maanantai 11. kesäkuuta 2018

Ainekset sotimiselle osa 1.



Intiaanit jotka surmasivat osapuilleen 225 upseeria ja sotilasta George A. Custerin johtamasta 7. ratsuväkirykmentistä sunnuntai-iltapäivänä kesäkuussa vuonna 1876 Little Bighorn –joella Montanassa olivat Teton Siouxeja ja Pohjoisen Cheyennejä.

George A. Custer


Teton-sioux -sotureita

Teton Siouxit käsittivät seitsemän eriheimoa – Hunkpapa, Blackfeet, Oglala, Brule, Two Kettle, Sans Arc sekä Miniconjout. Heimot olivat kauan sitten eläneet yhdessä Missisipillä, mutta musketeilla aseistautuneet Chippewat olivat työntäneet heimot 1700 –luvun lopulla kauemmaksi länteen, aina Missourille asti. Siouxit olivat lopulta asettuneet asumaan Yellowstonelle ja sen sivuhaaroille, Powderille, Tonguelle ja Bighornille.

Chippewa-soturi

Tongue-joki

Kuivunut Powder-joen mutka
Bighorn-joki

Cheyennet olivat vaeltaneet samankaltaisesti, mutta kohti lounasaluetta asettuen pitkin Platten ylävirralle. Siellä intiaanit olivat vähitellen jakautunut kahdeksi heimoksi. Eteläiset Cheyennet
asuivat ylätasangolla, Platten ja Arkansas –jokien välimaastossa kun taas Pohjoisen Cheyennet vaelsivat kohti pohjoista, kohti sioux –maata. Alueella oli valtavat määrät vapaina laiduntavia puhvelilaumoja ja tämä mahdollisti intiaaneille yltäkylläisen elämän.

Pohjoisen cheyenne-sotureita

Platte-joki



Maa oli kuulunut ennen siouxien sinne saapumista Crow –intiaaneille. Siouxit olivat voimakkaampina pyyhkäisseet varis-intiaanit heidän mailtaan ja nyt nämä kaksi intiaaniheimoa olivat suurimmat veriviholliset keskenään. Sinne siis olivat myös Pohjoisen Cheyennet saapuneet, jotka liittoutuivat yhteen siouxien kanssa.....

Crow-sotureita



Sitten alueelle saapui uusi uhka.....valkoinen mies. Teton Siouxit, jotka olivat taistelleet vuosikausia verivihollistensa crow -intiaanien kanssa saivat nyt vastaansa uudenlaisen tilanteen, joka oli uhkaava vapauttaan. Valkoinen mies nimittäin työntyi intiaanien maille. Idahosta ja Montanasta oli löytynyt kultaa 1860 –luvun alussa.



Äkkiä intiaanien maa oli täyttynyt kullanetsijöistä, jotka saapuivat sankkoina parvina joko Missouria pitkin höyrylaivoillaan tai maitse oudoilla katetuilla vankkureillaan. Tetonit vastustivat heidän mailleen tuloaan.




Sitten valkoinen mies lähetti alueelle sotilaansa. Prikaatinkenraali Alfred Sully saapui Yellowstonelle ensimmäisenä yli 2000 sotilaansa kanssa vuonna 1864 ja vuotta myöhemmin kenraali Patrick E. Connor saapui kolmen voimakkaan kolonnansa kanssa Powder –joen maahan.....

Alfred Sully

Patrick E. Connor



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti