehti
David F. Barry
Stanley J. Morrow
William H. Illingworth
Entinen upseeri Jesse M. Lee, joka oli Fort Robinsonissa siihen aikaan kun Hullu Hevonen vangittiin, kertoi ettei yhdelläkään upseereista, jotka vangitsivat Hullun Hevosen, ollut hänestä valokuvaa.
Jesse M. Lee
Fort Robinson
Historioitsija Walter Mason Camp kulutti paljon aikaa 1900-luvun alussa Punaisen Pilven-asemalla löytääkseen valokuvan Hullusta Hevosesta. Hän haastatteli sotilaita, tiedustelijoita ja ylipäänsä
ihmisiä jotka tunsivat Hullun Hevosen, tuloksetta.
Yksi valokuvan etsijöistä John G. Burke kirjoitti kenraali George Crookin leskelle 1890-luvulla kysyäkseen omistaisiko tämä kenties kuvaa Hullusta Hevosesta. Burke kertoi käyttävänsä mahdollista kuvaa kirjassaan; On the Border With Crook. Rouva Crook vietti kokonaisen päivän etsiessään valokuvaa, mutta hän ei löytänyt.
Walter Mason Camp
John G. Burke
George Crook
E. A. Brininstool
Charles P. Jordan pitkäaikainen kauppias Punaisen Pilven-asemalta, joka oli naimisissa sioux- naisen kanssa sanoi: "En usko, että ainoatakaan valokuvaa Hullusta Hevosesta olisi otettu. Hän ei olisi antanut varastaa varjoaan."
Punaine Pilvi ja Charles P. Jordan
Myös päällikön ystävä, kirurgi Valentine T. McGillycuddy, joka yritti epätoivoisesti pelastaa ystävänsä hengen, totesi myöhemmin: "Minulla ei ole hänestä valokuvaa. Hullu Hevonen sanoi pyytäessäni häntä valokuvaan, ”Ystäväni, miksi sinä haluat lyhentää elämääni ottamalla minulta varjoni?"
Valentine T. McGillycuddy
Tom Buecker esitteli Greasy Grass-lehden artikkelissa 6 valokuvaa, joita jokaista on epäilty Hulluksi Hevoseksi. Hän kertoo myös, että No Water niminen intiaani, Hullun Hevosen kilpakosija, mustasukkaisuuksissaan ampui Hullua Hevosta kasvoihin, ja sen johdosta Hullu Hevonen kantoi lopun elämäänsä arpea kasvoissaan. Yhdessäkään valokuvassa ei näy arpea.(Kuva numero 6. intiaanin oletetaan olevan Hullu Hevonen, mutta lopullista varmistusta ei ole siitä saatu)
No Water
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Coda:
Vuoden 1868 Fort Laramien sopimuksessa Black Hills luovutettiin ikuisiksi ajoiksi Siouxieille.
Vuonna 1874 alueelta löytyi kultaa ja valkoiset halusivat ostaa maan takaisin. Intiaanit kieltäytyivät.
Yhdysvaltain hallitus kielsi Lakotain uskonnon ja varasti vuoret.
Vuonna 1889 Kongressi otti Black Hills’in haltuunsa. Tuhat määrin onnenonkijoita tulvi Siouxien pyhille maille. Laaja Lakota –territorio kutistui pieniksi reservaatioiksi.
Vuonna 1980 Yhdysvaltain korkein oikeus vahvisti alemmanoikeusasteen päätöksen, jonka mukaan Mustat Vuoret oli varastettu Sioux- intiaaneilta. Päätöksen mukaan yhtä karkeaa ja häpeällistä kohtelua ei tämän maan historiasta löydy. Korvausvaatimukseksi määrättiin 122 miljoonaa dollaria. Lakotat kieltäytyivät ottamasta korvauksia, vaikka heimo on köyhä.
Crazy Horsen kuolemasta on kulunut viisi sukupolvea, kukaan ei tiedä minne hänet on haudattu.
Hänen unelmansa oli pysäyttää valkoisen miehen eteneminen maamyyrätaian avulla; maamyyrä voi nousta maanpinnalle taistelemaan missä ja milloin tahansa. Crazy Horse saattaa siis palata elämään
kymmenessä eri hahmossa, tai kymmenessä eri aatteessa, tulla erittäin voimakkaaksi ja kadota sitten yhtäkkiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti