maanantai 21. toukokuuta 2018

Pieni Varjovaras osa 2.



Syyskuussa 1880 tiedustelija "Fish" Allison toi viestin Fort Bufordista, että Istuva Härkä ja monet muut intiaanipäälliköt olisivat valmiit neuvottelemaan antautumisesta. Big Road ja hänen noin 200 oglalaansa antautuivat Fort Keoghissa syyskuussa 1880 joukossa mm. Rain In The Face.

"Fish" Allison


Fort Buford

Big Road
Fort Keogh

Rain In The Face

Tammikuussa 1881 joukko siouxeja mukana mm. Gall, Low Dog ja Crow King, jotka olivat vielä hangoitelleet vastaan antoivat lopulta periksi ja luovuttivat poninsa ja aseensa sotilaille Fort Bufordissa.

Gall

Low Dog

Crow king

Kun David F. Barry kuuli, että myös Gall oli antautunut hän pakkasi kiireesti kimpsunsa ja kampsunsa ja matkasi asemalle. Hän oli pitkään toivonut voivansa valokuvata siouxpäällikkö Gallista.
Saavuttuaan Fort Bufordiin hän sai luvan majuri Brothetonilta kuvata intiaanipäällikköä. Majuri muistutti, että Barryn tulisi käyttäytyä asiallisesti kuvatessaan päällikköä sillä tämä oli arvaamaton ja hyvin epäluuloinen.

Majuri Brotheton

Barry itse kertoi myöhemmin, että oli jännittynyt mennessään intiaanileiriin tapaamaan päällikköä. Hänellä oli mukanaan tulkki "Fish" Allison ja kapteeni Clifford sekä tiedustelija Flurey. "Fish" Allison epäonnistui tehtävässään. Barry oli luvannut maksaa Gallille jokaisesta valokuvasta 6 dollaria, mutta tiedustelija erehtyi kertomaan päällikölle, että valokuvaajan tarkoituksena oli tehdä rahaa näillä kuvilla. Gall kieltäytyi tuollaisesta summasta ja nosti hinnan 21 dollariin. Barryn oli suostuminen intiaanin vaatimukseen.

David F. Barry

Barryn mielestä Gall oli kuvatessa koppava ja ylimielinen. Myöhemmin intiaani palasi valokuvaajan luo yksin ja vaati nähdä kuvat. Barryllä oli kuvista vain lasilevyt, joten hän kieltäytyi vielä näyttämästä niitä. Gall oli erimieltä ja aikoi etsiä ne ja tuhota kuvat sillä niissä oli hänen mielestään pahaa taikaa. Ymmärrettyään, että päällikkö todellakin tuhoaisi hänen kallisarvoiset kuvansa valokuvaaja tönäisi päällikön pimiöhuoneeseen. Gall vetäisi esiin veitsensä, Barry revolverinsa. Miehet tuijottivat tovin toisiaan kunnes lopulta Gall vetäytyi pois ja Barry sai pitää kuvansa. Noin tunnin kuluttua valokuvaaja joutui aseman komentajan puhutteluun sillä Gall oli kertonut, että Barry oli yrittänyt surmata hänet. Komentaja nuhteli valokuvaajaa ja kehotti tätä poistumaan välittömästi asemalta. Myöhemmin David F. Barry ja Gall ystävystyivät Standing Rockin-asemalla ollessaan ja Barry otti päälliköstä lukuisia valokuvia. He eivät ottaneet milloinkaan julkisesti puheeksi pientä ensitapaamisensa episodia.

Standin Rockin -intiaaniasema



Barryn ottamia valokuvia  Gallista






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti