sunnuntai 12. elokuuta 2018

CURLEY "Aamutähden pojan" intiaanitiedustelija

CURLEY, (Curly)
(1856 – 22. 5. 1923)

”En tehnyt mitään suurta” –Curley

Yli 100 vuotta on kerrottu paljon tarinoita hänen ihmeellisestä paostaan Little Bighornilta, enimmäkseen hänen itsensä kertomia. Kuten; "Hän oli laitattanut hiuksensa siouxien-tyyliin ja teeskennellyt olevansa heimon jäsen; tai että hän oli piiloutunut kuolleen hevosen ruhon sisään; tai että hän piileksi huovan alle läheisessä rotkossa." Mikään näistä ei luultavasti ole totta. George A. Custer oli vapauttanut intiaani -tiedustelijat juuri ennen taistelun alkua, sillä näiden tehtävänä oli vain löytää vihollinen, ei taistella heidän kanssaan.

Curley

Curleyn oletetaan hetken katselleen taistelua kaukaiselta kukkulalta ja tajunneen mitä tulisi tapahtumaan. Kun Custer miehineen kävi viimeistä taisteluaan, Curley ratsasti Yellowstone-joelle, jossa höyrylaiva Far West oli odottamassa ratsuväkeä. Laivalla hän yritti raportoida Custerin joukkojen täydellisestä tuhosta, mutta häntä ei ymmärretty ilman tulkkia. Ainoa mitä sotilaat laivalla ymmärsivät oli, että jossakin oli taisteltu.
Eversti Gibbon, joka tapasi Curley’n aluksella joitakin päiviä myöhemmin, sanoi tälle: "Sinä olit lähellä menettää henkesi, nyt voit palata kotiisi." Gibbon oli antanut Curleylle mukaan kotimatkalle lihaa, sokeria ja laivakorppuja.



John Gibbon

Lehdistö kiinnitti suuren huomionsa vain Curleyyn, ja muut taistelussa olleet intiaanitiedustelijat jäivät vähälle huomiolle. White Man Runs Him oli tiedustelijoista katkerin ja syytti Curleyä sanoen, että tämä oli pötkinyt pakoon kun taistelu alkoi.

White Man Runs Him 

Silti Curley sai vastaanottaa jatkuvaa kansallista huomiota, ja hänestä tuli merkkihenkilö. Hän keräsi uteliaita töllistelijöitä paraateihin, joissa oli läsnä. Kaiken tuon humun lävitse hän kuitenkin väitti, ettei tehnyt mitään suurta, ja jättänyt taistelun, kuten oli jo aiemmin kertonut.
Pian toimittajat alkoivat kirjoitella villejä tarinoita tästä tiedustelijasta, joka tieten tahtoen halusi turmella oman uskottavuutensa. Curley harmistui näistä kirjoituksista, joissa hänet leimattiin valehtelijaksi. Kerran hän tiuskaisi eräälle haastattelijalle: ”Miksi te ette usko minun sanojani ja miksi te yritätte saada minut sanomaon niin kuin te haluatte?” Sitten hänen maineensa kuuluisana soturina himmeni, mutta aina taistelun vuosipäivänä hänen ovellaan parveili lauma kiinnostuneita haastattelijoita.





Vuonna 1886 taistelun kymmenvuotismuistopäivänä entiset viholliset olivat leiriytyneet yhdessä alueelle. Eikä tällä kertaa heidän telttaleireistään puuttunut mitään, ei edes viskiä. Monet päälliköt,
jotka olivat tuolloin paikalla kättelivät toisiaan ja keskustelivat käsimerkein entisten vihollistensa kanssa. Sitting Bull ei ollut paikalla, hän oli tuolloin Idässä kiertueella Buffalo Billin seurueen kanssa. Mutta paikalla oli Hunkpapa -päällikkö Gall, joka tunsi vastenmielisyyttä Custerin entistä tiedustelijaa Curleyä kohtaan. Kun heidät oli esitelty toisilleen, Gall sanoi Curleylle: "Sinä väität olleesi mukana taistelussa ja kerrot selvinneesi sieltä. Sinä olet pelkuri, ja juoksit sieltä pakoon ennen kuin taistelu alkoi; muuten et olisi täällä tänään."Kerrotaan, että Curey ei vastannut mitään. Gall kääntyi ja meni pois. Toisen version mukaan Gall olisi sanonut tavattuaan Curleyn: "Missä
sinun siipesi ovat?" "Siivet! Mitä tarkoitat?" ihmetteli Curley "Tarkoitan" sanoi Gall, "mikään muu kuin lintu ei olisi päässyt sieltä elävänä pakoon."





Gall

Curley


Keväällä 1884 Curley sijoitettiin perheineen crow –reservaattiin , Little Big Horniin, lähelle aluetta jolla taistelu oli aikoinaan käyty. Hän asui lähellä Fort Custeria ja toimi ajoittain tiedustelijana.
Lopulta hän muutti pieneen hirsirakennukseen lähelle  Last Stand’iä vaimonsa Takes a Shieldin ja tyttärensä Doran kanssa. Curley yritti kasvattaa karjaa, mutta kuten useiden crow –naapureidensa tavoin hänenkin intohimonsa olivat hevoset.


Ennen kuolemaansa Curley näki vielä kuinka pohjoisen preeriat muuttuivat ikuisiksi ajoiksi. Crow -intiaanit, jotka kerran vaelsivat vapaina pohjoisen tasangoilla, olivat nyt vankeja omassa
reservaatiossaan. Kuuluisa tiedustelija Shi-Shia (Curley) kuoli toukokuun 22. päivä 1923 ja hänet haudattiin täydellisine sotilasseremonioineen lähelle samaa paikkaa, jossa hän oli tullut ensi kerran valtakunnalliseen tietoisuuteen. Curley tulee säilymään aina, "ainoana eloonjääneenä" Custerin alaisena, ja hänen nimensä tullaan ikuisesti yhdistämään Aamutähden Poikaan.

Curley


Coda:
Crow –tiedustelija Curly, George A. Custerin kiistanalainen tiedustelija, joka selvisi ainoana eloonjääneenä taistelusta ja jota monet juuri tästä syystä pitivät huijarina kävi Idässä useita kertoja kuuluisan taistelun jälkeen. Kerran vieraillessaan erässä eläintarhassa, tämä Custerin tiedustelija tuli surulliseksi nähdessään häkkiin vangitun karhun. Curley meni mesikämmenen luo ja sanoi tälle hiljaa omalla kielellään: "Ystäväni, sinä kuten minäkin olemme vankeja ja meitä esitellään kaikkialla kuriositeetteina. Rukoilen puolestasi, jotta saisit vapautesi, rukoile sinä minun puolestani."
Ihmiset, jotka tuolloin olivat paikalla eivät ymmärtäneet mitä Curley mesikämmenelle sanoi. He kertoivat kuitenkin myöhemmin, että karhu oli tullut aivan kaltereiden tuntumaan ja käyttäytynyt hyvin erikoisesti. Tämän vanhan intiaanitiedustelijan mukana olleet hännystelijät väittivät kivenkovaan, että näytti aivan siltä kuin karhu olisi itkenyt.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti