torstai 14. kesäkuuta 2018

Ainekset sotimiselle osa 4.


Keväällä 1876 Crazy Horse ja Two Moon johtivat heimonsa Tonguejoen suulle, jossa Sitting Bull’in oleili Hunkpapa –heimoineen. Pian Sitting Bull’in leiriin saapui myös Lame Deer Minneconjou –intiaaneineen. Monet intiaanit olivat kuulleet, että sinitakit marssivat läpi heidän metsästysmaittensa, ja he halusivat olla lähellä Sitting Bull’in hunkpapa –leirikuntaa.

Oletettu valokuva Crazy Horsesta

Two Moon

Kohti kesää säiden lämmetessä intiaanit siirtyivät kohti pohjoista etsien riistaa ja tuoretta ruohoa. Matkalla kohti Rosebud –jokea useita heimoja suojelualueelta liittyi heidän mukaansa. Nämä intiaanit kertoivat, että suurijoukko sinitakkeja marssi heitä kohti kolmelta erisuunnalta.

Rosebud-joki


Tämä oli suuripiirtein tilanne 17. toukokuuta vuonna 1876 George A. Custerin tasatessaan viiksiensä kärkiä Fort Abraham Lincolnissa. Hänen vaimonsa oli hetkeä aikaisemmin lyhentänyt hänen pitkät punertavat kiharat hiuksensa ja nyt ”Autie” (Custerin yksi lempinimistä) oli valmiina ottamaan vastaan katselmuksen Fort Abraham Lincolnin paraatikentällä, ennen kuin lähtisi sotimaan siouxien kanssa.

George A. Custer  ja Libbie Custer kuvattuna
heidän Ft. Abraham Lincolnin kodissaan '74


Everstiluutnantti George A. Custer antoi kuitenkin vielä hetken miestensä odotuttaa itseään pukeutuessaan laivastonsiniseen itse suunnittelemaansa kauluspaitaan ja kuuluisaan pukinnahkaiseen pukuunsa, jota koristi suuri leveä punainen huivi. Kun hän hetkeä myöhemmin nousi ratsunsa selkään navakka pohjoistuuli paukutti 7. ratsuväkirykmentin viirejä ja lippuja, jotka uljaina liehuivat ilmassa. Olisiko mitenkään mahdollista, että mikään taho voisi voittaa tällaista sotakoneistoa.....?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti