keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Pieni Varjovaras


"Pieni Varjovaras" sai loppuvuodesta 1905 kirjeen Sadekasvon veljentyttäreltä: "Herra D. F. Barry: Tahdon teidän tietävän, että vanha hyvä ystävänne Sadekasvo on kuollut. Tämä tapahtui 12. päivänä elokuuta klo 9-10 välillä illalla. Juuri ennen kuolemaansa hän pyysi minua välittämään teille terveisensä ja puristaa kättänne vielä kerran. Kiitos kaikesta siitä, jota olette tehnyt hänen hyväkseen herra Barry. Sadekasvo pyysi kertomaan teille, että hän muistaa teidät ja rukoilee puolestanne.
Minä olen hänen veljentyttärensä ja toivoisin, mikäli se on mahdollista, että te lähettäisitte minulle valokuvan, jossa te
molemmat olette yhdessä. Parhain terveisin Rosie B. Soldur"

Rain In The Face
Tuolloin Barry asui Superiorissa Wisconsinissa, mutta paljon oli tapahtunut vuosien saatossa. Vuonna 1884, jolloin hän perusti oman galleriansa Bismarckiin hän myös avioitui Margaret (Patti) Youngin kanssa. (He olivat lapseton pariskunta.)

Barryn galleria Wisconsissa

Bismarck

Barryn studio Bismarckissa

Barry oli kiinnostunut Little Bighornin taistelusta sekä kenraali Custerista ja hän vieraili usein taistelupaikalla kuvaten sekä maastoa, että taistelusta elossa olevia sotilaita sekä intiaaneja. Barry kävi LBH:ssa ensimmäisen kerran vuonna 1881.
Vuonna 1890 "Pieni Varjovaras" möi Bismarckin studionsa William DeGraffille muuttaessaan Wisconsiniin. Kerrotaan, että hän tuhosi tuolloin valtavan määrän lasinegatiivejään joista ei ollut kiinnostunut.
Vuonna 1897 pariskunta muutti joksikin aikaa New Yorkiin, jossa heillä oli studio Broadwaylla, mutta he palasivat Wisconsiniin jo 1898.

Broadway, New York

Vuonna 1925 Barry oli mukana LBH:n 50-vuotismuistojuhlissa. Vuonna 1903 O.S. Goffin Havre -studio Montanassa paloi maan tasalle tuhoten valtavan määrän hänen kallisarvoisia negatiiveja. Oletettavasti osa hänen negatiiveistään oli tuolloin Barryn studiossa. Goffin kuoltua vuonna 1917 "Pieni Varjovaras" otti negatiivit omiin nimiinsä ja signeerasi ne omalla nimellään. Tässä tavassa ei tuolloin ollut mitään erikoista. Tämän minulle kertoi joitakin vuosia sitten Little Bighorn Battlefield National Monument -
historioitsija John A. Doerner.

D. F. Barryn käyntikortti

John A. Doerner

Patti Barry kuoli vuonna 1932 pitkällisen sairauden murtamana. "Pieni Varjovaras" toivoi vain hautajaisten jälkeen, että saisi elää 80-vuotiaaksi. Hän kuoli 80-vuotis syntymäpäivänään vuonna 1934.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti