sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Butch numero 2.

Kuoliko Butch Cassidy San Vicentessä Boliviassa? Useimmat uskovat, että hän kuoli, mutta liian monet ovat sanoneet, ettei näin ollut. On olemassa mielenkiintoinen ”Dilly-teoria”. Joyce Warner, Matt Warnerin (Butchin elinikäinen ystävä) tytär väitti, että Butch Cassidy kävi heidän kotonaan tapaamassa isää vielä vuonna 1939.

Sundance Kid ja Butch Cassidy

Matt Warner 

Vieras oli kertonut tuolloin nimekseen vain Frank ja työskennelleensä rautateillä idässä ja että hänellä oli vaimo ja kaksi tytärtä. Joyce kertoi, että Sundance Kid oli löytänyt Boliviassa itselleen uuden kumppanin, jota hän oli leikillisesti alkanut kutsua Butchiksi. Olisiko voinut sittenkin olla niin, että Sundancen kanssa kuollut jenkki oli Butch numero 2? Tämä johtaa meidät Dilly-teoriaan.

Aikalaispiirros San Vicenten kuolemankujalta

Saattoiko Sundancen kanssa San Vicentessä surmansa saada karjavaras nimeltä Tom Dilly? Dillyn taustoista tiedetään varsin vähän. Hän oli mahdollisesti kotoisin Teksasista ja saapui Coloradoon 1890-luvun lopulla murhasta etsintäkuulutettuna. Tom Dillyn tiedetään ystävystyneen Hurjan joukon Elzy Layn kanssa. Dillyn uskotaan osallistuneen vuonna 1897 Castle Gatessa tehtyyn pankkiryöstöön, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta oli vastannut Butch Cassidy. Tom Dillyn on kerrottu olleen ”lyhytpinnainen kaveri”. Toisaalta aikalaiskertomuksissa hänen on kerrottu olleen alueen lasten suosiossa. Useissa kirjallisissa lähteissä viitataan, että Tom Dilly matkusti 1900-luvun alussa Etelä-Amerikkaan.

Kaupunkinäkymä Texasissa

Kaupunkinäkymä Coloradossa

Elzy Lay

Gastle Gate

 J.K. W. Bracker, Utahista kotoisin oleva lääkäri, joka nuorena oli toiminut karjamiehenä ja tunsi hyvin Butch Cassidyn sekä Tom Dillyn kertoi nähneensä San Vicenten uhreista valokuvan vuonna 1908. Hänen mielestään toinen kuvan kuolleista gringoista muistutti enemmän Dillyä kuin Cassidyä. Erään amerikkalaisen raportin mukaan Butchin ja Sundance Kidin mukana Banco de la Nacion in Villa Mercedesin ryöstössä olisi ollut mukana kolmas amerikkalainen lainsuojaton nimeltä ”Dey”.

Banco de la Nacion in Villa Mercedes

Tämä saattaa olla artikuloinnista johtuva kirjoitusvirhe, sillä Dilly kääntyy ja kuulostaa espanjaksi jotakuinkin ”Dey-yeh”. Lisäksi mielenkiintoista on se, että aikalaiskertomusten mukaan molemmat lainsuojattomat soittivat hyvin huuliharppua, tekivät käytännönpiloja ystävilleen ja olivat suosittuja lasten keskuudessa. Vain yksi kauneusvirhe erotti heidät toisistaan. Tom Dilly oli suurikokoinen ja hoikka, ja hänellä oli mustat kihartuvat hiukset, kun taas Butch Cassidy oli vaaleahko, keskimittainen ja rotevahko.

Oletettu valokuva Butch Cassidystä ja Sundance Kidistä.
Kuvaa ei ole koskaan pystytty varmuudella todistamaan oikeaksi.

Tuleeko milloinkaan aika näyttämään meille kuoliko Butch Cassidy San Vicentessä, Boliviassa, vai elikö hän tuntemattomana miehenä vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa jossakin itärannikolla, kuten Matt Warnerin tytär, Joyce Warner kerran kertoi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti