sunnuntai 26. elokuuta 2018

Kohti O .K. Corrallia


Virgil Walter Earp oli syntynyt 18.7.1843 Hartfordissa, Kentuckyssa. Hän oli sisällissodanveteraani ja ollut aviossa Ellen Sysdemin kanssa. Liitosta heillä oli yksi tytär (Jane). Saatuaan kuulla Virgillin kaatuneen sodassa (tieto oli virheellinen), Ellen muutti tyttärensä kanssa Walla Wallaan, Washingtoniin ja avioitui myöhemmin uudelleen.

Virgil Earp

Ellen Sysdem


Vuosien 1866–68 Virgil toimi yhdessä Wyattin kanssa kuormavankkurikuskina ja teki useita matkoja Wilmingtonin ja Prescottin välisellä linjalla. 
Council Bluffsissa, Iowassa vuonna 1870 Virgil tapasi Alvira ”Allie” Packingham Sullivan–nimisen nuoren naisen, josta tuli hänen vaimonsa loppuelämäkseen.
Vietettyään vuosia kiertolaiselämä, pariskunta muutti Prescottiin vuonna 1877, jossa Virgil työskenteli jonkin aikaa sahalla.

Alvira ”Allie” Packingham Sullivan

Vuonna 1879 hänet nimitettiin deputy U.S. marshalliksi Tucsoniin.
Tombstoneen Virgil ja Allie saapuivat yhdessä Wyattin kanssa. Virgil oli 38-vuotias kaupunginsheriffi O.K. Corrallin taistelun aikaan.
Morgan Earpin salamurhan jälkeen hän muuti vaimonsa kanssa Coltoniin, Kaliforniaan, jossa hänet valittiin kaupunginsheriffiksi vuonna 1887.
Hän oli jonkin aikaa Wyattin kanssa Cripple Creekissä, Coloradossa. Palattuaan takaisin Prescottiin, Virgil perusti karjatilan lähelle Kirklandia.
Vuonna 1899 Jane-tytär lopulta tapasi isänsä, ja kerrotaan että heidän tapaamisensa oli lämmin ja onnellinen.

Jane-tytär ja Virgil-isä

Vuonna 1900 Virgil sai tietää, että hänen nuorin veljensä Baxter Warren Earp oli ammuttu kuoliaaksi Willcoxissa, Arizonassa. Virgil teki yksityistutkimuksia asiasta, ja huhutaan, että hän olisi lopulta surmannut Sonorassa John Boyettin, Warrenin murhaajan. Tälle tapahtumalle ei ole kuitenkaan löytynyt mitään pitävää näyttöä.

Baxter Warren Earp

Virgil kuoli keuhkokuumeeseen ollessaan Goldfieldissä, Nevadassa vuonna 1905. Hänet on haudattu Portlandiin, Oregoniin.

Morgan Seth Earp syntyi 24.4.1851 Pellassa, Iowassa. Tämä Virgilin ja Wyattin nuorempi veli, seurasi kaikessa Wyattin jalanjälkiä (heidät sotkettiinkin usein keskenään), toimien aika ajoin lainvalvojana, pelurina tai Wells Fargon haulikkovartijana.


Morgan Earp

Tämä kuumapää ja väkivaltaan taipuvainen veljeksistä pisin ja hauskannäköisin oli Doc Hollidayn hyvä ystävä. Tämä kaksikko käyttikin ylettömästi aikaansa Tombstonen faro-pöytyien ääressä.
Vuonna 1875 "Morg" toimi Charlie Bassettin apulais-sheriffinä Dodge Cityssä.

 Charlie Bassett

Morgan solmi avoliiton Louisa ”Lou” Houstonin kanssa vuonna 1877 ja pariskunta asui Montanassa aina vuoteen 1880 saakka, jonka jälkeen he suuntasivat kohti Tombstonea Morganin isoveljien perässä.

Louisa ”Lou” Houston

O.K. Corrallin taistelun aikaan Morgan Earp oli 30-vuotias.

John H. ”Doc” Holliday, Earpien veljesten uskollinen ystävä syntyi Griffinissä, Georgiassa 14.8.1851.
Hän oli hammaslääkäri, ja saanut koulutuksensa Pennsylvania College of Dental Surgeyssä, Philadelphiassa, josta valmistui vuonna 1872.

John H. ”Doc” Holliday

Pennsylvania College of Dental Surgey

Pian valmistumisensa jälkeen hän sairastui tuberkuloosiin. Doc matkusti länteen olettaen ilmaston ja elinympäristön siellä tekevän hyvää hänen sairaudelleen. Tämä langanlaiha ja sairauden heikentämä hammaslääkäri oli tuttu näky keskilännen karjakaupunkien faro-pöydissä 1870-puolivälin jälkeen.


Doc Holliday oli 30-vuotias O.K. Corrallin taistelun aikaan. Tombstonen draaman jälkeen hän muutti Coloradoon vuonna 1882. Tuolloin hänen maineensa mystisenä pistoleerona oli kiirinyt ympäri länttä ja lehtimiehet piirittivät häntä yhtenään. Doc Hollidayn kerrottiin painaneen tuolloin enää ainoastaan 150 paunaa, hänen kasvonsa kuten hiuksensakin olivat harmaat ja silmät paloivat kuin kuumeessa. Doc oli aina hyvin pukeutunut ja hän vaikutti varsin vaatimattomalta mieheltä. Hänellä oli hyvin pehmeä ja miellyttävä ääni, lähes kuin naisella ja hänen kätensä olivat pienet ja pehmeät, kirjoitti Denver Republican tuolloin.
Kerrotaan Bat Masteronin kertoneen, että ”Doc" oli tuolloin jo niin fyysisesti heikko, että kuka tahansa poikanenkin olisi pystynyt pieksemään hänet.

Doc Holliday

John ”Doc” Holliday kuoli tuberkuloosiin Glenwood Springissä, Coloradossa vuonna 1887.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti