maanantai 18. kesäkuuta 2018

Neljäs kerta todensanoo, vai sanooko?Cowboy-näyttelijä Will Rogers näki Charles Marion Russellin maalauksen ” Smoke of a .45” kerran Chicagolaisessa taidegalleriassa. Maalaus maksoi tuolloin 500 dollaria. Rogers ihaili Russellin maalausta, mutta hänellä ei ollut varaa ostaa sitä. Kaksi vuotta myöhemmin hän näki maalauksen uudelleen. Nyt hinta oli 1500 dollaria. Rogers kävi kolmasti oven takana ostoaikeissa, mutta kun hän oli ostopäätökseensä valmis, hän sai kuulla että maalaus oli myyty Stoughton Fletcher nimiselle finanssimiehelle. 

Will Rogers

Charles Marion Russell

” Smoke of a .45”

Fletcher möi myöhemmin taidekokoelmansa Garl G. Fisherille. Will Rogers näki maalauksen kolmannen kerran Fischerin kodissa Long Islandilla, New Yorkissa, 12-vuotta myöhemmin. Nyt hän oli valmis maksamaan maalauksesta 5000 dollaria, mutta Fischer pyysi työstä 10.000 dollaria. Tämä oli liikaa Rogersille. Vuotta myöhemmin Will koki yllätyksen käydessään tapaamassa Fischeriä. Fischer oli teettänyt toisella taiteilijalla Russellin työstä jäljennöksen. 

Stoughton Fletcher

Garl G. Fisherille

Molempien töiden signeeraukset olivat peitetyt paperilla. Sitten Fischer oli sanonut Rogersille: " Will, toinen näistä on aito, toinen jäljennös, valitse itsellesi niistä toinen. Saat sen minulta
lahjaksi." 

Rogers, joka ihaili Russellia tiesi heti kumpi maalauksista oli aito, mutta oli tutkivinaan niitä hyvin tarkkaan. Koska hän oli herrasmies, hän valitsi itselleen jäljennöksen. Maalaus roikkuu edelleen hänen kotitilallaan Beverly Hillsissä, Kaliforniassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti