torstai 1. maaliskuuta 2018

Kauan sitten Concordiassa


Amerikkalainen kaivosinsinööri Percy Seibert on kertonut suurimman osan niistä tarinoista, jotka kertovat Butch Cassidyn ja Sundance Kidin Boliviassa oloajasta. Hän työskenteli Concordian tinakaivoksilla samaan aikaan amerikkalaisten kanssa.

Percy Seibert

Sundance Kid ja Butch Cassidy

Concordian tinakaivoskylä

Arthur Chapman julkaisi ensimmäisen kerran Seibertin kertomuksen jenkkiroistoista The Elks Magazinessa vuonna 1930. Seuraavan kerran hänen tarinansa kertoi kirjailija James D. Horan. Jotkut Percy Seibertin kertomuksista pitivät paikkaansa, osa oli suurta huijausta ja loput siltä väliltä.

Arthur Chapman

The Elks Magazine

James D. Horan


Seiber kertoi Horanille, että hänen esimiehensä Clement Rolla Glass tuli eräänä iltana hänen luokseen ja kysyi tiesikö hän tarinan Butch Cassidysta ja Sundance Kidistä.  Maxwell ja Brown ovat Butch ja Sundance”, Glass kuiskasi.
Percy Seibert kertoi Horanille, että hän tutustui kaivoksilla ollessaan näihin maanmiehiinsä ja että nämä olivat illastaneet monesti Seiberteiden kodissa Concordian kaivosleirillä.  Milloinkaan insinööri ei kertonut miehille tietävänsä keitä he todellisuudessa olivat.

Clement Rolla Glass

Percy Seibertin vaimo, joka järjesti monet 
päivälliskutsut americanoille.

Argentiinan, Chilen ja Bolivian sanomalehdet seurasivat näyttävästi näiden ”jenkkiroistojen” seikkailuja Patagoniassa. Toisaalla Pinkertonin etsivätoimisto uurasti jokaisen pienenkin vihjeen jäljissä, joita he saivat alueella liikkuvista americanoista. Percy Seibertin mukaan Butch Cassidy ja Sundance Kid katosivat lopulta kaivosalueelta ymmärrettyään, että heidän lainsuojaton-statuksensa oli tullut ilmi alueella.  

Seibert kertoi James D. Horanille, että Sundance Kid ollessaan ryyppyreissullaan Potosin provinssissa Uyni-nimisessä pikkukaupungissa oli tavannut tavernassa muutaman maanmiehensä ja humalapäissään puhunut ohi suunsa juna- ja pankkiryöstöistään Amerikassa. Tarinat ehtivät Concordeen ennen Sundancea.

Uyni, Potosin provinssissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti