perjantai 11. toukokuuta 2018

"Älkää tehkö pahaa pikku Willielleni" Osa 5.

George A. Custer palasi haavoittuneet ja vangit mukanaan menestyksekkäältä sotaretkeltään Washitasta Camp Supplyyn joulukuun alussa. Joulukuun 7. päivä purevassa pakkassäässä, kenraali Sheridan johti itse pataljoonaan, jonka tarkoituksena oli mennä Washitan taistelualueelle uudelleen ja perustaa sinne sotilasasema.
Pian alueelle saavuttuaan retkikunnan kirurgi Bailey yhdessä Kansasin vapaaehtoisten kanssa oli tekevä karmivan löydön.

George A. Custer

Aikalaispiirros cheyennevangeista Washitassa

Camp Supply

Philip Sheridan

Sotilaat löysivät lähettyviltä valkoisen nuoren naisen ja nälkiintyneen pienenlapsen ruumiit. Jotkut Kansasin vapaaehtoisista tunnistivat naisen Clara Blinniksi. Ruumiiden vierestä sotilaat löysivät myös käärepaperiin pakattuna 400 dollaria seteleitä sekä 182 dollaria kolikkoina. Intiaanit olivat silponeet ruumiit kammottavalla tavalla. Ne olivat jäätyneet maahan ja olivat vaikeasti irrotettavissa. Tapauksesta on useita karmivia kuvauksia. Willie-poikaa oli pidetty jaloista ja hakattu vasten puunrunkoa kunnes hänen kallonsa oli lopulta murskana.

Kuvan jäätyneet ruumiit eivät liity tarinaan

Yhdessä niistä kerrottiin, että Claraa oli ammuttu kahdesti kasvoihin, hänen päänahkansa oli viety, sekä molemmat rinnat leikattu irti. Hänen esiliinansa kätköistä löytyi pala kuivaa leipää. Clara oli luultavasti suunnitelleen pakoa ja toivonut, että leivästä olisi saattanut olla apua hänen nälkiintyneelle ja sairaalle pienokaiselleen paon aikana. Kaikissa kauhutarinoissa kerrottiin, että pientä Willie-poikaa oli pidetty jaloista ja hakattu vasten puunrunkoa kunnes hänen kallonsa oli lopulta murskana.


Armeijan kirurgi Bailey, joka teki karmean löydön

Historioitsijat pitävät mahdollisena, että Clara olisi saattanut kuulla ratsuväen torven signaalin kun kenraali George A. Custer aamunkoitteessa hyökkäsi ratsuväkirykmenttinsä kanssa Mustan Kattilan leiriin. Outoa tarinassa on se, ettei intiaanien suullisessa perimätiedossa kerrota mitään Clara ja Willie Blinnistä.
Osa historioitsijoista uskoo, että Satanta itse surmasi heidät. Toinen tarina vihjaa kiowa-soturi Lone Wolf'in yhdessä mustankipeän intiaaninaisen kanssa surmanneen Claran ja tämän lapsen. Myös Arapahoja on syytetty, että nämä olisivat surmanneet Claran ja pienokaisen.
Kaikki nämä tarinat ilmestyivät aikoinaan sanomalehdissä ja niiden todenperäisyys on enemmän kuin kyseenalaista.

Taiteilijan näkemys ratsuväen hyökkäyksetä
Päällikkö Mustan Kattilan talvileiriin

Satanta

Lone Wolf vaimonsa kanssa

Sitten tulee pommi. Kenraali Custerin mukana Washitaassa ollut Charles Main-nimisen sotilaan on väitetty sanoneen leirissä Custerille: "Sinun miehesi ampuivat hänet! Minä näin sen ja monet muut myös." Charles Main muisteli, että nuori valkoinen nainen oli rynnännyt hyökkäyksen aikana ulos eräästä teltasta ja huutanut yli aseiden pauhaavan melskeen: "Minun nimeni on Blinn, rouva Blinn. Älkää tehkö pahaa pikku Willielleni."
Oletettavasti sotilaat ampuivat naisen vahingossa luullen häntä intiaaninaiseksi. Clara oli luultavasti kietonut ympärilleen joko intiaanihuovan tai eläimentaljan ja hänen tummat hiuksensa olivat kahdella palmikolla, joka luultavasti sai aikaan sen, että sotilaat pitivät häntä intiaaninaisena. Tämä ei tietenkään sulje pois sitä tosiseikkaa, että nainen oli löydettäessä skalpeerattu. Osa historioitsijoista pitääkin mahdollisena, että intiaanit skalpeerasivat Claran sen jälkeen kun sotilaat olivat poistuneet paikalta.
Vanha sanomalehti artikkeli vuodelta 1869 kirjoittaa, että  kenraali Custerin entinen tiedustelija California Joe kertoi kuulleensa Anna White-nimiseltä naiselta, joka itsekin oli ollut intiaanien vankina, että Clara ja hänen lapsensa olisivat olleet taistelun aikana Yellow Bearin leirissä.

Kalifornia Joe

Yellow Bearin komentaessa naisiaan nopeasti purkamaan teltan pieni Willie oli ollut intiaaninaisten tiellä, jolloin Yellow Bear olisi tappanut lapsen. Kun kirkuva äiti hysteerisenä alkoi hakata nyrkeillään intiaanin rintaa tämä iski piilukirveellään myös äidin kuoliaaksi ja skalpeerasi hänet.

Yellow Bear


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti