tiistai 29. toukokuuta 2018

Sadekasvon kosto osa 2.

28. helmikuuta 1874 eversti David S. Stanley Fort Sullyn komentaja Dakota-territoriosta sai ilmoituksen puoliveriseltä lakota-intiaanilta Johnny "Big Leggins" Brughiereiltä (myös nimellä Bruguire) (1849 - 1898), joka työskenteli Standing Rock -asemalla,että tämä oli kuullut Sadekasvo-nimisen intiaanin kehuvan tappaneensa kolme valkoista miestä Yellowstonella edellisenä kesänä. Brughiere näytti myös satulaa eversti Stanleylle, jonka oli hän oli ostanut Sadekasvolta. Brughiere uskoi, että satula oli kuulunut tohtori Honsingerille. Stanley jatkoi velvollisuudentuntoisesti ilmoituksen eteenpäin omalle esimiehelleen, mutta mitään toimenpidettä ei tehty, eikä viesti myöskään tavoittanut everstiluutnantti George A. Custeria.

David S. Stanley

John "Big Leggins" Brughier


Sadekasvo


George A. Custer

Suuriosa alan lähdekirjoista langettaa tämän kunnian Custerin tiedustelija Charles Reynoldsille, joka väitti kuulleensa Sadekasvon leuhkineen tappaneensa miehet lakotoiden aurinkotanssin aikaan. Täyttä varmuutta asiasta ei tiedetä. Minkäänlaista dokumenttia "Lonesome Charley Reynoldsin" tarinasta ei ole olemassa / löytynyt. Sitä vastoin "Big Leggins" Brughieren kertomus löytyy eversti Stanleyn päiväkirjamerkinnöissä. Reynoldsin tarina luultavasti on legenda, sillä "Yksinäinen Charley" ei taatusti tuohon aikaan ollut tervetullut vieras seuraamaan lakotoiden aurinkotanssimenoja.

Charlie Reynolds


Aurinkotanssiseremonia

Ja jos hän olisi sinne jostakin syystä ujuttanut itsensä, hän tuskin olisi sieltä päässyt hengissä pois. Jos tieto on saatu aurinkotanssien aikaan, niin "Big Legginsillä" on siihen ollut Reynoldsia paremmat mahdollisuudet, sillä Brughieren oli puoliverinen ja hänen vaimonsa oli sioux. Kirjailija Art Reynolds, joka on sukua Charley Reynoldsille mainitsee vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassaan "Charles Alexander Reynolds; Chief Scout and Guide for General George Armstrong Custer", että "Yksinäinen Charley Reynolds" kertoi Sadekasvosta Custerille.
Oli miten tahansa, Fort Abraham Lincolniin everstiluutnantti Custerin korviin oli tihkunut jossakin vaiheessa tietoa Sadekasvon mahdollisesta osallisuudesta edellisen kesän tapahtumiin Yellowstonella.
 
Ft. Abraham Lincoln

Joulukuun 7. päivä Custer lähetti sähkösanoman kenraali Terrylle St. Pauliin Minnesotaan, jossa kertoi kuulleensa tohtori Honsingerin sekä herra Baliranin tappajan oleskelevan Standing Rockin -intiaaniasemalla ja pyysi lupaa saada pidättää intiaani. Oliko teko tahallinen Custerilta, mutta hän jätti mainitsematta sähkeessään Terrylle Sadekasvon nimen?

Alfred Terry
Standin Rockin -intiaaniasema

8. joulukuuta tuli kenraali Terryn vastaus Custerille pidättää intiaani. Sähkeessä Terry kehotti Custeria varustamaan kyllin vahva saattue, joka tehtäväksi tuli vangita Standing Rockin -asemalla lymyilevä intiaani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti