torstai 29. maaliskuuta 2018

Lännen viimeinen postivaunuryöstäjä

Varmasti yksi Lännen hauskimmista veijareista oli postivaunuryöstäjä Ed Trafton. Yellowstonen kansallispuiston liepeillä asusteleva pikkurikollinen joka oli tutustunut jo vankilaelämään ryösteltyään karjaa pitkin 1880-lukua. Vapauduttuaan vankilasta ystävät hommasivat Edille töitä postinkuljettajana, jotta hän pysyisi kaidalla polulla erossa pahoista teoistaan, mutta Traftonilla oli yksi pinttymä, hän oli aina halunnut ryöstää postivaunuja. 

Ed Trafton perhepiirissä


Ed tarkkaili vaunuja jotka kuljettivat turisteja ympäri kansallispuistoa. Automobiililla ajelu puistossa tuohon aikaan oli kiellettyä, joten postivaunut, jotka 10 minuutin välein lähtivät peräkkäin kierrokselleen olivat aina tupaten täynnä hyvin pukeutuneita turisteja.
Heinäkuun 20. päivä vuonna 1914 Trafton rikoskumppaninsa kanssa aloitti Shoshone Pointissa turistien ryöstämiset. Miehet olivat varmoja, ettei kukaan ampuisi heitä, koska kuten autot, myös tuliaseet olivat kielletyt kansallispuiston alueella. Mustissa kasvomaskeissa ja Winchester-kivääreillä varustautuneina he pysäyttivät 35 vaunua aamukymmenestä alkuiltapäivään. Trafton komensi matkustajat jonoon samalla kun hänen apulaisensa ajoi vaunun piiloon. Sitten rosvo sanoi ystävällisesti: "Ainoastaan käteinen", ja keräsi rahat suureen kangassäkkiinsä. Kun hän lopetti työt ensimmäisen ryhmän kanssa, toinen vaunu oli jo tulossa mutkan takaa.Erään ryöstön keskivaiheilla yksi uhreista pyysi saada valokuvata seuraavan ryöstön. Ed Trafton vastasi iloisesti, että "ilman muuta". Hän ajatteli, että olisi makeaa saada itsestään kuva ryöstöpuuhissa. Trafton ryösti 165 turistia ja sai saaliikseen 3000 dollaria. Sitten hän kumarsi kohteliaasti viimeisille uhreilleen ja karautti ratsullaan kohti pohjoista. Varmuudeksi rosvot kuitenkin katkoivat mennessään puhelin, - sekä lennätinlinjat. Etsintäpartio tavoitti tämän herrasmiesvarkaan neljä päivää myöhemmin ja hänet tuomittiin vankeuteen.

Ed Trafton pidätettynä vuonna 1910

Ed Trafton

Ed Trafton oli Lännen historian viimeinen postivaunuryöstäjä, jolla oli myös luultavasti ennätysmäisin yhden päivän ryöstöputki. Ed Trafton kuoli vuonna 1924 saappaat jalassa syödessään jäätelöä Los Angelesilaisessa sekatavarakaupassa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti