sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Pieni Varjovaras


Siouxit kutsuivat häntä nimeltä "Icastinyanka Cikala Hanzi" The Little Shadow Catcher eli "Pieni varjojen sieppari"

David F. Barry ja Sadekasvo

David F. Barry (1854 - 1934) syntyi New Yorkissa. Hänen irlantilaissiirtolaisvanhempansa Edmund ja Bridgett Barry olivat saapuneet Yhdysvaltoihin vuonna 1847. Heidän esi-isänsä olivat ranskalaisia ja suku oli alun perin nimeltään DuBarry. Vuonna 1861 Barryjen yhdeksänhenkinen perhe suuntasi Länteen ensin Ostegoon Wisconsiniin ja vuotta myöhemmin Columbusiin. Siellä nuori David tutustui kiertelevään valokuvaajaan, joka asui heidän yläpuolellaan. Ensi alkuun David auttoi kantamalla vettä kuvaajalle, mutta myöhemmin tämä kuvaaja opetti nuorukaiselle oleellisimman osan myös valokuvausbisneksestä. Tämä rajaseutua kiertävä valokuvaaja oli nimeltään O. S. Goff.

O.S. Goff
Orlando Scott Goff oli 17-vuotias karatessaan kotoaan vuonna 1861 ja liittyen Connecticutin 10. jalkaväkikomppaniaan sisällissodan sytyttyä. Sodan päätyttyä hän opiskeli valokuvausta ja kierteli pikkukaupungeissa kuvaten kaikkea mahdollista. Vuonna 1871 Goff muutti Yanktoniin Dakota territorioon, jonne hän perusti ensimmäisen studionsa. Vuonna 1873 hän muutti Bismarckiin lähelle Fort Lincolnia, joka tuolloin oli 7. ratsuväkirykmentin koti.

Yankton

Bismarck

Ft. Abraham Lincoln

David F. Barry väitti myöhemmin, että hän oli tullut Bismarckiin vuonna 1874 Goffin apulaiseksi ja ottanut kuuluisat valokuvat Custerista ja monista muista miehistä, jotka muutamaa vuotta myöhemmin kuolivat saappaat jalassa Little Bighornissa. Totuus kuitenkin on, ettei Barry ottanut ainoatakaan valokuvaa Custerista, saatikka tavannut häntä milloinkaan sillä hän saapui Bismarckiin vasta vuonna 1878, jolloin Custer oli jo puskenut koiranputkea Montanan perukoilla parisen vuotta.

David F. Barry

George A. Custer

David F. Barry, joka –70 luvun lopulla siis toimi O. S. Goffin apulaisena osti mestarivalokuvaajan oikeudet itselleen myöhemmin ja otti kaiken kunnian Goffin ottamista kuvista itselleen. Tämä oli vallalla tuolloin ollut hyväksyttävä tapa.

...jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti