keskiviikko 22. elokuuta 2018

ARIZONAN POJAT



Hopea teki Tombstonen rikkaaksi, Wyatt Earp teki sen kuuluisaksi. - John Gilchriese

Stuart N. Lake teki Wyatt Earpista elämää suuremman. Glenn G. Boyerin tehtäväksi jäi kuvata hänet ihmisenä.

Wyatt Earp

John Gilchriese

Stuart N. Lake

Glenn G. Boyer

Ed Schieffelin, mies joka risti Tombstonen (Hautakivi)kaupungin, matkasi kerran samoilla vaunuilla kaupunkiin, kuin John B. Clum (sanomalehti Epitaphin/Hautakirjoitus tuleva päätoimittaja). Clum kysyi matkustajilta ehdotuksia tulevan lehtensä nimeksi, joka aloittaisi ilmestymisensä piakkoin. Epitaph, sanoi Schieffelin siltä istuimelta. Clum ei ollut kovinkaan vakuuttunut. "Eikö hautakiviin hakata vain puhtaita valheita?", hän mietti ääneen. "Kyllä", sanoi Schieffelin pokerinaamallaan, "ja ne kertovat totuuden yhtä usein kuin sanomalehdetkin.", jatkoi Schieffelin.

Ed Schieffelin

 John B. Clum

Sana Arizona tuo Villin Lännen ystäville luultavasti ensimmäisenä mieleen Tombstonen, pienen aavikkotuulien riepotteleman hopeakaivoskaupungin, sen kuuluisan lainvalvojan Wyatt Earpin ja revolveritaisteluista * kuuluisimman, joskin myös kiistellyimmän O.K.Corrallin -katutaistelun.

*Revolveritaistelu; käsite kaksintaistelusta luotiin todennäköisesti Sprinfieldissä vuonna 1865, jolloin Wild Bill Hickok ja Dave Tutt vetivät aseensa esiin kävellessään kohti toisiaan.



Wyatt Earp – ”Tombstonen leijona”, kuten Walter Noble Burns kuvasi hänet kirjassaan.

Kuinka moni on kuullut, tai lukenut joskus Wyatt Earpista? Luultavasti ne henkilöt jotka ovat tutustuneet häneen, eivät milloinkaan tule saamaan tarpeekseen tästä miehestä. Jo pelkästään nimi ”Wyatt Earp” saa kuulian valpastumaan, vaikkei nimi soinnu korviimme kenties yhtä kauniisti kuin esimerkiksi ”Johnny Ringo”.

Johnny Ringo

Earp on vaikeasti kategorioitavissa, sillä hän ehti elämänsä aikana olla monessa mukana; farmarina, puhvelimetsästäjänä, hevosvarkaana, saluunanpitäjänä, pelurina, liikemiehenä, kilpahevosten kasvattajana, nyrkkeilyotteluiden erotuomarina, lainvalvojana, kullanetsijänä ja elämänsä ehtoopuolella vieläpä lännenfilmien asiantuntijana.

Hänen maineensa ei rakentunut pelkästään Tombstonen tapahtumiin. Yhtä hyvin hänet tunsivat niin Kansasin karjapaimenet kuin myös Alaskan kullankaivajat.

Wyatt Earp vasemmalla Alaskassa

Earpia syytettiin kaksinnaimisesta ja pidettiin ”Lady Killerinä”. Jotkut pitivät häntä kylmäverisenä tappajana eli ”Man Killerinä” tai laskelmoivana ja häikäilemättömänä omaneduntavoittelijana. Vaikka monet hänen toimistaan eivät päivänvaloa kestäneetkään, on elokuvateollisuus etunenässä muokannut tästä hoikasta ja pitkästä, aina hyvin pukeutuneesta miehestä suoraselkäisen lainvalvojan, joka taisteli pahaa vastaan rauhoittaen milloin minkäkin kaupungin. Tarkasteltaessa Wyatt Earpia miltä kantilta tahansa hän yksinkertaisesti oli ja on edelleenkin Villin Lännen ylivoimaisin ikoni ja supertähti.

Wyatt Earp

Tosiasiassa Wyatt toimi lainvalvojana ainoastaan kuusi vuotta hänen 80-vuotisen ikänsä aikana. Hän olikin enemmän liikemies kuin lainvalvoja tai revolverisankari.
Jos uskomme aikalaisten kuvauksiin hänestä, Wyatt oli nuorena komea ilmestys, yli kuusi jalkaa* pitkä, vaalea ja sinisilmäinen. Earpin viikset olivat aina huolellisesti trimmatut ja vielä vanhanakin hän ulos lähtiessään käytti aina solmiota ja puvuntakkia. Hän oli vaatimaton mies, joka karttoi julkisuutta elellen pitkälti nuoruutensa päivien muistoissa.

*jalka = pituuden mittayksikkö (englanti). Yksi jalka on 0,3048 metriä

Elämänsä ehtoopuolella Wyatt Earp empi ja epäröi vastaillessaan häntä pommitettavilla kysymyksillä tuosta kuuluisasta katutaistelusta. Earp sanoikin kerran: "Tuo taistelu kesti vain 30 sekuntia ja minä olen jo lähes 80 -vuotias. Elämästäni löytyy onnellisempaakin kerrottavaa."

Wyatt Earp


Leikittelemällä ajatuksella aikamatkasta Wyatt Earpin Villiin Länteen voisimme kenties saada vastaukset miljooniin kysymyksiimme. Vai saisimmeko sittenkään? Sillä Earpin elinikäinen ystävä ja ihailija William Barclay ”Bat” Masterson sanoi kerran: ”Todellista tarinaa Villistä Lännestä ei koskaan kerrota, ellei Wyatt Earp sitä kerro, ja hänhän ei kerro.” 

Bat Masterson

Wyatt Berry Stapp Earp syntyi Monmounthissa, Illinoisissa vuonna 1842 ja kuoli kroonisen virtsatulehduksen aiheuttamiin komplikaatioihin Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1929.

Wyatt avioitui tammikuussa 1870 nuoruudenrakastettunsa Urilla Sutherlandin kanssa. Yhteiselämä muuttui pian tragediaksi Urillan kuoltua lavantautiin vain muutaman avioliittokuukauden jälkeen, ja Wyatt menetti kosketuspinnan elämään ja alkoi juoda. Hänet pidätettiin hevosvarkaudesta lähellä Fort Gibsonia, Intiaaniterritoriossa. Joku maksoi vaadittavan takuusumman (mahdollisesti Wyattin isä, Nicholas P. Earp), jonka jälkeen Wyatt pakeni. Syyllistyikö Wyatt Earp todellisuudessa hevosvarkauteen on epäselvä? Monet historioitsijat ovat kyseenalaistaneet syytteen.

Urilla Sutherland

Nicholas P. Earp

Wyatt saapui Newtoniin, Kansasiin luultavasti 1872 ja toimi jonkin aikaa puhvelinmetsästäjänä Peace Creekissä, Kansasissa, jossa ystävystyi Mastersonin veljesten kanssa. Mastersonin veljeksillä oli suunnitelmissa jatkaa metsästystä Texasin ”pannunvarressa” (Panhandle), ja he ehdottivat että Wyatt lähtisi heidän mukaansa. Earp kuitenkin kieltäytyi yhtiökumppanuudesta ja jäi Kansasiin.


Seuraavana vuonna hänet nähtiin monasti Hays Cityssä ja Ellsworthissa. Vuonna 1874 Earp saapui Wichitaan, jossa hänen vanhempi James-veljensä toimi tuolloin baarimestarina.

Newton

Ellisworth

Hays City

Wichita

Keväällä 1875 Marshal Michael Meagher palkkasi Wyatt Earpin apulaisekseen Wichitan poliisijoukkoihin (Wyattin ensimmäinen kokemus lainvalvojana oli jo vuonna 1870 Lamarissa, Missourissa, toimiessaan siellä konstaapelina neljä kuukautta). Earp erotettiin kuitenkin virastaan niskoittelun takia huhtikuussa 1876 (Tässä viitataan nyrkkitappeluun, jonka Wyatt kävi toisen Wichitan poliisipäällikön virkaa havittelevan, William Smithin kanssa).

Meagherin veljekset, Michael oikealla

Tämän jälkeen Earp saapui Dodge Cityyn, ensin Faro-pöydän ääreen, mutta otti pian vastaan sheriffi Larry Degerin apulaisentoimen, työskennellen kaupungin lainvalvojana kolmena eri toimikautena. Dodge Cityssä Wyatt Earpin legenda alkoi kehittyä.

Larry Deger

Loppuvuodesta 1877 Earp ilmestyi Faro-pöytien ympärille Fort Griffinissä, Texasissa. Siellä hän oletettavasti tapasi ensimmäisen kerran John ”Doc” Hollidayn ja tämän naisystävän ”Big Nose Katen”. 



Näiden kahden tyystin erilaisen miehen elinikäinen ystävyys on askarruttanut historioitsijoita. Doc Holliday oli tuberkuloosiin sairastunut, etelänjuuret omaava entinen hammaslääkäri ja äkkipikainen revolverisankari. Wyatt Earp, harkitseva ja rauhallinen keskilännestä kotoisin oleva sukuylpeä ”perhe kaikki kaikessa” – arvoja kunnioittava mies.
Allie Earp (Virgilin vaimo) kuvasi Earpin poikia: ”Earpin veljesten kokoontuessa heitä ympäröi hiljaisuus, salamyhkäisyys ja sukuylpeä yhteenkuuluvuus.”

Dog Holliday

Big Nose Kate

Allie ja Virgil Earp

Mikä oli Wyattin ja Docin ystävyyden salaisuus? Oliko näille kahdelle miehelle yhteistä ainoastaan väkevä himo korttipöytiin? Jotkut historioitsijat olettavat, että Holliday olisi kerran pelastanut Earpin hengen, ja tästä johtui Wyattin lojaalisuus tätä mystistä revolverisankaria kohtaan. Toisaalta heidän läheinen ystävyytensä on vihjattu johtuneen jopa heidän homoseksuaalisesta suhteestaan.


Kurt Russell ja Val Kilmer elokuvassa Tombstone
Wyatt Earpin ja Doc Hollidayn rooleissa

Keväällä 1878 Wyatt Earp palasi Texasista takaisin Dodge Cityyn, Kansasiin. Hän aloitti toisen toimikautensa lainvalvojana kaupungissa 75 dollarin kuukausipalkalla ja yhä useammin hänen kainalossaan nähtiin viihtyvän nainen nimeltä Celia Ann Blaylock, jota Wyatt kutsui ”Mattieksi”.

Dodge City

Celia Ann Blayloc

Pian Earpin kaupunkiin saapumisen jälkeen, Dodge Cityn katukuvaan ilmestyi myös Doc Holliday.

Wyatt Earpin kasvatti mainettaan lainvalvojana Kansasissa, mutta seuraava ”välietappi” hänen elämässään olisi tekevä hänestä legendan.

Wyatt ja Doc

jatkuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti