perjantai 1. kesäkuuta 2018

Sadekasvo, Coda


Sioux-soturi Rain-In-The-Face / Sadekasvo,(1835 - 1905) oli yksi oman aikansa pelätyimmistä intiaaneista. Hän syntyi  todennäköisesti vuonna 1835 lähellä Cheyenne-jokea. Sadekasvo hankki soturintaitonsa taistelemalla nuorena Crow, Gros Venture, Mandan ja Pawnee-heimoja vastaan.
Sadekasvo

Cheyenne-joki

Pawnee sotureita

Hänen nimestään kerrotaan monia tarinoita. Erään tarinan mukaan hän sai nimensä jo nuorena taistellessaan cheyenne-intiaanin kanssa. Vihollinen iski häntä kasvoihin ja veri virtasi hänen kasvoillaan kuin sade. Toisen tarinan mukaan hän maalasi aina kasvonsa ennen taistelua puoliksi mustaksi, puoliksi punaiseksi. Vastamaalattu, tuore väri alkoi valua hänen kasvoillaan, ja siitä hän sai nimensä.

Cheyenne sotureita

Vuonna 1866 hän osallistui Punaisen Pilven sotureiden mukana Fort Phil Kearnyn hyökkäykseen. Samana vuonna hän oli omien sanojensa mukaan yksi houkutuslinnuista kun siouxit houkuttelivat kapteeni W.J. Fetterman miehineen ansaan.

Fort Phil Kearneyn taistelu


J. W. Fetterman

Sadekasvo osallistui Rosebudin taisteluun ja oli merkittävässä osassa Little Big Hornin taistelussa.
Vuonna 1880 Sadekasvo lopulta alistui reservaatioelämään. Kymmenen vuotta myöhemmin hänen vaimonsa puukotti häntä mustasukkaisuuksissaan. Sadekasvo jäi henkiin. Hän pyysi kuitenkin oikeudessa, että hänet tuomittaisiin vaimonsa sijasta. Sadekasvolla oli eläessään seitsemän vaimoa.

Rosebudin taistelu

Viime hetket Little Bighornissa

Sadekasvo ja yksi hänen vaimoistaan


 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti