tiistai 22. toukokuuta 2018

Osa 3.

"Pieni varjovaras" David F. Barry kiersi kömpelön ja massiivisen kameransa ja painavien lasilevyjensä kanssa luoteisalueiden tasangoilla sekä vuorilla 30 vuotta jättäen jälkipolville valtavan historiallisen perinnön. Hänen valtava valakuvakokoelmansa käsitti lähes koko aikakauden, jolloin muuttoliike länteen oli kuumimmillaan. Barry kuuluukin samaan raskaaseen sarjaan sisällissotakuvaajan Mathew Bradyn sekä intiaanien kuvaajana tunnetun Edward Curtisin kanssa.

David F. Barry

Mathew Brady

Edward S. Curtis

Työskenneltyään ensin O. S. Goffin assistenttina Dakota territoriossa vuosina 1878 - 1883 kuvaten lukemattoman määrän valokuvia kuuluisista intiaanipäälliköistä mm. Rain In The Face, Sitting Bull, Red Cloud, Gall, Barry avasi vuonna 1883 oman valokuvaamonsa Bismarckiin. 

O.S. Goff

Rain In The Face

Sitting Bull

Red Cloud

Gall


Koska Barry oli hyvin pienikokoinen mies (5 jalkaa 5") intiaanit uskoivat, että tämä oli poppamies sillä hän pystyi siirtämään ihmisvartalon paperinpalalle. "Pieni varjovaras" kertoi myöhemmin, että kaikista intiaaneista, joita hän kuvasi Rain In The Face oli heistä rauhallisin ja säysein. Barry myös huomautti, että Sadekasvo kyllä osasi aina olla käsi ojossa valmiina ottamaan vastaan lahjoja.  Sadekasvon häävalokuvassa jonka Barry otti, intiaani on pukeutunut kuin idän pankkiirit, mutta on silti ottanut kuvaan mukaan kärpännahan, jota pitää vasemmassa kädessään. Sadekasvo kertoi Barrylle, että eläimentaljassa oli taikavoimaa, joka auttoi häntä kun hän taisteli Custerin kanssa LBH:ssa.

Rain In The Face (Sadekasvo) ja hänen vaimonsa

George A. Custer

David F. Barry ystävystyi myös Buffalo Bill Codyn kanssa ja kuvasi laajalti hänen Villin Lännen sirkustaan ja sen henkilökuntaa. Myös yksi mykkäfilmien lännensankareista, ehkä suurin sellainen William S. Hart oli "Pienen varjovarkaan" hyvä ystävä. Barry kuvasikin useasti Bill Hartia ja yli 100 valkokuvaa, jotka Hart myöhemmin hankki, kuuluvatkin nykyisin W. S. Hart County -museon kokoelmiin, kuten myös miesten keskinäiset kirjeet. Heitä molempia yhdisti myös kiinnostuminen kenraali Custerista. Bill Hart piti ylistävän puheen George A. Custerista vuonna 1926 Billingsissä Montanassa LBH:n 50 -vuotisjuhlallisuuksissa, joissa myös "Pieni varjovaras" oli mukana.

Buffalo Bill Cody

William S. Hart

Bill Hart kuvattuna Little Bighornin muistojuhlallisuuksissa

Hart ylisti puheessaan tuolloin myös ystävänsä David Barryn elämäntyötä valokuvaajan.  Kun David F. Barry kuoli vuonna 1934 Superiorissa Wisconsissa Bill Hart lähetti Kaliforniasta sähkösanoman siunaustilaisuuteen, jossa luki: "Dave Barry, mies joka muovasi Villiä Länttä 60 vuotta on poissa. Hän oli punaisenmiehen ystävä kuten myös valkoisen. Aina oikeudenmukainen ja humaani. Jos hänellä oli vihamiehiä, luulen kyllä ettei ollut, he eivät voi muuta kuin surra nyt hänen haudallaan, sillä hän oli ihminen.
jatkuu...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti