torstai 10. toukokuuta 2018

Osa 4.

Kohtalo puuttui peliin intiaanikauppias William "Dutch Bill" Griffenstinen hahmossa, joka oli naimisissa intiaaninaisen kanssa. "Dutch Bill" lähetti poikansa Cheyenne Jackin Mustan Kattilan leiriin kertomaan pojan isoäidille, joka asui Mustan Kattilan leirissä, että tämän tytär oli yllättäen kuollut.
William "Dutch Bill" Griffenstine

Mustan Kattilan talvileiri Washita-joella

Kun poika palasi kotiinsa hän kertoi isälleen, että leiriin oli tuotu vangiksi uusi nuori valkoinen nainen ja hänen pieni poika. Kauppias lähetti poikansa uudelleen Mustan Kattilan leiriin paperia ja kynä mukana. Hän käski pojan antaa ne vaivihkaa vangitulle naiselle, jotta tämä voisi kirjoittaa paperille kuka oli, lähettää terveiset perheelleen ja kertoa mitä intiaanit olivat hänen varalleen suunnitelleet. Mahdollisesti nainen ja lapsi voitaisiin ostaa intiaaneilta takaisin, ajatteli kauppias. Cheyenne Jack onnistui kuljettamaan paperin vangittuna olevalle naiselle. Clara Blinn kirjoitti kirjeen kauppiaalle, sekä isälleen (Clara oletti miehensä myös kuolleen). Kun kirje tavoitti isän, Clara ja Willie olivatjo kuolleet.


Kuvan nainen ja pienokainen ovat
oletettavast Clara ja Willie Blinn

Kirjeessä epätoivoinen Clara anoi, että hänet ja pikku Willie voitaisiin vaihtaa intiaaniponeihin. Hän kertoi myös kirjeessä, että uskoi intiaanien jo yrittäneen hieroa hänestä kauppaa erään meksikolaisen kanssa ja pelkäsi, että hänen myytäisiin orjaksi Meksikoon. Clara pyysi myös, että kirje lähetettäisiin hänen isälleen Kansasiin sillä hän oletti, että hänen aviomiehensä oli myös surmattu. Clara kertoi kirjeessä myös milloin ja missä intiaanit olivat heidät ryöstäneet. Hänen kirjeensä loppui sanoihin "Good-bye. Mrs. R. F. Blinn near Antelope Hills".

Antelope Hills

Tuohon aikaan asiat kulkivat rajaseudulla vielä melko verkkaisesti. Kun Missourin alueen divisioonan komentaja kenraali William T. Sherman sai tiedon Clara ja Willie Blinnin ryöstöstä, sekä siitä, että he olivat vankeina Mustan Kattilan talvileirissä Washitassa marraskuun 25. päivä 1868, kaikki oli liian myöhäistä, sillä everstiluutnantti George A. Custer 7. ratsuväkirykmenttinsä kanssa oli hyökkäävä kahden päivän kuluttua Mustan Kattilan talvileiriin.

William T. Sherman

George A. Custer

Kenraali Custer tuhosi leirin perusteellisesti. Seitsemäs ratsuväkirykmentti surmasi tuolloin yli 100 cheyenneä, joukossa rauhaa rakastava päällikkö Musta Kattila ja hänen vaimonsa. Custer itse menetti vain muutamia miehiään.

Vangittuja cheyenne-naisia ja lapsia Washitassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti