torstai 31. toukokuuta 2018

The Revenge of Rain-In-The-Face, "Monia valheita on kerrottu minusta."25. kesäkuuta 1876 Sadekasvo sai kostonsa. Kuolema pukeutui intiaanin hamoon ja everstiluutnantti George A. Custer ja viisi hänen välittömässä alaisuudessaan ollutta komppaniaa kaatui "viimeiseen mieheen" Little Bighornissa.

Sadekasvo


Pian kerrottiin, että Sadekasvo oli leikannut Custerin sydämen ja syönyt sen taistelun tauottua. Huhu sai siivet selkäänsä ja levisi preeriapalon lailla. Runoilija Henry Wadsworth Longfellow kirjoitti siitä runon "The Revenge of Rain-In-The-Face", joka julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1877. Pian kuitenkin tämä "sydämen syöminen" linkitettiin nuorempaan Tom Custeriin (Tom oli silvottu erittäin julmasti taistelun jälkeen), joka oli kaksi vuotta aikaisemmin ollut vangitsemassa Sadekasvoa.

Henry Wadsworth Longfellow

Tom Custer

Sanomalehdet nielivät mielellään tämän tarinan, eikä kukaan tuntuvan välittävän kirurgi Henry R. Porterin lausunnosta, jonka hän oli antanut taistelun jälkeen tutkittuaan ruumiit. Porterin mukaan Tom Custerin sydäntä ei oltu leikattu pois. Jopa Elizabeth Bacon Custer nieli tarinan ja kirjoitti kirjassaan "Boots and Saddles" vuonna 1885, että hänen miehensä rakastetun veljen Tomin sydän leikattiin irti.

Henry R. Porter


Elizabeth Bacon CusterEntä sitten itse Sadekasvo? Oliko kukaan kiinnostunut hänen tarinastaan? Vuonna 1893 hänet houkuteltiin mukaan maailmannäyttelyyn yhtenä vetonaulana Little Big Hornin taistelussa mukana olleista intiaani-veteraaneista, nyt kun Istuva Härkäkin oli jo tapettu. Sadekasvo osasi kirjoittaa nimensä. Hän jakoi nimikirjoituksiaan uteliaille ihmisille maksua vastaan ollessaan Coney Islandilla, N.Y.

Sadekasvo


Istuva Härkä

Siellä sensaationnälkäiset toimittajat juottivat hänet humalaan, ja saivat sen mitä olivat tulleet hakemaan. Sadekasvo kertoi heille: "Pitkänpuukon (Tom Custer) paha veri roiskahti kasvoilleni kun surmasin hänet. Hyppäsin ponini selästä, leikkasin hänen sydämensä irti, puraisin siitä palan ja sylkäisin sen hänen kasvoilleen."

Maalauksessa Tom Custer kannattelee kuolevaa veljeään

Muutamaa kuukautta ennen kuolemaansa Sadekasvo kertoi Dr. Charles Eastmanille (Sioux intiaani), ettei ollut surmannut Tom eikä George Custeria. "Monia valheita on kerrottu minusta, hän sanoi." 

Dr. Charles Eastman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti