lauantai 25. elokuuta 2018

"Helvetin esikartano"

Earpit yhdistettiin poliittisesti kuin taloudellisestikin Tombstonen eliittiin. He olivat republikaaneja ja heidän käytöstapansa, tyylinsä ja vaatetuksensa noudatti tyypillistä kaupunkilaismuotia tuolloin.
Jo lyhyen kaupungissa vietetyn ajan jälkeen Virgil nimitettiin kaupungin sheriffiksi (1880). Morgan toimi haulikkovartijana Wells Fargon postivaunukuljetuksissa ja Wyatt työskenteli toisinaan apulaissheriffin ominaisuudessa. Hän kuitenkin tavoitteli vastikään perustetun Cochise piirikunnan sheriffinvirkaa, jota havitteli myös John H. Behan, demokraatti, joka veljeili usein karjapaimenten* kanssa, jotka niin ikään olivat myös demokraatteja.


Morgan Earp

Wells-Fargo -haulikkovarijoita

Johnny Behan

 *karjapaimenet = Clanton-McLaury – jengiä kutsuttiin yleisesti ”Cowboys”, karjapaimenet.


Wells Fargon postivaunut ryöstettiin lähellä Tombstonea maaliskuussa 1881 Kun ryöstön yhteydessä vaunukuski ja yksi matkustajista saivat surmansa Wyatt Earp sai tilaisuuden.
Ryöstäjien uskottiin olleen Bill Leonard, Jim Crane ja Harry" the Kid" Head. Wells Fargo lupasi ryöstäjien kiinniottajille mahtavan 3600$ palkkion.
Wyatt Earp ehdotti Ike Clantonille, että karjapaimenten jengi hoitelisi postivaunuryöstäjät. Luovuttaisi heidät Earpille, jolloin hänen maineensa lainvalvojana kasvaisi ja Cochisen piirikunnan sheriffinvirka olisi hänelle tarjottimella. Earp ehdotti, että Clantonin-jengi saisi pitää palkkiorahat itsellään.
Tarjous kuulosti ensin Ikestä houkuttelevalta, mutta sitten asiat vain eivät menneetkään niin kuin osapuolet olivat sopineet ja he riitaantuivat lopullisesti.



Wyatt Earp

Ike Clanton

Verinen yhteenotto Earpien ja karjapaimenten välillä antoi odottaa vielä hetken.
Pahaenteinen sarja selkkauksia näiden kahden ryhmittymän välillä käynnistyi lopulta lokakuun 25. päivän yönä paikallisessa saluunassa ja joka johti lopulta O.K. Corrallin katutaisteluun.



Keskiviikko 26. lokakuuta 1881

”Jos haluat tapella, minä olen siihen valmis.” - Tom McLaury (Wyatt Earpille muutamaa tuntia ennen taistelun alkua) 



”Heti kun Earpit ja Holliday ilmestyvät, hauskanpito voi alkaa.” - Ike Clanton


”Näyttää tosi pahalta.” - John P. Clum, Tombstonen pormestari.


”Saatanan huoranpenikat. Te olette etsineet taistelua ja nyt saatte sen.” - Morgan Earp


”Saatanan huoranpenikka. Nyt saat tapella.” - Wyatt Earp (Ike Clantonille)


”Älkää ampuko. Minä en halua taistelua.” - Billy Clanton




”Minulla ei ole asetta.” - Tom McLaury 




Päivä oli pilvinen ja kylmä. Hyytävä viima ennusteli jo talven tuloa. Kello oli noin 14.00 kun kolme yli kuusi jalkaa pitkää Earpin veljestä, Virgil, Wyatt ja Morgan sekä heidän kiistelty liittolaisensa Doc Holliday saivat kuulla, että karjapaimenet odottivat aseistautuneina ja uhkasivat heitä taistelulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti