keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Sadekasvon kosto osa 3.

Custer lähetti tehtävään kapteeni George Yatesin ja 50 hänen miestään F-komppaniasta. Tom Custer sekä "Yksinäinen Charley Reynolds" olivat myös matkassa.
Kyseisestä Sadekasvo-nimisen intiaanin kiinniottamisesta on olemassa dokumentti, jonka on allekirjoittanut kapteeni George B. Dandy, ja jossa tiedustelija Charley Reynolds on palkattu tehtävään kahden 7. ratsuväkikomppanian kanssa. Tehtävän päiväpalkka oli Reynoldsilla tuolloin 5 dollaria ja tehtävän aikaväliksi merkattu 11 - 17 joulukuuta 1874. Määränpää Fort Abraham Lincoln, Standing Rockn -asema.

George A. Custer

George Yates


Tom CusterLonesome Charley Reynolds

Sadekasvo

George B. Dandy

Kapteeni Yatesin joukot lähtivät ankarassa pakkasessa kohti intiaaniasemaa 13. joulukuuta ja saapuivat purevassa pakkassäässä asemalle 14. joulukuuta. Yates sai kuulla, että kyseinen "villi" oli nähty usein asemalla talven aikana ja hänen uskottiin lähipäivinä saapuvan asemalle hankkimaan muonatäydennyksiä. Kapteeni Yatesia onnisti jo seuraavana päivänä. Kauppa-asemalla hääräävä "Big Leggins" Brughieren tuli ilmoittamaan, että Sadekasvo viettää aikaansa kauppa-asemalla. Kapteeni Yates jätti komppaniansa leiriin, ottaen mukaansa vain Tom Custerin, Charley Reynoldsin sekä viisi sotilasta.

"Big Leggins" Brughier

Kun joukko saapui kauppa-asemalle "Big Leggins" osoitti heille vaivihkaa kuka intiaaneista oli heidän haluamansa henkilö. Tom Custer kiesi Sadekasvon taa sitoen intiaanin otteeseensa. Yhtäkkiä useita kiväärejä ilmestyi joka puolelle epäiltyä. Sadekasvon mukana olleet intiaanit käyttäytyivät ensin uhkaavasti, mutta ymmärsivät pian sotilaiden ylivoiman ja eivät tehneet vastarintaa kun sotilaat raa'asti retuuttivat Sadekasvon ulos kauppa-asemalta.

Standing Rockin- intiaaniasema


Sadekasvo

Tehtävä oli onnistunut ja kapteeni Yates joukkoineen saapui Fort Lincolniin 16. joulukuuta 1874. Paluumatkan aikana useat sotilaat kärsivät pakkasenpuremista.
Kun Intiaani heitettiin aseman tyrmään George A. Custer vieraili kuulustelemassa vankiaan useaan otteeseen, kunnes tämä lopulta tunnusti tappaneensa kolme valkoista miestä edellisenä kesänä Yellowstonella.

George A. Custer

Huhu linnakkeella kertoi, että Tom Custer epäupseerimaisesti kävi kuulustelemassa Sadekasvoa muutaman kerran auttaen tunnustuksen saantia julmasti kiväärinperällään.
Tuomioistuimen pyörien pyöriessä verkkaisesti Sadekasvo virui vankityrmässä aina huhtikuun 18. päivään saakka, jolloin hän lopulta onnistui pakenemaan.
Legenda kertoo, että Sadekasvo lähetti sanan Standing Rockin -intiaaniasemalle, jossa lupasi kostaa verisesti Custereille.

Ft. Abe Lincoln


...jatkuu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti